Menu

Beenham uit de oven

Kerstavond hebben wij bij vrienden doorgebracht. Met een gezellige groep van 10 personen en ieder stel maakte een gang. Ik kreeg het hoofdgerecht toebedeeld, en ik maakte beenham uit de oven! Kon ik eindelijk eens een groot stuk vlees bereiden. Het mocht geen rood vlees zijn in verband met een zwangere dame en dan valt er best veel af. Het meeste vlees en vooral wild wordt toch rosé gegeten.

Maar in Home Made had ik een lekker recept voor beenham gezien! Altijd goed, bijna iedereen vind dat wel lekker. En je kan het gemakkelijk van te voren bereiden. Ook een pluspunt.

Yvette had in haar recept een heel mooi hammetje gescoord! Bij mij was dat vlak voor de kerst iets moeilijker, maar toch ging ik tevreden naar huis met bijna 3 kilo beenham.

De ham wordt eerst gegaard in bouillon. Hier heb je geen omkijken naar! Daarna marineer je de ham met een mosterdmarinade. Ik heb een combinatie van cranberry mosterd, Dijon mosterd en een flinke lik honing gemaakt. Echt een heerlijke combinatie! Dit heb ik een dag van te voren al gedaan, zodat de smaken lekker in de ham kunnen trekken.

Op plaats van bestemming gaat het hammetje nog ongeveer 35 minuten de oven in op 180 graden en je hebt een heerlijk feestmaal.  Ik heb er een mosterdsaus bij gemaakt, hier het recept:

Ingrediënten
1 puntham/beenham
3 liter bouillon

Marinade
2 el cranberry mosterd
3 el Dyon mosterd
2 el honing
Scheut olijfolie
Peper en zout

Saus
300 ml witte wijn
2 el cranberry mosterd
1 el milde mosterd
100 ml room
2 tl honing

Bereidingswijze
Zet de ham op in een ruime pan. Voeg de bouillon toe en breng de ham aan de kook.

Laat de ham op een zacht vuur in ongeveer 1,5 gaar worden.

Laat de ham afkoelen.

Maak een marinade van de mosterd, de honing en wat olijfolie en peper en zout. Smeer de ham in met marinade en laat het er minimaal een uur intrekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de ham in ongeveer 30 -35 minuten af totdat hij goudbruin van kleur is.

Tot slot maak je de saus. Laat de wijn inkoken tot de helft. Voeg de mosterd, de honing en de room toe en meng het geheel goed door elkaar.

Laat het geheel nog een beetje inkoken, totdat de saus dik genoeg is.

beenham uit de oven

 

Bron: Home Made

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • Pauline
    21 december 2017 om 23:11

    Een droge witte wijn.

  • Lonneke Emans
    18 december 2017 om 14:16

    Hi Pauline, voor de saus gebruik je witte wijn. Wat voor soort witte wijn kan ik hier het beste bij gebruiken?

  • Pauline
    13 december 2017 om 19:29

    Ik weet de reden eigenlijk niet. Ik heb Yvette haar recept gevolgd.

  • Tim
    12 december 2017 om 13:01

    Hi Pauline, Ik lees je recept net, en het klinkt erg goed. Ik heb toch een aanvullende vraag. Waarom is het koken in boullion? In al mijn andere beenham recepten doe ik dat eigenlijk niet. Is er een risico dat het vlees te ver gaat? Welke kerntemperatuur moet ik aanhouden? Groet, Tim

  • Sandra
    19 december 2015 om 10:07

    Wat super fijn, zo'n snel antwoord! Ik ben echt fan van je lekkere recepten en heb er al vele gemaakt! Deze kerst je beenham en als dessert de cocos meets mango! Kerstgroetjes voor jou en ik blijf je volgen!

  • Pauline
    18 december 2015 om 20:21

    Je kunt dezelfde kooktijd aanhouden. En een kwartiertje langer in de oven. Check het tussentijds even voor de zekerheid.

  • Sandra
    18 december 2015 om 19:24

    Hoi Pauline,

    Wat is de kooktijd en oventijd van een beenham van 2 kg?

    Groetjes Sandra

  • Pauline
    17 februari 2015 om 16:03

    Deze was ongeveer een kilo.

  • Ariane
    17 februari 2015 om 15:13

    Hey pauline,

    Wat was t gewicht van je ham of maakt dat niet zo veel uit?

    groetje,
    Ariane

  • Pauline
    25 december 2014 om 14:26

    Bij de delicatessenwinkels. Maar je kunt ook gewone mosterd nemen.

  • rieky van den elsen
    23 december 2014 om 14:53

    Dag Pauline,
    Waar haal ik cranberry mosterd?

  • Pauline
    23 december 2013 om 15:30

    Ah wat leuk om te horen. Nee dit is gewoon beenham, ze noemen het ook wel puntham. De slager kan je vast helpen met het juiste stukje vlees. Geniet er van.

  • Nelske
    23 december 2013 om 11:18

    Hoi Pauline,

    Even over de ham: moet dit fricandeau zijn? Hoop dat je dit even kunt beantwoorden, ben mijn lijstje aan het maken voor kerst ;-)
    Je website is een grote inspiratiebron!

    Groetjes, Nelske

  • Elena
    1 december 2013 om 21:09

    Wat kan je hierbij serveren? Iets met aardappeltjes ofzo? Lijkt me geweldig lekker voor de komende feesten!

  • Pauline
    28 november 2013 om 20:14

    Ik heb het recept aangepast, hij gaat 1,5 uur op het vuur en dan nog een half uur in de oven.

  • Nadine
    28 november 2013 om 18:54

    Hoe lang duurt het gaarkoken in de bouillon? Het lijkt mij trouwens erg lekker! Misschien dat ik het deze kerst ga maken...

  • Pauline
    22 november 2013 om 21:50

    Oh ik zal dit even aanpassen, niet zo duidelijk geschreven. Hij wordt eerst gekookt in de bouillon en daarna gaat hij in de oven.

  • Shania
    22 november 2013 om 15:09

    Hey pauline

    wat bedoel je met "De ham wordt eerst gegaard in bouillon"
    moet het hammetje volledig in water "gekookt" worden of in een bodempje bouillon?

    Ik kan allesinds al niet wachten om dit te maken!

    Grtjs

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.