griekse panzanella

Griekse broodsalade

Panzanella is een Italiaanse broodsalade die oorspronkelijk uit Toscane komt. Vandaag maak ik een Griekse salade in de vorm van een panzanella met feta, rode ui en olijven. Lekker! Het idee is hetzelfde, je maakt zelf croutons van oud brood. Dat is ook het hele idee van de Panzanella, vroeger was het armeluisvoedsel en de ideale manier om oud brood te verwerken. Nu maken we het vooral omdat het heel lekker is. Maar mocht je nog een ciabatta hebben liggen die een beetje oud geworden is, dan is dit ook het perfecte No waste recept. Deze Griekse salade is ook nog eens zo gemaakt.  En een perfecte maaltijd voor een warme zomeravond. Je kunt het ook als bijgerecht serveren, bij de barbecue bijvoorbeeld of bij een gegrild stukje vis. Geniet ervan.

griekse panzanella

Ingrediënten voor 4 personen
1 grote ciabatta reeds gebakken
200 gr cherrytomaatjes
4 gele tomaten (of rode)
Halve komkommer
1 rode ui
100 gr feta
60 gr groene olijven
1 teentje knoflook
Kneepje citroensap
Handje peterselie
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Scheur de ciabatta in stukken en verdeel het over een ovenschaal. Pers 1 teentje knoflook uit en voeg dit samen met de oregano, wat peper en zout en een royale scheut olijfolie bij het brood.

Hussel het brood door elkaar en rooster de stukjes in de oven in ongeveer 5 minuten krokant.

Halveer de cherrytomaatjes en snijd de gele tomaten in partjes. Voeg dit bij het brood in de ovenschaal.

Snijd de rode ui in halve ringen en de komkommer in partjes voeg dit ook bij de broodsalade.

Voeg de olijven toe en een kneepje citroensap en hussel alles goed door elkaar. De tomaatjes nemen zo de lekker de smaken van de kruidenolie op.

Verkruimel tot slot de feta over de panzanella.

Verdeel de Griekse salade over 4 borden.

Garneer de broodsalade met een beetje vers gehakte peterselie.

Serveer meteen.

griekse panzanella
broodsalade

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in