Aardappel anders

Aardappel anders met chorizo

Dit gerecht is een eerbetoon aan onze jeugd, maar dan beter. Herinner je je Aardappel Anders nog, de pot die onze ouders regelmatig gebruikten voor de doordeweekse avondmaaltijd? Goed nieuws: we hebben een nieuwe draai gegeven aan dit nostalgische gerecht, en het is niet alleen veel lekkerder, maar ook eens zelfgemaakt – zonder pakjes en zakjes! Dit is een ovenschotel met romige aardappelen, pittige chorizo en kruiden, plus een geheime troef: Appenzeller kaas. Het resultaat? Ultiem comfort food, waarvan je blijft eten…

Pittig geheim ingrediënt in onze Aardappel Anders

Wat deze aardappel anders schotel écht bijzonder maakt, is de toevoeging van Appenzeller® kaas. Dit is geen gewone kaas; het is een ware delicatesse uit Zwitserland. Appenzeller kaas wordt met de hand gemaakt volgens oude tradities en heeft een unieke smaak. Dat komt door een geheim kruidenmengsel dat wekelijks op de kazen wordt gewreven tijdens het rijpingsproces. Het resultaat is een kaas die zowel zacht als pittig is, afhankelijk van de rijpingsduur.

Voor ons Aardappel Anders-recept hebben we de zachtere variant gebruikt (in de zilveren verpakking), die 3 maanden gerijpt is. Maar als je avontuurlijker bent, kun je ook de pittigere versies proberen, met 4 of 6 maanden rijping.

Aardappel anders
Aardappel anders
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 125 gr chorizo
  • 4 uien
  • 5 takjes peterselie
  • 12 gr bieslook
  • 70 gr Appenzeller kaas (geraspt)
  • 200 ml crème fraîche
  • 125 ml slagroom
  • 25 gr roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) of 180 graden (hetelucht).

  2. Boen de aardappels schoon onder koud stromend water. Snijd ze in plakjes van 0,5 cm dik. Leg ze in een pan, vul met net genoeg water dat ze onderstaan, voeg zout toe. Breng het water aan de kook en kook de plakjes in 7 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet de aardappelplakjes af in een vergiet en dep ze droog met een schone theedoek. 

    Lekker snel klaar? Gebruik dan voorgekookte aardappelplakjes.

  3. Haal de schil van de uien en snijd in ringen. Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg wanneer de boter bruist de uiringen toe, bestrooi met zout. Bak ongeveer 10 tot 12 minuten, af en toe omscheppend, tot ze goudbruin zijn.

  4. Hak de peterselie en bieslook fijn. Meng in een ruime kom de crème fraîche, slagroom, kruiden en geraspte Appenzeller kaas door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Haal het velletje van de chorizo en snijd in blokjes.

    Tip: de Appenzeller kaas rasp je makkelijker als hij goed koud is. Leg hem dus van te voren in de koelkast.

  5. Verdeel de aardappels, uien en chorizoblokjes over de ovenschaal. Schep de het kaasmengsel er over en zet 20 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin kleurt. Lekker met een frisse groene salade.

    Tip: Eet je liever geen vlees? Laat de chorizo dan weg en vervang voor plantaardige spekblokjes, of serveer met walnoten. 

Aardappel anders
Aardappel anders

Dit bericht is in samenwerking met Swiss Cheese Marketing, lees hier onze disclaimer.

Emmi

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (38 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Ovenschotel Aardappel Hollandse recepten Oven Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Bijgerecht Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in