Abrikozen koekjes met chocodip

Koekjes met chocolade

De kruimels van deze abrikozen koekjes met chocolade dip zitten nog tussen ons toetsenbord. Typisch een koekje waar we niet vanaf kunnen blijven. Het is een leuk recept om samen met je kinderen, nichtjes/neefjes of buurkinderen te maken. Of gewoon lekker voor jezelf. Alles gaat in de mixer of standmixer en daarna rol je van het deeg balletjes. De balletjes vloeien in de oven uit tot plattere koekjes. Hier zit dan ook de enige moeilijkheid. Leg de balletjes met flink veel ruimte uit elkaar op de bakplaat. Anders heb je 1 grote koek. En niet denken dit past wel, het past niet! Gelukkig bakken de koekjes met gedroogde abrikozen supersnel. En kun je balletjes die de eerste keer niet op de bakplaat pasten heel snel in een tweede batch bakken.

Chocodip met zeezout

Een iets volwassenere en hele lekkere variant is chocodip met grof zeezout. Wist je dat de smaak van chocolade intenser (en dus lekkerder) wordt met een beetje zout er in (en dus ook in je warme chocolademelk)? Deze koekjes zijn dus extra lekker met een beetje zout er op. Maar je kunt er ook vrolijke sprinkles, hagelslag, zilveren balletjes of kokosrasp overheen strooien. We zouden zeggen ga helemaal los! De chocodip maak je door chocolade au bain marie (in een kom op een pan met een laagje water) te smelten. Daarna doop je de afgekoelde koekjes er in. Op de foto hebben we pure chocolade gebruikt over de abrikozenkoekjes, maar witte chocolade is ook lekker!

Abrikozen koekjes met chocodip
Abrikozen koekjes met chocodip
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 18 st.

  • 135 gr roomboter
  • 80 gr suiker
  • 80 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (L)
  • 190 gr bloem
  • 0,5 tl baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 100 gr gedroogde abrikozen
  • 60 gr amandelmeel
  • 100 gr pure chocolade
  • grofzeezout om mee te garneren
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch), 150 graden (hetelucht).

  2. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Zet ze even apart tot gebruik.

  3. Begin met het maken van het deeg voor de koekjes, gebruik een handmixer of standmixer met een platte deeghaak en klop de boter en beide soorten suiker in ongeveer 8 minuten heel luchtig. Voeg daarna het ei toe en klop nog eens goed door.

  4. Doe de bloem, het zout, bakingsoda en amandelmeel in een mengkom en schep alles goed door elkaar. Voeg dan aan het botermengsel toe en mix tot alles goed gemengd is. Schep tot slot de stukjes abrikozen er door.

  5. Rol van het koekjesdeeg balletjes van ongeveer 2-3cm (of voor de precieze bakkers ca 33gr per balletje) doorsnede. Leg ze met flink veel ruimte, zo’n 8 centimeter, uit elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat. Houd deze ruimte echt aan, de koekdeegballetjes gaan namelijk uitlopen tot plattere koekjes. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin.

  6. Laat de koekjes eerst 10 minuten afkoelen op de bakplaat, daarna zijn ze stevig genoeg om ze verder af te laten afkoelen op een taartrooster.

  7. Maak ondertussen de chocodip. Zet een rvs kom (of pan) in een grotere pan. Vul de onderste pan met een bodempje water. Breng aan de kook en doe de chocolade in de bovenste kom of pan. Laat smelten, neem de kom van de pan en dip de abrikozen koekjes er tot de helft toe in. Leg ze op het rooster om de chocolade te laten opstijven. Chocolade wordt pas echt hard wanneer je ze daarna even in de koelkast zet. Bewaar de koekjes met chocolade in een koektrommel.

Abrikozen koekjes met chocodip
koekjes met chocolade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in