Aardappel koekjes

Aardappel koekjes met zure room

Vandaag maken we een superkrokante lekkernij: aardappel koekjes! Deze knapperige traktatie is al eeuwenlang geliefd en vindt zijn oorsprong in de Joodse keuken, waar ze bekend staan als latkes: een traditioneel gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens het Joodse feest Hanukkah. Aardappelkoekjes worden gemaakt van geraspte aardappels, die je mengt met eieren en kruiden en tot platte schijven vormt, die vervolgens gebakken worden tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer met zure room en bieslook (of dille) als feestelijk bijgerecht of hartige snack.

Aardappel koekjes
Aardappel koekjes

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 3 eieren
  • 10 gr bieslook
  • 50 gr roomboter
  • 125 ml zure room
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Klop de eieren los. Schil de aardappels en rasp ze grof met behulp van een blokrasp of keukenmachine. Doe ze direct over in een mengkom en roer de losgeklopte eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

    Tip: de aardappelrasp wordt gebonden door het zetmeel uit de aardappels. Was de rasp dus niet, en laat ze ook niet te lang staan nadat je ze hebt geraspt – dan raak je het zetmeel kwijt en zullen de koekjes uit elkaar vallen. 

  2. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt een klontje roomboter in de koekenpan en leg er 3-4 hoopjes aardappelrasp in, druk met de achterkant van een lepel goed aan en vorm er rondjes van 5-6 centimeter groot van. 

  3. Bak de aardappel koekjes met de deksel op de pan, in 2-3 minuten goudbruin. Keer de aardappel koekjes om en bak de andere kant ongeveer 1-2 minuten. Maak zo alle 8 koekjes, gebruik eventueel 2 koekenpannen. Leg ze op een bord. Lekker met zure room en fijngehakte bieslook. 

    Tip: De aardappel koekjes moeten eerst goed bakken zodat ze niet uit elkaar vallen. Keer ze dus echt pas na 2 minuten om.

Aardappel koekjes
Aardappel koekjes

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in