Aardappel koekjes met zure room

Aardappel koekjes met zure room

Vandaag maken we een superkrokante lekkernij: aardappel koekjes! Deze knapperige traktatie is al eeuwenlang geliefd en vindt zijn oorsprong in de Joodse keuken, waar ze bekend staan als latkes: een traditioneel gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens het Joodse feest Hanukkah. Aardappelkoekjes worden gemaakt van geraspte aardappels, die je mengt met eieren en kruiden en tot platte schijven vormt, die vervolgens gebakken worden tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer met zure room en bieslook (of dille) als feestelijk bijgerecht of hartige snack.

Aardappel koekjes met zure room
Aardappel koekjes met zure room
Pauline nieuwsbrief

Culinaire post ontvangen?

Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.

Dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 3 eieren
  • 10 gr bieslook
  • 50 gr roomboter
  • 125 ml zure room
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Klop de eieren los. Schil de aardappels en rasp ze grof met behulp van een blokrasp of keukenmachine. Doe ze direct over in een mengkom en roer de losgeklopte eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

    Tip: de aardappelrasp wordt gebonden door het zetmeel uit de aardappels. Was de rasp dus niet, en laat ze ook niet te lang staan nadat je ze hebt geraspt – dan raak je het zetmeel kwijt en zullen de koekjes uit elkaar vallen. 

  2. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt een klontje roomboter in de koekenpan en leg er 3-4 hoopjes aardappelrasp in, druk met de achterkant van een lepel goed aan en vorm er rondjes van 5-6 centimeter groot van. 

  3. Bak de aardappel koekjes met de deksel op de pan, in 2-3 minuten goudbruin. Keer de aardappel koekjes om en bak de andere kant ongeveer 1-2 minuten. Maak zo alle 8 koekjes, gebruik eventueel 2 koekenpannen. Leg ze op een bord. Lekker met zure room en fijngehakte bieslook. 

    Tip: De aardappel koekjes moeten eerst goed bakken zodat ze niet uit elkaar vallen. Keer ze dus echt pas na 2 minuten om.

Aardappel koekjes met zure room
Aardappel koekjes met zure room

Wat vind jij van dit recept?

2.7 (46 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Familie recepten Gezonde tussendoortjes Makkelijke recepten Snelle recepten Aardappel Ei Gezonde recepten Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Bijgerecht Borrelhapjes Lunch Voorgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in