Menu

Rauwe Bietensalade met halloumi

Ik kan prima het hele jaar door salades eten. Echt! Maar, er is wel één maar, er moet een warm of lauwwarm element in zitten. Dat is mijn persoonlijke regel als het om herfst en wintersalades gaat. Daarom fleurde ik deze rauwe bietensalade (ja rauwe bieten zijn te gek) op met gegrilde halloumi. Zonder de halloumi zou het gewoon rauwkost zijn. Ook niets mis mee, tenminste als onderdeel van een maaltijd. Om daar nu een hele bak van leeg te eten vind ik toch wat saai.  Maar mét de kaas is het allesbehalve saai.

Voor wie halloumi niet kent, het is een Cypriotische kaas gemaakt van een mengeling van koe-, schapen- en geitenmelk. Mijn Appie heeft het, dus ik heb standaard wel een pakje in de koelkast liggen. Dit kaasje is rauw niet lekker. Je moet het bakken of grillen.  Het behoudt zijn stevige structuur en heeft een licht zoutige smaak. Echt I love it!  Helemaal in combinatie met deze bietensalade. De bietjes zijn van zichzelf zoet en dat is heerlijk in combinatie met het zoute van de kaas. Als extra smaakmaker voegde ik een frisse dressing toe op basis van citroensap. Heerlijk!

 

bietensalade met halloumi-

De hoeveelheden in dit recepten zijn voor 2 personen als lunch en voor 4 personen als voorgerecht. 

Ingrediënten voor 4 personen
1 gele biet
1 rode biet
1 chiogga biet
1 appel (bijv Elstar)
0,5 rode ui
Klein handje rucola
200 gr halloumi
Sap van een halve citroen
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de grill of zet een grillpan op het vuur. Snij de halloumi in dunne plakjes en grill ze aan weerszijden goudbruin.

Schil de bieten. Je kunt ook alleen rode bieten gebruiken als je de andere bietjes niet kunt vinden. Snijd ze met behulp van een scherp mes of een mandoline in hele dunne sliertjes.

Doe hetzelfde met de appel en voeg dit bij de bietenjulienne.

Snij de rode ui in halve ringen en voeg bij de salade.

Maak een dressing van het sap van een halve citroen en 3 el olijfolie. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Verdeel een deel van de dressing over de bietensalade.

Verdeel de bietensalade over de bordjes. Maak er een klein bergje van. Je kunt het even in een kopje doen en deze omkeren op het bord. Zo krijg je een mooie vorm. Extra tip van mij.

Verdeel een paar blaadjes rucola over de salade. Garneer de salade met de plakjes gegrilde halloumi.

Serveer meteen.

bietensalade met halloumi-

bietensalade met halloumi-

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

 • Mariëlle
  3 december 2015 om 23:07

  En wat als je allergisch bent voor appel? Heb je een alternatief?

 • Kelly
  3 december 2015 om 12:55

  Ik snap nu eindelijk waarom iedereen zo dol is op haloumi: het is zo lekker! Met bieten lijkt me inderdaad ook een super goede combi =D

 • Pauline
  2 december 2015 om 17:32

  Ja dat kan heel goed inderdaad.

 • Cheese and Chinese
  1 december 2015 om 15:27

  Ah wat lekker! Ik heb hier nog een pakje halloumi liggen, dus misschien moet ik dit maar eens uit proberen. Vind bieten namelijk erg lekker!

 • Annie Laumen
  1 december 2015 om 11:22

  Ik heb halloumi ook nog nooit gegeten
  en ga het zeker proberen.
  De combinatie met bietjes lijkt me heerlijk.

 • Patricia
  1 december 2015 om 09:36

  tijd om een keertje halloumi te gaan kopen.
  ziet er prachtig uit!
  mss ook als voorgerechtje voor kerst?

 • Ellen
  1 december 2015 om 08:06

  Halloumi, love it! Die rauwe bietensalade ziet er in ieder geval erg feestelijk uit met al die kleurtjes!

 • Margot
  1 december 2015 om 07:32

  Dat ziet er leuk en lekker uit! Ik heb nog nooit halloumi gegeten, maar ik ben wel benieuwd nu.

 • Marlotte
  1 december 2015 om 07:05

  Mmm, wat een plaatje zeg! Klinkt echt heerlijk! Ik heb nog nooit halloumi op, maar het wordt toch echt de hoogste tijd om het eens te proberen!

 • Esmée
  1 december 2015 om 07:02

  Ziet er goed uit!

 • Emma
  1 december 2015 om 06:54

  Ohh, dit lijkt me ontzettend lekker ! Als ik een keer een zware lunch heb gegeten en niet zoveel trek heb eet ik vaak een salade, vind ik dan zo lekker! Maar inderdaad er moet wel iets anders inzetten dan enkel rauwkost. Ik doe er vaak ook ham door, ik ben nog niet zo bekend met halloumi maar dat lijkt me verrukkelijk zeg! Heb het een keer gegeten in Edinburgh, dat was heerlijk toen!

 • Kelly caresse
  1 december 2015 om 06:54

  Mmm dit klinkt echt heel lekker en gezond, een leuke manier om op een andere manier rode bieten te eten

 • Nicole
  1 december 2015 om 06:38

  Dat klinkt goed. Ik heb halloumi op mijn lijstje staan.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.