![Aardappel koekjes](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2023/06/Aardappelkoekjes-2.jpg)
Aardappel koekjes met zure room
Vandaag maken we een superkrokante lekkernij: aardappel koekjes! Deze knapperige traktatie is al eeuwenlang geliefd en vindt zijn oorsprong in de Joodse keuken, waar ze bekend staan als latkes: een traditioneel gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens het Joodse feest Hanukkah. Aardappelkoekjes worden gemaakt van geraspte aardappels, die je mengt met eieren en kruiden en tot platte schijven vormt, die vervolgens gebakken worden tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer met zure room en bieslook (of dille) als feestelijk bijgerecht of hartige snack.
![Aardappel koekjes](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2023/06/Aardappelkoekjes-2.jpg)
![Aardappel koekjes](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2023/06/Aardappelkoekjes.jpg)
![Nieuwsbrief icoon](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2024/05/Ontwerp-zonder-titel-2.png)
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg vastkokende aardappels
- 3 eieren
- 10 gr bieslook
- 50 gr roomboter
- 125 ml zure room
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Klop de eieren los. Schil de aardappels en rasp ze grof met behulp van een blokrasp of keukenmachine. Doe ze direct over in een mengkom en roer de losgeklopte eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: de aardappelrasp wordt gebonden door het zetmeel uit de aardappels. Was de rasp dus niet, en laat ze ook niet te lang staan nadat je ze hebt geraspt – dan raak je het zetmeel kwijt en zullen de koekjes uit elkaar vallen.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt een klontje roomboter in de koekenpan en leg er 3-4 hoopjes aardappelrasp in, druk met de achterkant van een lepel goed aan en vorm er rondjes van 5-6 centimeter groot van.
Bak de aardappel koekjes met de deksel op de pan, in 2-3 minuten goudbruin. Keer de aardappel koekjes om en bak de andere kant ongeveer 1-2 minuten. Maak zo alle 8 koekjes, gebruik eventueel 2 koekenpannen. Leg ze op een bord. Lekker met zure room en fijngehakte bieslook.
Tip: De aardappel koekjes moeten eerst goed bakken zodat ze niet uit elkaar vallen. Keer ze dus echt pas na 2 minuten om.
![Aardappel koekjes](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2023/06/Aardappelkoekjes-3.jpg)
![Aardappel koekjes](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2023/06/Aardappelkoekjes-1.jpg)
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.