fbpx
Menu

One pot: Zoete aardappelgratin met chorizo

Ik deelde al eerder het recept voor een knolselderijgratin. Bedacht me hoe gemakkelijk het is om een gratin te maken en vooral hoe lekker ze zijn. Een gratin is een ovengerecht waarbij plakjes groenten, de authentieke Franse variant heeft aardappelplakjes, op elkaar worden gestapeld en met room worden overgoten. In de oven garen daarna de plakjes aardappel of andere groenten tot een heerlijk romig gerecht. Omdat het zo gemakkelijk is vond ik het leuk om ook het recept voor een zoete aardappelgratin met jullie te delen. En wie weet krijg je zelf nog veel meer inspiratie om anderen groenten in een gratin te verwerken!

Een zoete aardappel heeft best een specifieke smaak. Redelijk zoet voor een hartig ingrediënt, net als pastinaak vinden mensen het vaak lekker of juist helemaal niet. Zelf vind ik deze twee groenten alleen lekker wanneer er aan het recept ook wat zoute, hartige smaken zijn toegevoegd. Anders wordt het mij allemaal te zoet. In deze zoete aardappelgratin heb ik daarom naast geraspte belegen kaas ook mooie paddestoelen (die zorgen voor wat aardse smaken) en de zoutige smaak van chorizo toegevoegd. Ook voor deze gratin snijd je alles in hele dunne plakjes. Door vervolgens laagjes te maken met alle ingrediënten, mengen alle smaken zich met elkaar en krijg je één heerlijk gerecht. Tussen de laagjes komt een roommengsel met kaas. Uiteindelijk zet je alles in de oven, die zorgt er voor dat alle groenten in de room garen. Nog wat garneren met frisse rucola en klaar!

zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin

Ingrediënten voor 4 personen 
800 gr zoete aardappels, in dunne plakjes
200 gr paddestoelen, in plakken
1 handje rucola, voor garnering
225 gr chorizo, in blokjes
500 ml slagroom
200 gr belegen kaas, geraspt
3 tenen knoflook, fijngehakt
Peper en zout
Olijfolie, garnering

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), vet een ovenschaal van ongeveer 30 x 20 cm in met boter.

Doe de room en de knoflook in een steelpannetje. Breng de room rustig aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de zoete aardappel in dunne plakken van ongeveer 4-5 mm. Dit kun je het beste met een mandoline doen. Maar zonder lukt het ook. Wanneer de plakken dikker zijn duurt het garen langer. Snijd de chorizo in blokjes en de paddestoelen in dunne plakken.

Maak een laagje van de zoete aardappel plakken. Bestrooi met zout en peper. Giet hier wat van de room over. Bestrooi met wat geraspte kaas, wat blokjes chorizo en plakjes paddestoel. Maak opnieuw een laagje met zoete aardappel plakken. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. Eindig met het laagje room en kaas.

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie er af en zet nog eens 20 minuten zonder folie in de oven. Bestrooi de zoete aardappelgratin met rucola en wat olijfolie.

zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

39 reacties

  • Fangky
    21 oktober 2019 om 09:28

    Misschien dat Halloumi een idee is?

  • Annika
    23 juli 2019 om 12:09

    Goed om te horen :)

  • Pitty
    18 juli 2019 om 10:30

    Super recept, heerlijk. Volgende keer ga ik er 2 eitjes doorheen klutsen (door de slagroom)

  • Annika
    16 juli 2019 om 10:30

    Wat fijn om te horen!

  • elskookt
    11 juli 2019 om 18:02

    Gisteren weer gemaakt....., voortreffelijk Pauline, heerlijk!!!

  • Annika
    9 juli 2019 om 11:46

    Nee dat is het niet.

  • Anna
    5 juli 2019 om 11:12

    Hallo, is dit recept koolhydraatarm/vrij? Gr Anna

  • Marjolein
    14 juni 2019 om 16:32

    Was echt super lekker. Wel eerst de chorizo een beetje uitgebakken, meeste vet afgegoten en met het restant van het vet de champignons gebakken. Bij de slagroom en knoflook heb ik peper en een champignonbouillon tablet gedaan dan hoef je niet steeds peper en zout toe tevoegen bij de laagjes. Dit recept gaan we zeker vaker gebruiken 👍

  • Chantella
    6 mei 2019 om 21:02

    Wil hem heel graag gaan maken! Misschien iemand een tip voor als je geen paddestoelen lust 🙈?? Alvast bedankt!

  • Annika
    23 april 2019 om 09:07

    Wat goed om te horen!

  • Mathilde
    22 april 2019 om 18:13

    Wow, dit was inderdaad een smaaksensatie! Ik heb 300 ml room gebruikt en was even bang dat de bovenste aardappels hierdoor niet gaar zouden worden. Na de 35 minuten in de oven met de aluminiumfolie heb ik (uiteraard na het verwijderen van de folie) de combistand van m'n magnetron nog even gebruikt gebruikt. En het resultaat was super!

  • Lientje
    3 februari 2019 om 16:18

    Fantastisch lekker!

  • Annika
    18 december 2018 om 10:43

    Wat goed om te horen!

  • Irma
    14 december 2018 om 20:06

    Vanavond gegeten en jummie, wat hebben we gesmuld!

  • Wiebine de Meer
    16 november 2018 om 12:19

    eet je dit dan zo? of doe je er nog iets bij. groetjes, Wiebine

  • Pauline
    8 augustus 2018 om 09:09

    Yes dat kan zeker!

  • Daniellec
    7 augustus 2018 om 11:57

    Kun je dit gerecht ook de avond van te voren maken, bewaren in de koelkast en dan de volgende dag in de oven ?

  • Herman-Derk Hulsinga
    17 april 2018 om 19:16

    Dit was weer eens een verrukkelijk recept Pauline. Meestal is het erg lekker maar deze stak daar weer bovenuit

  • Claudia
    19 maart 2018 om 12:26

    Heb de helft vd room gebruikt, was meer dan voldoende. Verder erg lekker recept!

  • Annika
    19 maart 2018 om 10:35

    Ah wat fijn om te horen :)

  • Meghan
    15 maart 2018 om 18:10

    Gister gemaakt en wauw super lekker!

  • Annika
    15 maart 2018 om 11:11

    Wat goed om te horen!

  • Slabb035
    15 maart 2018 om 09:33

    krijg alleen maar complimenten over dit recept. lekkerste is om een dag te laten staan voordat je het serveert. ik voeg een rode ui en een rode peper aan de room toe.

  • Esther
    14 maart 2018 om 14:52

    Heel lekker maar zelfs met 2 eitjes zwemmen de ingredienten. Volgende keer wat minder slagroom denk ik.

  • Lobke rijken
    9 maart 2018 om 19:25

    Het was heeeeerlijk!! Ik heb een mix van paddenstoelen met rode ui en paprika gebruikt. ZO lekker, echt een aanrader.

  • Pauline
    5 maart 2018 om 15:51

    Dat klopt ook wel. Wil je het wat steviger hebben, dan zou je 2 eitjes door de room kunnen kloppen Dan wordt het wat compacter.

  • Sanne_elbers
    5 maart 2018 om 07:50

    Super lekker gerecht! De slagroom bleef bij mij vloeibaar, waardoor de gratin 'zwom' en niet compact werd. Wat kan er mis zijn gegaan?

  • Mérie Verweij
    1 maart 2018 om 17:43

    Ohhhh deze was echt fantastisch!!!

  • Pauline
    1 maart 2018 om 12:59

    Dan wordt het wel iets steviger inderdaad.

  • Pauline
    1 maart 2018 om 12:58

    Dankjewel!

  • Bob Lokerse
    28 februari 2018 om 20:49

    Het was héérlijk!! Als verwacht. Alleen erg dun. Waarschijnlijk iets langer laten afkoelen.

  • Rina
    28 februari 2018 om 18:46

    Dit is zoooooo superlekker! De combinatie met de rucola ook, echt een aanrader!

  • Annika
    28 februari 2018 om 15:20

    Je kan het gewoon weglaten hoor.

  • Ann Janssens
    27 februari 2018 om 18:16

    Ga ik uitproberen maar dan zonder vlees. Kan ik dit weglaten of best iets anders in de plaats qua groenten?

  • Pauline
    27 februari 2018 om 17:08

    Een mix van paddestoelen. Maar je kan ieder soort gebruiken dat je lekker vindt.

  • Pauline
    27 februari 2018 om 17:07

    Ook lekker!

  • Hanneke
    27 februari 2018 om 16:09

    Ik ga hem straks maken maar ga de paddestoelen door cherrytomaatjes vervangen en de chorizo door licht aangebakken spekjes! Ben benieuwd

  • Sharon
    27 februari 2018 om 15:58

    Hoi! Ziet er heerlijk uit! Welke paddestoelen heb je gebruikt?

  • Truusje - De Sandwichformule
    27 februari 2018 om 09:19

    Lijkt me heel erg lekker! Ga ik eens maken! :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.