Aardappel koekjes met zure room
Vandaag maken we een superkrokante lekkernij: aardappel koekjes! Deze knapperige traktatie is al eeuwenlang geliefd en vindt zijn oorsprong in de Joodse keuken, waar ze bekend staan als latkes: een traditioneel gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens het Joodse feest Hanukkah. Aardappelkoekjes worden gemaakt van geraspte aardappels, die je mengt met eieren en kruiden en tot platte schijven vormt, die vervolgens gebakken worden tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer met zure room en bieslook (of dille) als feestelijk bijgerecht of hartige snack.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg vastkokende aardappels
- 3 eieren
- 10 gr bieslook
- 50 gr roomboter
- 125 ml zure room
- peper en zout
Zo maak je het
Klop de eieren los. Schil de aardappels en rasp ze grof met behulp van een blokrasp of keukenmachine. Doe ze direct over in een mengkom en roer de losgeklopte eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: de aardappelrasp wordt gebonden door het zetmeel uit de aardappels. Was de rasp dus niet, en laat ze ook niet te lang staan nadat je ze hebt geraspt – dan raak je het zetmeel kwijt en zullen de koekjes uit elkaar vallen.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt een klontje roomboter in de koekenpan en leg er 3-4 hoopjes aardappelrasp in, druk met de achterkant van een lepel goed aan en vorm er rondjes van 5-6 centimeter groot van.
Bak de aardappel koekjes met de deksel op de pan, in 2-3 minuten goudbruin. Keer de aardappel koekjes om en bak de andere kant ongeveer 1-2 minuten. Maak zo alle 8 koekjes, gebruik eventueel 2 koekenpannen. Leg ze op een bord. Lekker met zure room en fijngehakte bieslook.
Tip: De aardappel koekjes moeten eerst goed bakken zodat ze niet uit elkaar vallen. Keer ze dus echt pas na 2 minuten om.
Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan