Maiskolf van de bbq

Maiskolf bereiden: zo doe je dat

Wij zijn thuis echt dol op maiskolven. Zodra de zon begint te schijnen, belanden ze hier standaard op de barbecue. Ook de kinderen vinden ze geweldig, zeker als ze zelf mogen kluiven. Inmiddels hebben we de kunst van het maiskolf bereiden aardig onder de knie, dus delen we graag onze favoriete manieren met jou.

Hoe maiskolf bereiden?

Vandaag delen we al onze tips voor het bereiden van maiskolven. Of je ze nu kookt, bakt, in de airfryer doet of op de barbecue gooit, het wordt sowieso lekker! We serveren ze graag met boter en een beetje zeezout, maar ook spicy met chilivlokken of romig met kaas: je kunt er eindeloos mee variëren.

Geroosterde maïs van de barbecue - Maiskolf bereiden

Hoe lang maiskolf koken?

We beginnen bij het begin: koken. Dit is dé manier als je zachte en sappige mais wil. Zet een ruime pan water op, breng aan de kook met een beetje zout en voeg dan je maiskolven toe.

Hoe lang maiskolf koken? Ongeveer 10 minuten is meer dan genoeg. Zie je die mooie felgele kleur verschijnen? Dan weet je dat ze klaar zijn. Warm serveren met een flinke klont boter en zout – super simpel, maar altijd een hit.

Maiskolf bereiden oven

Geen zin in gedoe met kokend water of een volle kookplaat? Dan is de oven jouw beste vriend. We vinden het ideaal als er veel mensen komen eten en we de handen vrij willen houden. Verwarm de oven op 200 graden en smeer de maiskolven in met wat olijfolie of boter. Wij strooien er vaak wat kruiden over zoals paprikapoeder, chilivlokken of een beetje rozemarijn. Leg ze daarna op een bakplaat en na zo’n 25 minuutjes (halverwege even omdraaien!) heb je heerlijk goudbruine maiskolven. Ze smaken dan heerlijk zoet en sappig.

Heb je zin in iets extra’s voor deze maiskolf uit de oven? Maak er dan Mexicaanse maiskolven van, met limoen, kaas en chili.

maiskolf uit de oven - Maiskolf bereiden

Supersnel: maiskolf uit de airfryer

Maiskolf bereiden in de airfryer is nóg sneller. Echt een topmanier. Verwarm je airfryer op 180 graden, doe wat boter of olie op je kolven, en bak ze 10 tot 12 minuten. Vergeet niet om ze halverwege even om te draaien. Het resultaat is top: mooi krokant en lekker zoet. Wij strooien er achteraf graag nog wat geraspte Parmezaan en limoenrasp over. Instant feestgevoel!

Tex mex traybake uit de airfryer-3

Mais op de BBQ

Maiskolven horen voor ons echt bij het ultieme BBQ-gevoel. Wij doen het meestal zo: eerst even in aluminiumfolie wikkelen samen met boter, knoflook, kruiden en zout. Daarna leggen we ze ongeveer 15 à 20 minuten aan de zijkant van het BBQ-rooster. Draai ze regelmatig om, zodat ze gelijkmatig garen. Als finishing touch grillen we ze nog twee minuutjes direct op het rooster. Dat geeft een heerlijke smoky smaak en mooie grillstrepen.

Wil je wat sneller klaar zijn? Kook de kolven dan eventjes kort voor (zo’n 5-6 minuten). Laat afkoelen en leg ze dan op de barbecue.

Check zeker ook eens ons recept voor maiskolf op de BBQ.

Maiskolf van de bbq

Mais grillen

Een maiskolf bereiden kan trouwens ook prima op een grillplaat, als je die hebt. En natuurlijk kun je ook de korrels los roosteren. Perfect voor een zomerse salade bijvoorbeeld. Bak de maiskorrels even kort in een hete pan, voeg wat kruiden en limoen toe en mix ze door een frisse salade. Wij maken graag deze gegrilde maissalade, echt een aanrader voor een warme dag. Lekker met limoenboter!

Bewaar- en kooptips voor maiskolven

Nog even wat praktische tips: koop het liefst verse maiskolven met mooie, frisgroene bladeren. Ze moeten zwaar aanvoelen, want dat betekent dat ze lekker sappig zijn. Je kunt ook voorverpakte (en zelfs voorgekookte) maiskolven kopen. Dat scheelt een hoop schoonmaakwerk, maar ze zijn soms wel minder uitgesproken qua smaak.

Bewaar verse kolven maximaal een paar dagen in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Blancheer ze dan even kort en vries ze daarna in. Zo heb je altijd mais op voorraad.

gegrilde maïs - Maiskolf bereiden

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in