boerenkool-lasagne

Fresh & Easy: Boerenkool lasagne

Dit recept voor boerenkool lasagne maakte ik vorig jaar al. Maar ik was er nog steeds niet aan toegekomen om het met jullie te delen. Tot groot ongenoegen van Maurits, want hij was fan en vond dat ik het direct moest delen. Alleen was het winterseizoen een beetje op zijn einde en ik vind dat je in de zomer niet met boerenkoolrecepten moet aankomen. Maar wie wat bewaard die heeft wat. Het is maar goed dat ik alle ingrediënten en grove bereidingswijze direct in mijn notitieboekje schrijf, want ander had ik natuurlijk nooit meer geweten hoe je dit precies maakt.

Het is een witte lasagne, dus zonder tomatensaus. Met enkel bechamelsaus en dat is zo ontzettend lekker. Witte lasagne is ook het eerste gerecht dat ik ooit voor Maurits kookte, alweer bijna 10 jaar geleden. Ik maakte toen een versie met courgette. Eigenlijk wilde ik spinazie gebruiken, maar first dates en spinazie zijn niet echt een match. Misschien dat hij deze daarom ook wel zo lekker vindt. Het herinnert hem gewoon aan onze begintijd. En je ziet het he? Liefde van de man gaat door de maag.


shop marktboerenkool-lasagneboerenkool-lasagne
Ingrediënten voor 4 personen
400 gr boerenkool
2 tenen knoflook
0,5 rode peper
1 ui
50 gr boter
60 gr bloem
600 ml melk
3 geroosterde paprika’s (uit pot)
6 lasagne vellen
30 gr cashewnoten
100 gr geraspte kaas
1 bol mozzarella
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper fijn.

Fruit dit aan in een wok in een beetje olijfolie.  Voeg beetje bij beetje de boerenkool toe en wok dit kort aan. Breng de boerenkool op smaak met wat zout en eventueel extra peper. Laat de boerenkool uitlekken en leg het apart.

We gaan nu de bechamelsaus maken. Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Laat de roux zachtjes garen, totdat de roux een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt.

Meng nu met een garde beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Roer driekwart van de geraspte kaas door de bechamelsaus.

Hak de cashewnoten grof en snijd de geroosterde paprika’s in reepjes.

Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter.

boerenkool-lasagne

Verdeel een laagje van de gewokte boerenkool op bodem.  Verdeel een deel van de gehakte cashewnoten en wat paprikastukjes over de boerenkool. Maak het af met een laag van de bechamelsaus en verdeel hierover 3 lasagne bladen.

Herhaal deze stap nogmaals.

Eindig met een laagje boerenkool en bechamelsaus. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de boerenkool lasagne. Garneer de witte lasagne met de overgebleven geraspte kaas.

Bak de boerenkool lasagne in ongeveer  35 – 40 minuten goudbruin op 180 graden.

boerenkool-lasagne

boerenkool-lasagne

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

5x lekkere boerenkool recepten
Groentefriet van Pastinaak
Bewaar

Pauline

Pauline - Foodblogger - Live, Love, Eat! - Denkt in eten - Verliefd op Haarlem - Coffeelover - Verzamelt kookboeken - IJsjunkie - Schreef een eigen kookboek x 2

11 Comments
  • Larissa Groen

    16 februari 2017 at 19:56 Beantwoorden

    Zojuist voor het hele gezin deze lekkere lasagne gemaakt en iedereen was dol enthousiast. Zeker voor herhaling vatbaar!

  • Tineke M

    16 februari 2017 at 09:43 Beantwoorden

    Na kritisch naar het recept gekeken te hebben, heb ik het meteen gisteren uitgeprobeerd. Ik heb geen cashews of mozzarella toegevoegd (calorietechnisch), maar wel wat extra geroosterde paprika’s (lees: de hele pot). Ik had nog parmenzaanse kaas liggen dus dat heb ik gebruikt. Resultaat was verrassend lekker.

    (Ow en als je bang bent dat smaken weglekken, bak je eerst de boerenkool en laat dat los uitlekken en dan bak je de ui, knoflook en rode peper en voeg daar de uitgelekte boerenkool aan toe.)

  • Demi | StudioKOOK

    15 februari 2017 at 17:21 Beantwoorden

    Lekker gerecht om boerenkool in te verwerken! Heel benieuwd hiernaar, zelf ook dol op witte lasagne!

  • Donna

    15 februari 2017 at 11:57 Beantwoorden

    Kan ik ook gehakt er door doen en kaas ipv mozzarella??

  • Fla002

    15 februari 2017 at 09:14 Beantwoorden

    Waar kan ik mijn favorieten zien?

    • Pauline

      15 februari 2017 at 11:11 Beantwoorden

      Als je bovenin het menu op favorieten klikt. Je kan dan inloggen met je Facebook account 🙂

  • femke

    15 februari 2017 at 09:09 Beantwoorden

    Is het uitlekken van de boerenkool niet zonde van de smaak vd uitjes, knoflook en spaanse peper, die dan ook gedeeltelijk verdwijnen?

    Ik vind het ook altijd zo stom dat we in NL, behalve op de markt, alleen boerenkool in zakken van 300 gram hebben:-(

    • Pauline

      15 februari 2017 at 11:11 Beantwoorden

      Die blijven er wel in hoor, je verwijdert alleen het overtollige vocht.

    • Laura

      15 februari 2017 at 12:14 Beantwoorden

      De AH heeft zakken bio boerenkool van 150 gram!

Plaats een reactie