Deense broodjes met roomkaas en jam
Ben jij ook dol op zoete broodjes? Dan is dit recept voor Deense broodjes echt iets voor jou. Altijd als ik op vakantie ben, ontbijt ik met zoete broodjes (yes guilty). Tuurlijk kun je ook voor een lekker gezond ontbijtje gaan met havermout of kwark, maar op vakantie vind ik het nu juist zo lekker om te genieten van al het lekkers dat een hotel of resto te bieden heeft. Zo ook bij het ontbijt. En ik ga meestal op vakantie naar Zuid-Europa en daar ontbijten ze ook graag met zoetigheden. In Griekenland, Spanje en Italie staan steevast taarten bij het ontbijtbuffet. Maar ook chocoladebroodjes, amandelcroissants en lekkere baklava. Yum! Toen Pauline deze Deense broodjes ging maken, maakte mijn hart een klein sprongetje.
Deense broodjes
Ik ben dus nog nooit in Denemarken geweest, sowieso niet in Scandinavie. Wat eigenlijk gek is, want ik ben dol op alles wat Scandinavisch is. Het interieur, de mode, de hippe bevolking, de nuchterheid. Een tripje naar Denemarken staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje. Pauline en ik wilden deze zomer eigenlijk een weekendje naar Kopenhagen om lekker te shoppen en trends te spotten (soort werk/prive tripje), maar dat zit er voorlopig niet in. Dus besloten we Denemarken maar in huis te halen met deze heerlijke Deense broodjes. Want de Denen die houden ook wel van zoetigheid.
Spandauer
De lokale benaming voor deze Deense broodjes is Spandauer. En wat blijkt, de broodjes komen van origine niet uit Denemarken, maar uit Oostenrijk. Wenen om precies te zijn. Ha, beter goed gejat dan slecht bedacht blijkbaar. Maar ik snap het wel, want deze Deense broodjes zijn gewon te lekker om te laten liggen. Ik kan niet wachten om ze een keer te proberen in Denemarken, net als de kanelsnegle (kaneelbroodje) en alle andere wienerbrødjes. Maar tot die tijd gebruik ik gewoon dit makkelijke recept voor Deense broodjes. Ga jij ze binnenkort ook maken?
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 9 st.
- 1 blik croissantdeeg (XL)
- 100 gr roomkaas
- 1 el poedersuiker
- 30 gr bosbessenjam
- 1 ei
Ingrediënten voor de icing
- 1 el citroensap
- 3 el poedersuiker
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Rol het croissantdeeg uit tot een lange lap. Snijd deze in 3 gelijke rechthoeken. Druk de diagonale snijrandjes dicht met je vingers. Snijd iedere rechthoek nu in 3 gelijke repen (in de lengte). Rek een reep deeg iets uit en draai het dan in de vorm van een wokkel. Je krijgt dus een gedraaide reep. Rol deze vervolgens op en leg hem op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Maak een kuiltje in het midden van het Deense broodjes. Ik heb de achterkant van een lepel gebruikt, maar het kan ook met de vingers. Je kan het best een beetje diep maken, want het deeg veert nog terug. Meng de roomkaas met 1 el poedersuiker en verdeel dit over de kuiltjes. Verdeel over ieder broodje een klein theelepeltje bosbessenjam.
Bestrijk de randen van de Deense broodjes met een losgeklopt ei. Bak ze in 15 – 20 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat ze vervolgens afkoelen.
Meng het citroensap met de poedersuiker. Drizzle de icing over de Deense broodjes. Het lekkerste is om ze meteen op te eten. Bewaar ze anders in de koelkast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in