bloemkool stamppot

Fresh & Easy: Bloemkool stamppot (zonder aardappelen)

Vandaag een bloemkool stamppot. Zonder aardappelen dus. Echt die mis je niet in dit gerecht. Bloemkool is zo veelzijdig. Je kunt er pizza van maken (lang niet zo lekker als de real thing, maar het kan wel), een soepje van koken en je kunt het ook rauw eten als een soort van rijst. Nu het buiten weer kouder wordt, heb ik toch meer trek in warme gerechten. Maar met de zomer nog in mijn achterhoofd mag het nog best een beetje licht zijn.

Van IKEA kreeg ik een zak met gehaktballetjes van kip. Die smaken hier prima bij. Je kunt ze uiteraard ook zelf maken, daarom heb ik het recept ook even toegevoegd. Liever vega? dan kun je dit ook weglaten natuurlijk. De blauwe kaas maakt het lekker pittig. Ik ben niet een enorme blauwe kaas lover (ik zou het bijvoorbeeld niet zo snel op een toastje smeren), maar een klein beetje kan een gerecht wel helemaal ophalen. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

bloemkool stamppot

Ingrediënten voor 4 personen
2 bloemkolen (ongeveer 1,5 kilo in totaal)
200 gr spinazie
80 gr zongedroogde tomaatjes
60 gr blauwe kaas
3 el pijnboompitjes
Scheutje melk
Snuf nootmuskaat
Peper en zout
Olijfolie

Kippengehaktballetjes
350 gr kipgehakt
1 teen knoflook
1 tl komijn
1 tl chili flakes
1 tl oregano
Zout

Zo maak je het
Begin met het draaien van de kippengehaktballetjes. Hak de knoflook fijn en voeg dit bij het gehakt. Voeg de komijn, de chili, de oregano en wat zout toe en meng het goed door elkaar.

Draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal. Bak de gehaktballetjes op een zacht vuur rondom bruin in wat olijfolie.

Snijd de bloemkolen in roosjes. Was ze en kook ze in 10 minuten gaar in ruim water met zout.

Giet de bloemkool af. Voeg een scheutje melk toe en stamp de bloemkool tot stamppot. Je kunt het ook pureren voor een zachtere en gladdere structuur, maar ik vind zelf een beetje bite wel fijn.

Breng de stamppot op smaak met een flinke snuf nootmuskaat en wat peper en zout.

Hak de spinazie grof en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Meng dit door de bloemkoolpuree.

Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan.

Garneer de bloemkool stamppot met de pijnboompitten en verkruimel er wat blauwe kaas overheen.

Serveer de bloemkoolstamp met de kippengehaktballen.

bloemkool stamppot

Dit recept is m.u.v. de melk Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

 Heb je mijn kookboek al? Hij is tijdelijk in de aanbieding. Bestellen kan hier. 

Pauline's Culi Nieuws #24
Zoete aardappeltaartjes
Bewaar
12 Comments
  • MargaT

    22 april 2017 at 16:34 Beantwoorden

    Ik heb dit gemaakt, was superlekker, dank je voor het recept 😀

  • Ingeborg

    21 april 2017 at 20:03 Beantwoorden

    Lekker recept maar, ondanks het feit dat wij gewend zijn veel groenten te eten, viel dit niet helemaal goed. Misschien door de combi met de blauwe kaas. De hele week allebei last van onze darmen gehad. Gelukkig zijn we niet in de buurt van open vuur geweest 😉

  • Marja

    24 oktober 2015 at 06:53 Beantwoorden

    We hebben het gisteravond gegeten………heerlijk !! varkenshaasje erbij en de maaltijd was kompleet..\r\n1 hele bloemkool en 100 gr spinazie ( bij ah handige zakjes met 100 gr babyspinazie ) met zijn tweeën is dan zo weggewerkt. Bedankt weer !

  • Mariska

    22 oktober 2015 at 15:33 Beantwoorden

    Ik ga het zo maken met andijvie … Ipv spinazie.

  • Josje den Hertog

    21 oktober 2015 at 13:59 Beantwoorden

    Ha Pauline, dit lijkt mij een heerlijk apart recept. Met welke andere groente zou ik dit kunnen combineren. Ivm spastische dikke darm is te veel bloemkool voor mij niet altijd een optie. Ben benieuwd.\r\nDank je wel!

  • Linda Willems

    21 oktober 2015 at 10:32 Beantwoorden

    Welk kaasje zou nog meer een lekkere toevoeging zijn?

    • Pauline

      21 oktober 2015 at 13:28 Beantwoorden

      Feta of geitenkaas (niet een te zoete) zou ook lekker smaken denk ik 🙂

  • Sigrid

    21 oktober 2015 at 10:26 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nLijkt me heerlijk! Doe je de spinazie er rauw doorheen? (dus niet even wokken ofzo?)\r\nBenieuwd…

    • Pauline

      21 oktober 2015 at 13:29 Beantwoorden

      Ja, door de hete bloemkool krijgt het genoeg garing. En in principe kan je spinazie gewoon rauw eten 🙂

  • Margot

    21 oktober 2015 at 09:28 Beantwoorden

    Wat een origineel recept! Ik denk niet dat het iets voor mij is, maar misschien moet ik het gewoon eens proberen.

  • Nicole

    21 oktober 2015 at 09:02 Beantwoorden

    Oh dat klinkt heel apart, maar wel lekker.

  • Marlotte

    21 oktober 2015 at 07:19 Beantwoorden

    Naar dit gerecht ben ik echt ontzettend benieuwd, snel maken!

Plaats een reactie