fbpx
Menu

Galette met paddenstoelen + Happy birthday to Annika

Bij herfst horen paddenstoelen. Ik maak er een galette mee. Dat is een soort rustieke hartige taart. Je kent vast de zoete versies wel, met veel fruit en een zoet korstdeeg. Ik heb het deeg gemaakt van volkoren speltmeel, dat is lekker voedzaam. Als vulling gebruikte ik dus heel veel paddestoelen. Maar ook bacon en blauwe kaas. Deze combi is echt heerlijk. Stiekem begin ik blauwe kaas steeds lekkerder te vinden. Nog steeds niet in grote porties, maar een klein beetje in een lekker gerecht weet ik wel te waarderen. Zolang het maar niet overheerst.

Vandaag is een leuke dag trouwens. Annika is jarig. Gefeliciteerd liefste zus en blogpartner in crime. We hebben het gisteren al even gevierd bij een leuk restaurant. En vandaag doen we nog een taartje. A party without cake, is just a meeting. Toch? We werken al bijna een jaar samen en dat gaat supergoed. Dat had niemand vroeger kunnen bedenken, want wij hadden altijd ruzie. Echt! Ik ben bijna 5 jaar ouder en als je jong bent is dat leeftijdsverschil best wel groot. Daar merk je nu natuurlijk niks meer van en daarom werkt dat zo goed. We zijn best friends, zussen en ook business partners. 3 mooie vliegen in één klap. En hoewel we veel gemeen hebben, zijn we qua karakter ook heel verschillend. Ik denk dat het daarom ook zo goed werkt. Dus vandaag een taart op de blog, een hartige. Morgen krijgen jullie een zoete traktatie van Annika.

galette met paddenstoelen

paddenstoelen

Ingrediënten voor 4 personen
Deeg
200 gr volkoren speltmeel
100 gr roomboter
2 – 3 el water
Snuf zout

Verder
1 ei
250 gr gemengde paddenstoelen
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
80 gr bacon
50 gr gorgonzola
2 tl gedroogde tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de koude roomboter in blokjes. Kneed hier samen met het volkoren speltmeel, het water en een snuf zout een soepel deeg van. Ik doe dit met een keukenmachine, maar het kan ook met de hand. Is het deeg nog te droog voeg dan een extra lepel water toe. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).

Bak de bacon rondom aan in een droge koekenpan.

Pel en snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Voeg dit bij de bacon en bak kort mee.

Breng de vulling op smaak met wat peper en zout en de gedroogde tijm.

Rol het deeg uit in een rondje op een vel bakpapier. Dit hoeft dus niet heel netjes te zijn. Als het deeg maar wel overal even dik is.
galette met paddenstoelen
Schep de vulling in het midden van de galette. Vouw nu de randen naar binnen, zodat er een mooie rustieke taart ontstaat.

Klop het eitjes los en bestrijk de randen met het ei. Dit zorgt voor een mooie glanzend laagje.

Verdeel de gorgonzola over de hartige galette. Je kunt ook een deel achterhouden, om er na het bakken overheen te verdelen.

Bak de paddenstoelentaart in ongeveer 40 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Serveer meteen of bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

galette met paddenstoelen

galette met paddenstoelen

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

  • Kirsten
    17 november 2016 om 18:18

    Net gemaakt en de vulling was heerlijk! De korst vond ik alleen minder geslaagd, heel droog en kruimelig. Volgende keer maak ik het met ander deeg!

  • Annika
    1 november 2016 om 13:56

    Thanks Danielle!

  • Annika
    1 november 2016 om 13:54

    Thanks Irene! Ja, dat kan ook prima hoor!

  • Annika
    1 november 2016 om 13:54

    Thanks Margot!

  • Annika
    1 november 2016 om 13:52

    Thanks Jonna!

  • Kris
    1 november 2016 om 11:24

    Kun je de roomboter ook vervanger voor een andere gezonde keuze?

    En als je geen geitenkaast en blauwe kaas lust?

  • Daniëlle
    30 oktober 2016 om 15:18

    Een dag te laat, maar Annika alsnog van harte gefeliciteerd!

  • Irene
    29 oktober 2016 om 17:32

    Hartelijk gefeliciteerd!
    Leuk dat jullie zo goed samen werken. Ik herken het wel bij mijn zusje. Zit 6 jaar verschil tussen en we hebben beiden heel andere karakters.

    De taart ziet er lekker uit! Ik denk dat het ook prima met geraspte kaas kan,

  • Margot
    29 oktober 2016 om 16:50

    Dat ziet er goed uit! En gefeliciteerd natuurlijk!

  • Anne
    29 oktober 2016 om 16:08

    Wat een top idee om een galette met paddestoelen te maken. Het ziet er echt verrukkelijk uit!

  • Marja Boersma
    29 oktober 2016 om 14:58

    Ik vind blauwe kaas niet echt lekker. Ik vind het zo sterk smaken. Weet jij een alternatief voor deze taart? Geen geite-, of schapenkaas! Dat lust ik echt niet! Alleen kaas van koemelk. Want op zich lijkt het me een verrukkelijk taartje. Kun je het de andere dag opwarmen? We zijn maar samen, dus we krijgen het niet in 1x op denk ik.
    Bij voorbaat dank voor het beantwoorden.
    Groetjes,
    Marja. ????????

  • [email protected]
    29 oktober 2016 om 07:06

    Heb nog nooit galette gegeten, maar wat ziet het er lekker uit! En Annika, gefeliciteerd!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.