Weekendbites: Falafelburger

Mijn vriend is echt een burger-addict. In plaats van een hamburger leek het mij leuk om een keer een falafelburger te maken. Een lekkere vega variant! Hij werd goedgekeurd door le boyfriend, dus dan moet het wel goed zitten. Ik vind falafel superlekker. Ik had het alleen nog nooit zelfgemaakt. Stom eigenlijk, want zelf falafel maken is heel erg easy. In plaats van de kleine falafelrondjes leek het mij leuk om een echte falafelburger te maken. Het idee is hetzelfde, je maakt alleen de rondjes wat groter.

Ik serveerde de falafelburgers met platbrood. Je kunt natuurlijk ook pita’s gebruiken. Tzatziki smaakt er erg goed bij. Dit is het lekkerst als je het zelf maakt, maar als je hier geen tijd voor hebt kun je ook kant-en-klare tzatziki gebruiken. Verder kun je nog wat ui, tomaat of avocado en sla toevoegen. Voor de foto heb ik het hele broodje belegd, maar ik vind het leuker om alle losse ingrediënten op tafel te zetten. Dan kan iedereen z’n eigen burger bouwen. Lekker low-profile!

Falafelburger

Ingrediënten voor +/- 6 burgers
600 gram kikkererwten
3 el bloem
1 tl bakpoeder
1 tl komijn
sap van een 1/2 citroen
1/2 chilipeper
1 uitje
2 tenen knoflook
zeezout
handje paneermeel

Voor de garnering:
6 platbroden of pita’s
1 rode ui in ringen
4 el tzatziki
100 gr sla
2 tomaten in plakjes
olijfolie

Zo maak je het:
Bak de pita’s of het platbrood af in de oven en maak de tzatziki volgens het recept. Of kies voor kant en klare saus.

Meng in een keukenmachine de kikkererwten met het uitje, de chili peper, de knoflook en het sap van de citroen tot een gladde pasta.

Meng de bloem en het bakpoeder door de kikkererwten.

Breng de massa op smaak met wat zeezout en komijn.

Als het mengsel nog te nat is, voeg je wat extra bloem toe.

Verhit de olie in een grote koekenpan en laat het goed warm worden.

Vorm met natte handen ballen van het mengsel. Ongeveer iets kleiner dan een tennisbal en groter dan een golfbal. Druk de falafalballen plat tot burgers. Bestrooi de burger aan beide zijden met paneermeel.

Bak de falafel aan weerszijden goudbruin op een middel hoog vuur. Draai de burgers voorzichtig om met een spatel.

Neem een pita broodje of een platbrood en leg hier wat sla op. Leg daarop de falafelburger.

Garneer de burger met de rode ui, tomaat en de tzatziki.

FalafelburgerFalafelburger

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Video: Getest Is een Doerian echt zo vies?
Hot and Happening #2
Bewaar
23 Comments
  • Anouk

    15 augustus 2016 at 12:14 Beantwoorden

    Hmmm, gister gemaakt en we hebben er enorm van genoten!

  • Tonnie

    18 mei 2016 at 10:55 Beantwoorden

    Annika ik mis nog een paar kruiden , nu krijg je niet de echte falafel smaak en die is juist zo lekker.\r\njammer hoor

    • Pauline

      19 mei 2016 at 16:25 Beantwoorden

      Die mag je uiteraard zelf toevoegen. En deel vooral je tips 🙂

  • Viraal

    9 maart 2016 at 06:47 Beantwoorden

    Ik kan niet wachten om mijn eigen falafels te maken. Dank je voor dit recept! 🙂

  • Sammekee

    25 februari 2016 at 16:10 Beantwoorden

    Kan je ze ook rollen tot balletjes?

    • Annika

      26 februari 2016 at 10:37 Beantwoorden

      Ja hoor, dat kan ook! Dan heb je gewone falafel ipv een burger.

      • Sammekee

        26 februari 2016 at 17:45 Beantwoorden

        Oh dan ga ik dat oefenen, wil je misschien een keer meehelpen? Hoor het wel;)

  • Elisa Berry

    21 februari 2016 at 15:46 Beantwoorden

    Dit ziet er echt heel lekker uit! Ik heb nog nooit falafel op, maar aangezien ik steeds meer vegetarisch eet, wil ik dit ook zeker uitproberen. Leuke blog! 🙂

  • Anna-Marie

    20 februari 2016 at 17:40 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Kun je in plaats van bloem ook ander (glutenvrij)meel gebruiken?

  • Ellen

    19 februari 2016 at 19:32 Beantwoorden

    Aaah falafel! Mijn favoriete veggie burger. Niet alleen in een salade, maar met deze pita broodjes! Hier kijk ik naar uit als ik gedaan heb met mijn suikervrije maand; 🙂

  • Wendy

    19 februari 2016 at 16:26 Beantwoorden

    Oh lijkt me heerlijk, ik ga ze straks maken. Hoop dat manlief ze ook lekker vindt maar kikkererwten in bv een curry vindt hij heerlijk, dus gok dat het wel goed gaat komen. Vraagje, in recept staat 600 gr kikkererwten. Is dat inhoud met water er bij of het netto uitlek gewicht?

  • Cheese and Chinese

    19 februari 2016 at 09:40 Beantwoorden

    Super leuk idee! Ik ben dol op falafel en als burger is het misschien wel nog leuker én makkelijker om te eten!

  • Maaike

    19 februari 2016 at 09:28 Beantwoorden

    Dit klinkt heerlijk! Ik ga deze burgers zeker maken maar heb wel een vraagje. Zijn de kikkererwten rauw of gekookt als ze worden verwerkt? Ik denk gekookt maar toch maar voor de zekerheid… 🙂

    • Annika

      19 februari 2016 at 09:57 Beantwoorden

      De kikkererwten zijn in blik gestoomd!

      • Maaike

        19 februari 2016 at 12:08 Beantwoorden

        dank voor de snelle reactie!

  • Margot

    19 februari 2016 at 08:34 Beantwoorden

    Ik ben juist minder gek op falafel, maar misschien moet ik het nog een kans geven. Dit ziet er goed uit!

  • gerhilde maakt

    19 februari 2016 at 07:18 Beantwoorden

    Ik doe mee met Dagen Zonder Vlees, dank voor de inspiratie!

  • Nicole

    19 februari 2016 at 07:13 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit! Onlangs heb ik weer eens falafel gegeten, het blijft lekker.

  • Marlotte

    19 februari 2016 at 06:50 Beantwoorden

    Aah ik ben echt gek op falafel! Deze burger ziet er echt ontzettend lekker uit!

    • Sammekee

      21 september 2016 at 18:43 Beantwoorden

      Gaai ok wel!!

Plaats een reactie