gepaneerde kip

Gepaneerde kip met pindasaus

Het zijn eigenlijk kipnuggets.. of kipnuggets zijn gepaneerde kip stukjes. Het is maar hoe je het bekijkt! Je kunt het zelfs kleine kip schnitzels noemen! Goed lekker dus. En helemaal wanneer je het zelf maakt, want dan smaakt het natuurlijk echt naar kip. En zelf je paneerlaagje maken levert natuurlijk ook iets geweldig lekkers op. Je homemade kipnuggets worden vooral lekker krokant. Wanneer je dat paneerlaagje zelf maakt, kun je wat extra smaakjes aan het broodkruim toevoegen. In dit geval Aziatische smaken. Zoals een fijngesneden pepertje en gember. Wanneer je wel eens schnitzels hebt gemaakt weet je ook dat het broodkruim in laagjes om de kip heen komt. Eerst haal je de kip door wat bloem, daarna door een losgeklopt ei en daarna door het broodkruim. Ik herhaal alle laagjes nog een keertje, zo wordt het nog krokanter. Wanneer je dat ook wilt doen, verdubbel dan het broodkruim en de bloem in het recept.

Om de gepaneerde kip goed gaar te bakken, zonder dat je broodkruim verbrand (of te bruin wordt) moet de kipfilet niet te dik zijn. Dan heeft de kip namelijk langer de tijd nodig om te garen dan het broodkruim om bruin te worden. Het resultaat: de kip is niet gaar of je broodkruim verbrand. Wanneer je de kip eerst met een vleeshamer plat slaat is dat probleem alvast verholpen. Je kunt ook prima een deegroller gebruiken om de kip platter te slaan. Wat ook wel eens kan gebeuren is dat het broodkruim niet krokant is. De olie is dan niet heet genoeg geweest. Goed op te lossen door eerst even te testen hoe heet de olie is. Dit doe je veilig door een stukje brood in de olie te laten vallen. Wanneer hij direct bovendrijft en begint te dansen in de olie, dan is de olie op temperatuur. En als laatste tip, zorg dat je voldoende olie in de pan hebt, de gepaneerde kip moet niet aan de bodem vast gaan plakken, maar de kans hebben om te drijven. Kortom niet te zuinig met de olie.

En bij die gepaneerde kip stukjes eet je lekkere frisse groenten zoals kort gewokte taugé en boontjes en een snelle zelfgemaakte pindasaus.

gepaneerde kip

Gepaneerde kip

Ingrediënten voor 4 personen 
400 gr kipfilet
300 gr wit brood, grof gesneden
35 gr bloem
2 eieren
60 ml melk
200 gr taugé
200 gr haricot verts of sperzieboontjes
4 lente-ui, in ringetjes
1 cm gember, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden
1 citroen, schil geraspt
Sesamzaadjes
Zonnebloem olie (het ligt aan het formaat pan hoeveel je nodig hebt, ik gebruik ongeveer 4-5 dl nodig)
Peper en zout

voor de pindasaus
4 el pindakaas
1,5 el citroensap
2 el sesamolie
2 el sojasaus

Zo maak je het
Maak eerst de pindasaus. Meng alle ingrediënten voor de pindasaus goed door elkaar in een steelpan. Na even goed roeren ontstaat er vanzelf een gladde saus.

Hak het brood in het hakmolentje van de staafmixer fijn. Voeg de peper, gember en citroenschil toe en mix nog een keer zodat alles gemengd is. Schep het broodkruim op een ondiep bord.

Meng de bloem met peper en zout in een middelgrote kom.

Klop in een andere kom de eieren en de melk.

Snijd de kip in stukjes van 5 cm. Sla ze met een vleeshamer of deegroller gelijkmatig plat. Wentel elk lapje kip door het bloemmengsel, daarna door het eimengsel en dan door het broodkruim. Herhaal eventueel de stapjes nog een keer.

Verwarm in een grote antiaanbakpan 3 centimeter olie op hoog vuur. Let op! er moet echt genoeg olie in de pan, anders kleven je stukjes kip gelijk aan de bodem. De olie is heet genoeg wanneer je een stukje brood er in laat vallen en het begint gelijk te frituren. Bak de stukjes kip in porties in 3-4 minuten gaar. Leg ze even apart in een schaal met keukenpapier om uit te lekken.

Wok daarna snel de groenten in een wok met wat neutraal smakende olie tot dat ze knapperig zijn. Breng op smaak peper en zout naar smaak.

Serveer de stukjes kip met pindasaus en groenten. Bestrooi met lenteui en sesamzaadjes.

Gepaneerde kip

Gepaneerde kip

 

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in