Menu
zoete-aardappelgratin-4201.jpg

One pot: Zoete aardappelgratin met chorizo

Ik deelde al eerder het recept voor een knolselderijgratin. Bedacht me hoe gemakkelijk het is om een gratin te maken en vooral hoe lekker ze zijn. Een gratin is een ovengerecht waarbij plakjes groenten, de authentieke Franse variant heeft aardappelplakjes, op elkaar worden gestapeld en met room worden overgoten. In de oven garen daarna de plakjes aardappel of andere groenten tot een heerlijk romig gerecht. Omdat het zo gemakkelijk is vond ik het leuk om ook het recept voor een zoete aardappelgratin met jullie te delen. En wie weet krijg je zelf nog veel meer inspiratie om anderen groenten in een gratin te verwerken!

Een zoete aardappel heeft best een specifieke smaak. Redelijk zoet voor een hartig ingrediënt, net als pastinaak vinden mensen het vaak lekker of juist helemaal niet. Zelf vind ik deze twee groenten alleen lekker wanneer er aan het recept ook wat zoute, hartige smaken zijn toegevoegd. Anders wordt het mij allemaal te zoet. In deze zoete aardappelgratin heb ik daarom naast geraspte belegen kaas ook mooie paddestoelen (die zorgen voor wat aardse smaken) en de zoutige smaak van chorizo toegevoegd. Ook voor deze gratin snijd je alles in hele dunne plakjes. Door vervolgens laagjes te maken met alle ingrediënten, mengen alle smaken zich met elkaar en krijg je één heerlijk gerecht. Tussen de laagjes komt een roommengsel met kaas. Uiteindelijk zet je alles in de oven, die zorgt er voor dat alle groenten in de room garen. Nog wat garneren met frisse rucola en klaar!

zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin

Ingrediënten voor 4 personen 
800 gr zoete aardappels, in dunne plakjes
200 gr paddestoelen, in plakken
1 handje rucola, voor garnering
225 gr chorizo, in blokjes
500 ml slagroom
200 gr belegen kaas, geraspt
3 tenen knoflook, fijngehakt
Peper en zout
Olijfolie, garnering

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), vet een ovenschaal van ongeveer 30 x 20 cm in met boter.

Doe de room en de knoflook in een steelpannetje. Breng de room rustig aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de zoete aardappel in dunne plakken van ongeveer 4-5 mm. Dit kun je het beste met een mandoline doen. Maar zonder lukt het ook. Wanneer de plakken dikker zijn duurt het garen langer. Snijd de chorizo in blokjes en de paddestoelen in dunne plakken.

Maak een laagje van de zoete aardappel plakken. Bestrooi met zout en peper. Giet hier wat van de room over. Bestrooi met wat geraspte kaas, wat blokjes chorizo en plakjes paddestoel. Maak opnieuw een laagje met zoete aardappel plakken. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. Eindig met het laagje room en kaas.

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie er af en zet nog eens 20 minuten zonder folie in de oven. Bestrooi de zoete aardappelgratin met rucola en wat olijfolie.

zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan