fbpx
Menu

Appelkruimeltaart met gele room

Mijn eerste kennismaking met appelkruimeltaart was onwaarschijnlijk die van mijn oma. In menig restaurant staat grootmoeders appeltaart op de kaart. Nostalgie heet dat. I love it! Maar dan wel een moderne versie, dus geen grootmoeders appeltaart maar die van mij, een bijna dertiger. Met een heerlijk laagje gele room mee gebakken is deze taart om te smullen.

De gele room geeft de taart iets zachts en de kruimels boven op geven een lekkere crunch. Hoe fancy een taart ook mag zijn, een stukje Oerhollandse appeltaart gaat er altijd wel in. Het is even een klusje, maar het resultaat is het zeker waard. Een knapperige bodem met fluweelzachte gele room. Daarbovenop frisse stukjes appel met een knapperige crumble er bovenop. Ik zou er lekker slagroom bij serveren, of een bolletje ijs.

appelkruimeltaart-met-gele-room

Ingrediënten gele room
500 ml volle melk
4 eidooiers
1 zakje vanillesuiker
60 gram suiker
25 gram bloem

Zo maak je de gele room
Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt. Kook in de tussentijd de melk. Voeg de gezeefde bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad. Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.Voeg de warme melk al roerend toe, goed roeren anders ontstaan er klonten. Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5 – 10 minuten aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat.

Als het mengsel dik genoeg is laat je het afkoelen, in de tussentijd wel af en toe roeren zodat er geen velletjes ontstaan. Als het mengsel helemaal afgekoeld is zet je het in de koelkast om nog meer op te stijven.

Ingrediënten appeltaart 
6 goudreinetten
300 gram bloem
150 gram witte basterdsuiker
175 gram koude boter
1 ei
1 zakje vanillesuiker
2 tl kaneel
1 citroen

Zo maak je de appeltaart
Meng de bloem met de basterdsuiker. Doe hierbij de rasp van de schil van de citroen (alleen het gele). Voeg de helft van de in blokjes gesneden boter toe en kneed met je handen tot een deeg. Voeg het los geklopte ei en de rest van de boter toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
Schil de appelen en snijdt deze in plakjes. Voeg wat citroensap, een zakje vanillesuiker en de kaneel toe en laat de smaken in de appel trekken.

Ingrediënten kruimeldeeg
50 gram boter
50 gram bloem
50 gram suiker
75 gram geschaafde amandelen

Zo maak je kruimeldeeg
Meng de boter, suiker en de bloem totdat er een soort van broodkruimels ontstaan. Als het mengsel korrelig is voeg je de geschaafde amandelen toe. Meng deze er goed doorheen.

De complete taart voor 10 personen:
Vet een sprinvorm van 25 cm in met boter en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleedt de vorm hiermee. Druk de randen goed aan, als er gaten ontstaan kan je deze opvullen met deeg. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.

appelkruimeltaart-met-gele-room-2

Breng een royale laag gele room aan op het deeg.

appelkruimeltaart-met-gele-room

Leg hier bovenop de suiker-kaneel appeltjes en druk deze licht aan. Sluit vervolgens af met het kruimeldeeg, bestrooi de hele taart hiermee.

Doe de taart 60 minuten in de oven op 175 graden. Wordt de taart tussentijds te donker, dek hem dan af met laagje aluminiumfolie.

appelkruimeltaart-met-gele-room-1

 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

100 reacties

  • luc pletinckx
    30 oktober 2019 om 19:16

    hallo Pauline deze appeltaart is de lekkerste dat we al geproefd hebben kinderen waren er zot van ik ook natuurlijk ze hebben er al besteld voor hun vrienden (het is wel en gezonde taart he met veel appeltjes in) haha

  • Nora
    28 oktober 2019 om 22:17

    Hoi kan ik kant en klaar bankketroom gebruiken?

  • Pauline
    30 september 2019 om 13:34

    Oh wat vreemd. Ik weet eerlijk gezegd niet waar dat aan ligt. Was dit na het afkoelen nog steeds zo?

  • Karima
    28 september 2019 om 14:19

    Hoi Pauline, Bedankt voor het recept, de taart was echt heerlijk. Alleen had ik een vraagje over de gele room. Deze zag er heel goed uit, maar toen ik de taart uit de oven haalde, was hij een beetje wit en korrelig geworden. Wat heb ik verkeerd gedaan? Groeten, Karima

  • Pauline
    27 mei 2019 om 14:43

    Yes dat kan zeker.

  • Annemieke Smit
    26 mei 2019 om 10:54

    Hoi Pauline, Leuk recept, wil het wel graag maken. Kan ik de amandelen weglaten? Dit vanwege een notenallergie>

  • Vera Fruytier
    8 april 2019 om 12:01

    Hoi Pauline, kan ik de taart maken en dan de volgende dag eten? Ik volg je al en krijg dus al je mailtjes en updates :-)

  • Gerdine van Eck
    9 februari 2019 om 14:17

    De taart staat in de oven. Enorm benieuwd.😁😋Super leuk om te maken.

  • Mascha
    3 januari 2019 om 11:43

    Ik wil deze taart gaan maken, lijkt me heerlijk. Echter vroeg ik me af of je deze taart kan invriezen ?

  • Claudia
    14 oktober 2018 om 13:16

    Bedankt voor de reactie! Uiteindelijk met 1,5 uur uit de oven gehaald en toen was hij helemaal perfect. Ik had wel exact dezelfde warmte aangehouden (met een oventhermometer getest) maar dus toch iets langer in de oven. Hij was heerlijk en ik ga hem zeker vaker maken!

  • Annika
    10 oktober 2018 om 16:07

    Ja dat klopt inderdaad! Gek dat hij bij jou nog niet bruin kleurt. Misschien kun je de temperatuur nog iets opschroeven, de ene oven is de andere niet namelijk.

  • Claudia
    8 oktober 2018 om 16:49

    Hoi Pauline, ik ben deze heerlijke taart aan het bakken maar na een uur is de bovenkant nog niet helemaal mooi bruin gekleurd. Ik laat hem dan ook nog even zitten. Wat voor een oven gebruik jij? Ik zie dat nergens vermeld staan dus ik ga uit van een oven met boven en onderwarmte en geen hetelucht. Klopt dat?

  • Pauline
    27 augustus 2018 om 09:51

    Ah zo hoor ik het graag :)

  • Heleen
    26 augustus 2018 om 15:11

    Heerlijk! Complex genoeg om je een echte bakker te voelen, eenvoudig genoeg om hem te laten lukken :)

  • Pauline
    18 augustus 2018 om 20:06

    Een springvorm van 24cm.

  • Pauline
    18 augustus 2018 om 20:02

    Een beetje water toevoegen zodat het meer bindt. Of de stukjes gewoon aan elkaar plakken met je vingers. Dat laatste doe ik ook heel vaak.

  • Nikkie Vertommen
    17 augustus 2018 om 20:44

    Hallo, lekkere taart! Maar als ik het deeg uitrol, kan ik het niet op pakken om het deeg in de vorm te leggen, het valt dan helemaal uit elkaar. Hoe kan ik dit voorkomen?

  • Nikkie Vertommen
    14 augustus 2018 om 15:33

    Hallo, Welke bakvorm gebruik jij?

  • Pauline
    5 maart 2018 om 15:52

    Ja dat kan. Je kan de siroop eventueel wat indikken met een maïzenapap als je dat lekker vindt.

  • Sjannien Schats
    4 maart 2018 om 15:02

    Kan deze taart ook gemaakt worden met kersen uit pot?

  • Annika
    14 februari 2018 om 12:39

    Wat fijn om te horen! Bedankt voor het compliment :)

  • Susan
    13 februari 2018 om 21:03

    Gemaakt! Soort van high tea gedaan, ook met je mini citroengebakjes. Heb in plaats van grote taart hiermee 12 kleine taartjes gemaakt. Handje rozijnen erdoor (volgende keer doe ik ook noten, ik had nu ook geen amandelen voor het kruimeldeeg). Daarmee kwam de baktijd op zo'n 35 minuten. Deeg en bodem waren perfect. Echt, wat ontzettend smakelijk, ik geloof niet dat ik ooit zulke lekkere appeltaartjes heb gebakken. De buren dachten al dat ze van de bakker kwamen. Dus dat compliment wilde ik graag even doorgeven! ;)

  • Brenda
    1 februari 2018 om 18:57

    Ik moet deze voor iemand maken maar dan zonder appel, kan dat?

  • Judy
    17 november 2017 om 00:10

    Vanmiddag gemaakt voor komend weekend met vrienden. Taart ziet er goed uit. Dat wordt smullen, reken maar!!

  • Maxime
    22 oktober 2017 om 12:06

    Hi, Ik heb geen witte basterdsuiker in huis kan het ook met bruine basterdsuiker of met kristalsuiker? Groet, Maxime

  • Annika
    7 juli 2017 om 12:23

    Voor 10 personen ongeveer :)

  • Linda
    7 juli 2017 om 12:22

    Hoi! Wat een heerlijk recept, ik ga dit vanavond ook maar eens proberen :) Voor hoeveel personen is deze taart ?

  • Sylvia
    1 mei 2017 om 13:27

    Ga m maken met perzik ipv appel 😊

  • Annika
    22 maart 2017 om 09:16

    Wat goed om te horen!

  • Jolinka
    21 maart 2017 om 11:07

    Hij was heerlijk!! Wat een heerlijke taart op te bakken zeg!

  • Pauline
    30 januari 2017 om 11:28

    Wat leuk om te horen, dankjewel.

  • Geertje
    29 januari 2017 om 17:25

    Heerlijke appelkruimelvlaai ben helemaal fan

  • Kirsten
    11 januari 2017 om 10:40

    Nog een tipje, en ik spreek uit ervaring: een laagje amandelspijs op de bodem onder de room. Neemt het vocht op en smaakt goddelijk! :-)

  • Pauline
    19 december 2016 om 11:26

    Je kunt er een laagje paneermeel opdoen. Dan wordt hij wat minder nat door de room.

  • Nathalie
    18 december 2016 om 09:02

    Ik heb hem drie weken geleden gemaakt! En echt heerlijk. Wel te weinig kruimeldeeg dus heb dubbele portie gedaan.
    Wil hem vandaag opnieuw maken, wat kan ik doen om het bodemdeeg ook beetje krokant te maken, hij viel uit elkaar de andere keer...?? Beetje paneermeel?

  • Pauline
    17 november 2016 om 18:14

    Zeker dat kan ook, ik zou het recept dan x 1,5 doen. Dan weet je zeker dat je voldoende deeg hebt.

  • Melissa van Pierre
    17 november 2016 om 12:25

    Hoi Pauline, ik zie dat jij een andere vorm hebt gebruikt dan de beschreven springvorm. Ik heb een keramische vlaaivorm Ø 28 cm, denk je dat het hiermee ook gaat lukken?

  • Pauline
    15 augustus 2016 om 14:55

    Jawel wel alles :) Hoe meer hoe beter haha.

  • Maaike
    13 augustus 2016 om 13:18

    Even een vraag over de gele room. Je noemt: Royale laag gele room. Niet alles dus? Het lijkt mij ook wat veel 500ml melk.

  • Pauline
    6 juli 2016 om 11:21

    Ik zou het max 3 dagen bewaren, maar wedden dat hij dan al lang op is.

  • Sharon
    6 juli 2016 om 08:54

    Heerlijk recept lijkt het mij :-),
    Hoeveel dagen kan je het bewaren in de koelkast zonder dat het de deeg/smaak etc aantast? Groetjes een taartliefhebber

  • Pauline
    3 mei 2016 om 21:22

    Zeker, geen probleem.

  • Maartje
    2 mei 2016 om 19:29

    Kun je de room en het deeg een nacht in de koelkast laten staan?

    Groetjes!

  • Elisabeth
    29 april 2016 om 14:02

    Ik ga hem nu bakken! Ik ben benieuwd hoe de taart gaat worden!

  • Pauline
    25 maart 2016 om 19:06

    Lekker hoor! Geniet ervan.

  • Willy Veerbeek Bent
    25 maart 2016 om 17:32

    Ik heb vandaag deze taart gemaakt, bedankt voor het recept.De room smaakte heerlijk(schaal leeggemaakt)Morgen neem ik hem mee naar de verjaardag van onze dochter,Zij vroeg me of ik iets wilde bakken. De taart kan nu uit de oven, het ruikt hier toch lekker
    Groetjes Willy

  • Jolanda
    25 maart 2016 om 07:42

    Al meerdere malen gemaakt, blijft favoriet hier! :)

  • Annie Vd mark
    19 maart 2016 om 18:11

    Ik heb de appeltaart ook gebakken ! Ik ben benieuwd hoe hij smaakt .

  • Annika
    1 februari 2016 om 17:26

    Graag gedaan! :)

  • Maria polinder
    1 februari 2016 om 12:04

    Afgelopen zaterdag gemaakt met onze jongste zoon van 5. Was leuk.om te doen zonder pakje. Mijn man vond het geweldig met de gele room erin☺. Bedankt voor het recept!!

  • Anita
    30 oktober 2015 om 16:26

    Nou Pauline, hij staat in de oven. Ik ben benieuwd!
    Bedankt voor het delen.
    Ik had wat deeg over van de bodem. En net iets te weinig voor het kruimeldeeg.
    Heb wat bloem bij het deeg van de bodem gedaan, zo krijg je ook weer kruimeldeeg ?

  • Gerda
    26 september 2015 om 14:55

    Kan ik deze taart ook al een poosje van tevoren maken en invriezen? En een dag voor de verjaardag uit de vriezer halen om te ontdooien? Of is dat niet mogelijk omdat er room in zit?

  • Anneke
    26 mei 2015 om 14:54

    Als je een stukje plasticfolie op de gele room legt tijdens het afkoelen, krijg je geen vel en hoef je niet steeds te roeren.

  • bianca
    15 april 2015 om 14:34

    lijkt me heerlijk.

  • bianca
    15 april 2015 om 14:33

    weer een fan erbij:)

  • Lindsey
    2 maart 2015 om 18:36

    Hallo,
    Het lijk me heerlijk! Alleen ben ik niet zo'n fan van amandelen. Zou ik dit kunnen vervangen door iets anders?
    Groetjes!

  • Hanny
    21 februari 2015 om 15:13

    Oh, wat ziet dat er lekker uit! Ik wil proberen of het mij ook lukt ook al ben ik geen bakwonder. In Hongarije hebben we geen goudreinetten, maar zou het ook lukken met granny smith? Dat zijn de hardste appels die hier verkrijgbaar zijn. Ik kan het natuurlijk gewoon uitproberen maar een tip van de chef kan geen kwaad natuurlijk :)

  • Anneke
    27 januari 2015 om 16:17

    ik ben gluten en koolhydraat vrij. melk kan vervangen worden met soja denk ik, maar de suiker? met agavesiroop of kokosbloesem suiker? en de bloem, werkt dat met amandelmeel?
    ik heb een recept voor de crumble.

  • Chantal
    17 januari 2015 om 16:57

    Hij staat in de oven! Ik ben benieuwd!!

  • Pauline
    13 januari 2015 om 18:39

    Ja dat kan ook.

  • Roelfina
    12 januari 2015 om 23:09

    Basterdsuiker is hier niet te krijgen (U.S.) kan ik gewone suiker i.p.v. baster suiker gebruiken?

  • WIlma
    11 januari 2015 om 10:39

    Ik heb de vlaai gisteren gemaakt en hij was echt heerlijk ! Ga ik zeker vaker maken !

  • Eva
    23 december 2014 om 19:25

    Ooh, dit wordt een heel lekker kerstdessertje met wat vers geklopte slagroom :) <3

  • jolanda
    4 december 2014 om 09:36

    Hij was heerlijk !!
    Bedankt voor het heerlijke recept :)

  • Pauline
    3 december 2014 om 19:28

    haha die is weg :)

  • Angela - Great Body & Skin
    3 december 2014 om 17:22

    Nu ben ik wel benieuwd naar je oude foto hoor, haha!

  • Rianne
    29 november 2014 om 13:23

    Ik heb de taart vandaag gemaakt, erg leuk! Ik vond alleen het deeg voor de taart erg veel, ik hield ruim 1/4 over op een vorm van 25 cm en het kruimeldeeg vond ik weer best weinig! Ook heb ik wat extra bloem toegevoegd aan het kruimeldeeg omdat het nog teveel plakte. Morgen proeven, het ruikt in ieder geval erg lekker in huis!

  • Alexandra
    25 oktober 2014 om 21:31

    Hi Pauline, wat een leuk recept met die gele room! Heb de taart net gemaakt en hij staat nu in de oven. Morgen op mijn verjaardag gaan we hem lekker opsmikkelen. Het ruikt nu al heerlijk, kan niet wachten... ;-)

  • Jeanine
    11 oktober 2014 om 22:37

    Vanmorgen gemaakt en hoewel hij zeker 30 minuten langer in de oven moest was hij heeeeerlijk! Bedankt!!!!

  • Pauline
    10 oktober 2014 om 22:51

    Ja dat kan en hoeveelheid is naar smaak ;)

  • sandra
    9 oktober 2014 om 23:56

    Kan je de gewone suiker ook vervangen voor kokosbloesemuiker? En heb ik dan dezelfde hoeveelheid nodig

  • Koos Verhelst
    7 oktober 2014 om 17:47

    Hoi Pauline. Bedankt voor je reactie. Ga het zeker proberen.

  • Pauline
    6 oktober 2014 om 19:16

    Ja hoor dat kan wel.

  • Koos Verhelst
    6 oktober 2014 om 17:10

    Hoi Pauline. Is het ook mogelijk deze taart met soja of amandelmelk te maken? Want mijn kleindochter heeft een koemelk allergie.

  • Pauline
    26 augustus 2014 om 18:37

    Kan allemaal. Wel even bewaren in de koelkast. Zelf vind ik hem koud trouwens het lekkerste.

  • Anne
    26 augustus 2014 om 16:29

    Hoi Pauline,
    Ik vroeg me af of je de taart al een dag vantevoren kunt maken, of wordt het deeg dan te zacht? Zo niet, is het lekker om deze taart warm te eten?
    Dankjewel!

  • pips
    20 augustus 2014 om 21:27

    Hi
    ziet er heerlijk uit.hoe hoog is de spring vorm die je gebruikt.
    gr pips

  • Ineke
    8 juni 2014 om 13:32

    Prima recept voor als je eens een taart wilt bakken en de winkels zijn dicht. Omdat (een beetje taartbakker hihi) deze spullen altijd wel in huis heeft.

    Bij mij staat ie nu in de oven :-)
    Beetje aangepast recept, maar in ieder geval super bedankt voor het delen van dit recept. Ik ben benieuwd hoe die smaakt!

  • Lionne
    3 juni 2014 om 16:01

    Superlekkere taart! Alleen de baktijd was bij mij wat te kort waardoor de bodem nog niet gaar was. Volgende keer dus iets langer en dan issie top :)

  • Louise
    22 mei 2014 om 19:57

    Oke bedankt voor je reactie!:) Ik ga het proberen.

  • Pauline
    22 mei 2014 om 16:11

    Een laagje paneer toevoegen kan altijd. Ik had geen last van teveel vocht maar voor de zekerheid kun je het proberen.

  • Louise
    22 mei 2014 om 10:11

    Ik wil deze appeltaart graag proberen voor mijn verjaardag! Ik bak vaak appeltaarten en doe dan voor de zekerheid een laagje verkruimelde eierkoeken of paneermeel over de bodem. Mijn ervaring is namelijk altijd dat de bodem veel te nat is van het sap van de appels. Nu zie ik bij jouw recept de toevoeging van gele room. Ontzettend lekker lijkt me dit, maar dit geeft natuurlijk extra vochtigheid. Kan ik hier ook wat extra paneermeel over de bodem strooien of bijv. blind bakken? Of is het niet nodig?

  • Nanda
    2 mei 2014 om 09:31

    Ziet er heerlijk uit, ga vanmiddag meteen aan de slag.

  • Pauline
    28 maart 2014 om 13:11

    23 cm is een prima maatje.

  • lies
    27 maart 2014 om 20:41

    hoe groot moet de spring vorm zijn zie er lkkr uit :-))

  • Pauline
    19 februari 2014 om 16:06

    Ja dat kan allebei. In principe kun je de taart het beste in een springvorm maken, maar ik heb zelf idd een fancy bakblik met geribbelde randjes :)

  • Saskia
    19 februari 2014 om 15:40

    Hey Pauline, wat een heerlijk recept. Ik ben een absolute n00b als het op bakken aankomt.. dus misschien stel ik een hele domme vraag. Je zegt dat er een springvorm nodig is voor deze taart, maar ik dacht dat een springvorm altijd zonder ribbeltjes was. Ik kan nergens zo'n geribbelde springvorm vinden. Is het niet zoiets: http://www.dille-kamille.nl/nl/shop/c/102/s/1106/taartvorm-met-losse-bodem-vertind/?

  • Pauline
    5 februari 2014 om 12:03

    Haha wat leuk

  • Lies
    4 februari 2014 om 17:09

    En nummer twee in de oven.

    Je hebt wel wat teweeg gebracht hier in huis. De oven weet niet wat er gebeurt. :)

  • Lies
    3 februari 2014 om 21:29

    Wat een heerlijke taart! Helemaal blij van
    Nu even goed op site kijken wat er nog meer van die lekker room te maken is.

  • Lies
    3 februari 2014 om 16:50

    Mijn eerste taart zonder hulp van meneer koopmans of dokter oetker, staat nu in de oven. Net samen met mijn zoontje schaal met gele room schoon gelikt, we hebben goede hoop :) nog ruim een half uur te gaan dan mag de taart uit de oven. Leuk!

  • Pauline
    19 januari 2014 om 12:22

    Ja dat is nog lekkerder ;)

  • Renee
    18 januari 2014 om 18:26

    De taart is werkelijk verukkelijk.
    Wel schraap ik 1 vanille stokje uit en doe die in de melk dan krijgt de room veel meer smaak.

  • Noortje van Dijk
    4 december 2013 om 17:40

    hmmm ziet er heerlijk uit! misschien deze week eens even maken :)

  • Pauline
    29 november 2013 om 11:22

    Ja klopt inderdaad. Dan krijg je ook een dikkere room.

  • Lilian
    29 november 2013 om 11:17

    Ipv van bloem kun je ook custard gebruiken is hel lekker!

  • Pauline
    24 november 2013 om 20:52

    Meestal in het midden van de oven. Als hij te donker wordt aan de bovenkant dek ik hem af met aluminium folie.

  • Marja
    24 november 2013 om 15:54

    Hij was écht heerlijk ! Die ga ik meer maken alleen heb ik toch een vraagje: zet jij de springvorm onder in de oven of net onder het midden? Bij mij was de onderkant namelijk nog een beetje nat.

  • Pauline
    10 november 2013 om 13:02

    Dat is inderdaad wat aan de ruime kant 6 is wel voldoende ;) Zal het even aanpassen

  • Cora
    9 november 2013 om 22:44

    Hallo Paulien,
    Ik had even een vraagje, je taart ziet er heerlijk uit en ik wil hem dit weekend eens proberen, maar nu staat er dat er 10 grote goudreignetten in moeten, maar dit lijkt mij zoveel (ook als ik naar de foto kijk) Klopt dit aantal
    Ik hoor graag van je

    Groetjes van Cora

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.