Menu

Speltbrood met noten en rozijnen

Yum ik heb weer een lekker receptje voor speltbrood voor jullie. En deze keer is hij extra fijn, want ik heb er noten en rozijnen aan toegevoegd. Door de toevoeging van kaneel is het echt een feestbrood geworden. Super lekker! Zondag is mijn bakdag, althans dat probeer ik. Ik schreef een tijdje geleden dat mijn balans werk-prive een beetje zoek was, maar die heb ik gelukkig weer teruggevonden.

Ik probeer in het weekend niet te werken en tot nu toe gaat het aardig. Ik zeg niet dat ik helemaal niets doe, want dat is mijn geval onmogelijk. Maar het is een stuk minder dan voor de kerst. Het liefst hou ik 1 dag per weekend vrij om te chillen, een dag zonder afspraken en doen waar ik zin in heb. Het liefst loop ik dan de hele dag in mijn joggingpak. En meestal duik ik de keuken in en bak ik wat lekkers. Zo ook dit brood. Brood bakken is echt niet moeilijk, het kost alleen tijd. Het brood moet 2 x rijzen, dus daar moet je even op wachten. In de tussentijd kan je dus mooi je favoriete series kijken. Ik zei het al chilldag.

speltbrood

Ingrediënten voor 1 speltbrood
250 gr speltmeel
250 gr speltbloem
10 gr zout
7 gr droge gist
320 gr lauw water
80 gr rozijnen
60 gr noten
20 gr sinaasappelsnippers
2 tl kaneel

Zo maak je het
Doe het meel, de bloem en de kaneel in een kom van je keukenmachine. De speltbloem zorgt ervoor dat het brood luchtiger wordt.

Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar van tevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.

Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van.

Mijn Magimix doet dit in 2 minuten, maar de meeste machines hebben hier wel een minuut of 10 voor nodig. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een vliesje uitelkaar kunt trekken.

Hak in de tussentijd de noten grof. Wel de rozijnen in een kommetje met wat lauw water. Daardoor worden ze niet droog. Zet dit apart.

Stop het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. (zelf gebruik ik een hotel douchemuts, die tip kreeg ik ooit van Levine)

Laat het deeg op een warme plek een uurtje rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.

speltbrood

Rol het deeg uit tot een rechthoek.

Laat de rozijnen uitlekken. Verdeel ze samen met de noten en sinaasappelsnippers over het deeg. Druk ze een beetje in het deeg.

Rol het deeg nu vanaf de korte zijde op. Stop het deeg in een ingevette broodvorm (of cakeblik).

speltbrood 4

Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.

Garneer het speltbrood eventueel met wat havervlokken.

Bak het rozijnen-speltbrood in ongeveer 35 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer met een flinke lik roomboter.

speltbrood

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

26 reacties

 • Jannie
  19 februari 2018 om 18:14

  Wat is de beste tip om deze lekkere speltbrood te bewaren?

 • Pauline
  17 maart 2016 om 14:35

  He Francis, dat klinkt heerlijk. Wat fijn dat het gelukt is. Ik ga het ook eens proberen. Dankjewel voor het delen.

 • Francis Vermeulen
  17 maart 2016 om 10:48

  Dag Pauline,

  Hartelijke dank voor het recept.
  Ik was op zoek naar een donker spelt-deeg-recept voor een experiment.
  De opzet was een brood te bakken die voor 50% uit kastanjemeel bestaat.
  We hebben het spelt meel vervangen door kastanjebloem (100% gemalen kastanjes)
  en het is ons gelukt een zeer kwalitatief resultaat neer te zetten.
  Tip, 20 gr boter toevoegen ( smeren vd de gluten) evenals het gist gehalte naar 30 gr brengen.
  eerste en tweede rust duren iets langer dan gebruikelijk.

  Thanks
  Francis

 • Yvonne
  29 januari 2015 om 13:19

  Ik heb dit brood nu in de broodbakmachine zitten. Ik heb echter van Soezie de broodbakmix voor een bruin speltbrood gebruikt en daarbij de ingrediënten zoals jij ze hebt vermeld. Als het brood klaar is, laat ik het resultaat weten.

 • Pauline
  27 januari 2015 om 12:44

  Ik denk dat het wel kan. Maar ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik ben benieuwd of het lukt.

 • Yvonne
  27 januari 2015 om 11:03

  Ik heb eigenlijk dezelfde vraag. Een gewoon speltbrood (met lijnzaad) bak ik al met mix voor een bruin speltbrood in de broodbakmachine.
  Ik ga het gewoon proberen en laat het weten, want dit lijkt me heerlijk.

 • Reinout
  24 januari 2015 om 16:07

  Het verschil tussen meel en bloem is dat bloem gezeefd is. Dit betekend dat de zemel en de kiem van het graag worden verwijderd. Dit zijn dus de meeste vezels... Bloem maakt een deeg lichter dan een puur Meel deeg. Witbrood is bv van bloem gemaakt, terwijl volkoren, de naam zegt het al, van meel wordt gemaakt.

 • Gerard
  24 januari 2015 om 12:30

  broodverbeteraar bestaat niet, vind ik. max. 5% citroensap geeft hetzelfde resultaat als ascorbinezuur.

 • Josée
  23 januari 2015 om 23:35

  Die douchemuts! Heerlijk, die houden we er in!
  Ik sproei met n plantenspuit water in de oven zodra het brood er in gaat. Is voor n knapperig korstje (vooral bij stokbrood lekker).
  Ik heb een soortgelijk brood recent in de broodbakmachine gebakken: noten, rozijnen e.d. toevoegen nà de piep.

 • Ria
  23 januari 2015 om 21:35

  Wat is het verschil tussen speltbloem en speltmeel?

 • Susan | Speltfood
  23 januari 2015 om 18:09

  Nice! Ziet er lekker uit!

 • Herman
  23 januari 2015 om 14:36

  Nog even een aanvulling voor spelt probeer een heel klein beetje broodverbeteraar te gebruiken daar zit namelijk ascobinezuur in waardoor spelt beter rijst!! Verders rozijnen een dag eerder in de week zetten en noten hakken en even daarna in de koekepan verders heb je een aardig brood en afbakken met een oven die onder en bovenwarmte kan afgeven

 • Thefoodiary
  23 januari 2015 om 14:21

  Ik hou van speltbrood! Die geur die daarna in je huis hangt.... oh, zo lekker! Het jammere van zelf brood maken vind ik dat het nooit zo luchtig wordt... Maar daarentegen weet je wel wat erin zit!

 • Juul
  23 januari 2015 om 13:06

  Heeft iemand al ervaring met dit brood bakken in een broodbakmachine?

 • Janneke
  23 januari 2015 om 11:00

  De oven is aan het voorverwarmen, hij gaat het er zo zin

 • Julie Hapjesprincess
  23 januari 2015 om 10:02

  Ik hou van receptjes van eigen gemaakte broodjes. Lijkt me heerlijk!

 • Anita
  23 januari 2015 om 09:48

  Pas nog speltbrood proberen te maken maar was totaal mislukt. Ik deed er roggemeel bij ipv bloem? Zou t daar aan hebben gelegen?

 • Margot
  23 januari 2015 om 09:32

  Ik pas nog brood gebakken, maar de volgende keer ga ik er ook eens noten doorheen doen!

 • Corinne
  23 januari 2015 om 09:04

  Mmmmm, zo lekker, zelf gebakken brood. Jammer dat het altijd zo lang duurt. Ik ga het binnenkort ook weer eens doen.

 • Gerard
  23 januari 2015 om 08:47

  Spelt is net iets waar je weinig hoeft te kneden. In de werkwijze hierboven staat dat ze maar 2 minuten kneed, ik kneed juist veel langer(22 minuten) maar heel erg langzaam(in een kneder uit 1870..) dan neemt het deeg veel meer vocht op, waardoor de kwaliteit van je brood erg veel beter wordt. In het recept staat 64 % vocht, wij halen hier makkelijk 75% voor speltbrood.

 • Fabienne Gunst
  23 januari 2015 om 08:34

  super bedankt voor de leuke tip, dat maak ik zeker heel binnenkort

 • Malou
  23 januari 2015 om 08:26

  Ah het ziet er zo lekker uit! Ik heb het boek brood bakken van Robert van Beckhoven gehad en daar staat ook zo'n heerlijk speltbrood ik. Zo jammer dat ik geen keukenmachine heb, dat wordt heel veel kneden!

 • Ellen
  23 januari 2015 om 07:58

  Looking good! Alleen heb ik niet de tijd (en vooral niet het geduld) om zelf zo'n brood te maken. :)

 • Nathalie
  23 januari 2015 om 07:48

  Geweldig!! Ik wou dit weekend ook nog eens bakken.. Dit ga ik zeker proberen!!
  En van dat water in de oven.. Nooit geweten.. Ben benieuwd naar het effect ervan..

 • Emma
  23 januari 2015 om 07:27

  Oelala, ziet er heerlijk uit Pauline!

 • Rena
  23 januari 2015 om 07:08

  It's so long ago that I have baken a bread but this sounds so convincing that I must try out this soon! Thank you :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena www.dressedwithsoul.com

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.