Menu

The Basics #6 Pasta en Meelspijzen bereiden

Vorige week heb ik je laten zien wat je allemaal met aardappelen kunt doen. Vandaag leer ik je hoe je pasta en meelspijzen moet koken. Tegenwoordig zijn er zoveel granen, pasta’s en zaden op de markt, dat ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kook je quinoa, hoe gaar je de perfecte rijst en moet er nu wel of niet olijfolie bij je pasta? In deel 6 van de online kookcursus leg ik het je uit.

pasta koken

Pasta koken
Droge pasta (uit een zak in de supermarkt) kook je gaar in ruim water met zout. Officieel neem je per 100 gr pasta, 1 liter water. Breng het water aan de kook en voeg zout toe. Gooi de droge pasta in de pan en kook het in 6 tot 8 minuten gaar. Pasta hoor je “al dente” te koken, dit betekent beetgaar. Als je het te lang kookt, wordt het papperig. Giet de pasta af en meng het met je saus, hierdoor plakt het niet. Laat je de pasta in de pan staan om los te serveren, voeg dan een lepel van het kookvocht of een scheutje olijfolie toe.

Rijst koken
Je kunt rijst op meerdere manieren koken. Je kunt het in ruim water met zout, gedurende 10 – 12 minuten gaar koken. Giet de rijst af en laat het nog 10 minuten staan. De methode die ik meestal gebruik, is 1 deel rijst op 2 delen water. Je neemt 1 kopje rijst en voegt dit toe aan 2 kopjes gekookt water met zout. Leg de deksel op de pan en laat de rijst in ongeveer 10 – 12 minuten op een zacht vuur gaar koken. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst nog eens 10 minuten staan. Als het goed is, is al het vocht verdampt en heb je een perfect gegaarde rijst.

Noedels koken
Noedels zijn heel snel klaar. Breng water aan de kook met zout. Voeg de noedels toe en trek ze uit elkaar met een vork. Kook de noedels in ongeveer 3 – 4 minuten gaar. Giet het af en voeg de noedels toe aan je saus.

mihoen koken

Mihoen koken
Mihoen is zo fijn van structuur dat het wellen in gekookt water voldoende is. Je kunt de mihoen in 2 minuten gaar koken in water. Wat je ook kunt doen is een schaal vullen met gekookt water en de noedels hier ongeveer 3 tot 4 minuten in laten wellen. Trek ze uit elkaar met een vork en verwijder het overtollige vocht. Je kunt de mihoen even afspoelen met koud water of direct gebruiken en toevoegen aan je saus.

Couscous bereiden
Couscous is één van de makkelijkste granen om te bereiden. Je neemt 1 deel couscous en stop dit in een kom. Voeg hier gekookt water aan toe, tot ongeveer 1 cm boven de couscous. Dek de schaal af met een bord en laat het 6 -8 minuten staan. Haal het bord van de schaal en roer de couscous even door. Als het goed is, is al het vocht opgenomen en heb je een goed gegaarde couscous.

quinoa

Quinoa bereiden
Je hebt verschillende soorten quinoa. De voorgekookte quinoa bereid je net zoals  couscous. De quinoa zaden kook je gaar. Was de quinoa zaden grondig en breng ze in ruim kokend water aan de kook met zout. Kook de quinoa in 12 – 15 minuten gaar. De quinoa is gaar als er een wit bolletje aan de zaden verschijnt. Giet het af en laat het even staan. Je quinoa is nu klaar om verder op smaak gebracht te worden.

Bulgur bereiden
Bulgur is gemaakt van tarwe. De korrels die je in de supermarkt vind zijn al gestoomd daardoor zijn ze heel snel klaar. Neem 1 deel bulgur en voeg 2 delen gekookt water toe in een kom. Dek de kom af met een bord en laat het 10 minuten staan. Verwijder het overtollige vocht en roer de bulgur even om. Nu is je bulgur klaar om verder op smaak te brengen.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad, deel 7 van de kookcursus gaat over groente.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

 • Anja Luijcx
  8 januari 2017 om 17:08

  Als je couscous wilt maken, is het heel belangrijk EERST een beetje olie door de nog droge couscous te mengen, zodat alle korreltjes bedekt zijn met een heel dun laagje olie. Daarna pas het hete water erbij, want anders krijg je een grote klont, en het is heel veel werk om dat weer los te maken met een vork. Als je eerst de olie erbij doet, wordt de couscous heel mooi los, zonder roeren of prakken:)

 • Amy
  20 oktober 2014 om 17:11

  Ik sta erom bekend dat ik heel goed "arme-landen-rijst" kan maken. Heel plakkerig en welke methode ik ook toepas het lukt niet, het blijft nat en plakkerig. Ook als ik het nog een lange tijd laat staan, dus ik denk dat een rijstpan mijn enige redding is.

 • Iris
  23 september 2014 om 17:10

  Hoi! Ik woon sinds een halve week op kamers in het buitenland, dus ik mag ineens zelf koken iedere dag. Gelukkig hou ik van koken, maar het is steeds even zoeken naar recepten. Je hebt echt een hoop leuke en lekkere recepten (die me best mogelijk lijken in het studentenkeukentje hier), echt fijn! En zeker je basics zijn heel handig. Dankjewel voor je hulp op afstand op deze manier haha!

 • Pauline
  15 februari 2014 om 18:52

  Is echt heel lekker, heeft een beetje de structuur van quinoa

 • Anniek
  15 februari 2014 om 07:20

  Handig dit artikel! Het meeste wist ik al wel, maar dat komt gewoon omdat dit van die basic dingen zijn die je veel maakt. Bulgur heb ik nooit gehad, lijkt me leuk om dat eens te proberen!

 • Pauline
  14 februari 2014 om 22:27

  Thanks all :)

 • MySimplySpecial
  14 februari 2014 om 17:36

  Handig overzicht zo!

 • Pauline
  14 februari 2014 om 11:35

  Dan heb je denk ik het vuur te hoog staan ;)

 • Petra
  14 februari 2014 om 09:29

  Leuk om al deze dingen te lezen, ik heb zelf nooit problemen met het koken en bereiden van deze verschillende soorten, maar het heeft wel een aantal keren koken geduurd voor ik dit kon...dus deze tip zijn erg handig, denk ik!

 • Susanne
  14 februari 2014 om 08:55

  Gelukkig doe ik het redelijk goed zo te zien! Ik had ook weleens van die methode met de rijst gehoord die jij aanhoudt maar nog nooit geprobeerd. Ik zie dan aangekoekte rijst onderin de pan en ongare rijst boven haha. Maar volgens mij is die methode wel lekkerder!

 • Dita
  14 februari 2014 om 08:43

  ERg handige tips! Op zich gaat pasta koken bij mij wel altijd goed maar rijst niet altijd ;)

 • Manon
  14 februari 2014 om 08:20

  Wat handig zo'n overzichtje. Ik doe het altijd fout: breng een plens water aan de kook en mik erin wat ik wil koken haha.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.