Koekjes met chocolade
De kruimels van deze abrikozen koekjes met chocolade dip zitten nog tussen ons toetsenbord. Typisch een koekje waar we niet vanaf kunnen blijven. Het is een leuk recept om samen met je kinderen, nichtjes/neefjes of buurkinderen te maken. Of gewoon lekker voor jezelf. Alles gaat in de mixer of standmixer en daarna rol je van het deeg balletjes. De balletjes vloeien in de oven uit tot plattere koekjes. Hier zit dan ook de enige moeilijkheid. Leg de balletjes met flink veel ruimte uit elkaar op de bakplaat. Anders heb je 1 grote koek. En niet denken dit past wel, het past niet! Gelukkig bakken de koekjes met gedroogde abrikozen supersnel. En kun je balletjes die de eerste keer niet op de bakplaat pasten heel snel in een tweede batch bakken.
Chocodip met zeezout
Een iets volwassenere en hele lekkere variant is chocodip met grof zeezout. Wist je dat de smaak van chocolade intenser (en dus lekkerder) wordt met een beetje zout er in (en dus ook in je warme chocolademelk)? Deze koekjes zijn dus extra lekker met een beetje zout er op. Maar je kunt er ook vrolijke sprinkles, hagelslag, zilveren balletjes of kokosrasp overheen strooien. We zouden zeggen ga helemaal los! De chocodip maak je door chocolade au bain marie (in een kom op een pan met een laagje water) te smelten. Daarna doop je de afgekoelde koekjes er in. Op de foto hebben we pure chocolade gebruikt over de abrikozenkoekjes, maar witte chocolade is ook lekker!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 18 st.
- 135 gr roomboter
- 80 gr suiker
- 80 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei (L)
- 190 gr bloem
- 0,5 tl baking soda
- 0,5 tl zout
- 100 gr gedroogde abrikozen
- 60 gr amandelmeel
- 100 gr pure chocolade
- grofzeezout om mee te garneren
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch), 150 graden (hetelucht).
Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Zet ze even apart tot gebruik.
Begin met het maken van het deeg voor de koekjes, gebruik een handmixer of standmixer met een platte deeghaak en klop de boter en beide soorten suiker in ongeveer 8 minuten heel luchtig. Voeg daarna het ei toe en klop nog eens goed door.
Doe de bloem, het zout, bakingsoda en amandelmeel in een mengkom en schep alles goed door elkaar. Voeg dan aan het botermengsel toe en mix tot alles goed gemengd is. Schep tot slot de stukjes abrikozen er door.
Rol van het koekjesdeeg balletjes van ongeveer 2-3cm (of voor de precieze bakkers ca 33gr per balletje) doorsnede. Leg ze met flink veel ruimte, zo’n 8 centimeter, uit elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat. Houd deze ruimte echt aan, de koekdeegballetjes gaan namelijk uitlopen tot plattere koekjes. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin.
Laat de koekjes eerst 10 minuten afkoelen op de bakplaat, daarna zijn ze stevig genoeg om ze verder af te laten afkoelen op een taartrooster.
Maak ondertussen de chocodip. Zet een rvs kom (of pan) in een grotere pan. Vul de onderste pan met een bodempje water. Breng aan de kook en doe de chocolade in de bovenste kom of pan. Laat smelten, neem de kom van de pan en dip de abrikozen koekjes er tot de helft toe in. Leg ze op het rooster om de chocolade te laten opstijven. Chocolade wordt pas echt hard wanneer je ze daarna even in de koelkast zet. Bewaar de koekjes met chocolade in een koektrommel.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in