Menu
DSC_0064-2-710x380.jpg

Gegrilde Zalm met witte wijn saus

Geen idee wat voor hoofdgerecht je met kerst moet maken? Probeer deze kerst tip gegrilde zalm met witte wijn saus, een crème van bloemkool en aardappelwaaiers uit de oven. Het handigste is om de meeste onderdelen voor te bereiden, je kan de crème van bloemkool en de aardappelwaaiers alvast maken. De witte wijn saus en de gegrilde zalm moet je wel à la minute doen, maar dat is niet het meeste werk.

Ingredënten voor 4 personen
Aardappelwaaiers
4 aardappelen (Opperdoezer)
2 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn

Bloemkoolcrème
1 hele bloemkool
2 el roomboter
Een flinke scheut room
1 bouillon blokje (Groente)

Witte wijn saus
1 dl witte wijn
1 dl room
50 gr koude roomboter

Verder
4 moten wilde zalm
Olijfolie
Peper en Zout

Zo maak je het
Aardappelwaaiers
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aardappelen grondig en dep ze droog. Snij de aardappelen voor 3/4 in. Maak dunne plakjes van ongeveer 3-4 mm.

Leg de aardappelen in een ovenschaal. Kneus de knoflooktenen en leg deze in de schaal. Leg er ook een takje rozemarijn bij.

Hak de blaadjes van het andere takje rozemarijn in stukjes en verdeel dit tussen de aardappelschijfjes.

Giet er royaal olijfolie over en bak de aardappelwaaiers in ongeveer 35 – 40 minuten goudbruin. Bedruip ze tussentijds met de olijfolie voor een extra krokant korstje.

Breng de waaiers voor het serveren op smaak met zout.

Crème van bloemkool
Snij de bloemkool in stukken en was deze. Kook de bloemkool beetgaar in de bouillon en giet het af.

Doe de bloemkool terug in de pan en voeg de roomboter en een flinke scheut kookroom toe. Pureer de crème glad met een staafmixer. Breng de crème op smaak met peper en zout.

Witte wijn saus
Doe de witte wijn en de room in een steelpan en laat dit voor helft inkoken. Doordat het vocht verdampt zal de saus dikker worden.

Neem de pan van het vuur en laat de saus iets afkoelen. Snij de koude boter in blokjes en klop deze door de saus. Dit heet monteren en zo ontstaat er een dikke romige saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Zalm
Laat een grillpan goed heet worden. Breng de zalm op smaak met royaal peper en zout en bestrijk deze met wat olijfolie.

Leg de zalm in de hete grillpan en grill de zalm in ongeveer 3 minuten per kant gaar. De binnenkant moet nog een beetje rose zijn. Kijk dus goed naar de kleur van je vis.

Serveren
Maak een streep van de bloemkoolcrème op het bord en leg daarop de vis. Leg daarboven de waaier van aardappel en giet een lepel saus over de zalm.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan