Zoete aardappelgratin met chorizo
Ik deelde al eerder het recept voor een knolselderijgratin. Bedacht me hoe gemakkelijk het is om een gratin te maken en vooral hoe lekker ze zijn. Een gratin is een ovengerecht waarbij plakjes groenten, de authentieke Franse variant heeft aardappelplakjes, op elkaar worden gestapeld en met room worden overgoten. In de oven garen daarna de plakjes aardappel of andere groenten tot een heerlijk romig gerecht. Omdat het zo gemakkelijk is vond ik het leuk om ook het recept voor een zoete aardappelgratin met jullie te delen. En wie weet krijg je zelf nog veel meer inspiratie om anderen groenten in een gratin te verwerken!
Een zoete aardappel heeft best een specifieke smaak. Redelijk zoet voor een hartig ingrediënt, net als pastinaak vinden mensen het vaak lekker of juist helemaal niet. Zelf vind ik deze twee groenten alleen lekker wanneer er aan het recept ook wat zoute, hartige smaken zijn toegevoegd. Anders wordt het mij allemaal te zoet. In deze zoete aardappelgratin heb ik daarom naast geraspte belegen kaas ook mooie paddestoelen (die zorgen voor wat aardse smaken) en de zoutige smaak van chorizo toegevoegd. Ook voor deze gratin snijd je alles in hele dunne plakjes. Door vervolgens laagjes te maken met alle ingrediënten, mengen alle smaken zich met elkaar en krijg je één heerlijk gerecht. Tussen de laagjes komt een roommengsel met kaas. Uiteindelijk zet je alles in de oven, die zorgt er voor dat alle groenten in de room garen. Nog wat garneren met frisse rucola en klaar!
Ingrediënten voor 4 personen
800 gr zoete aardappels, in dunne plakjes
200 gr paddestoelen, in plakken
1 handje rucola, voor garnering
225 gr chorizo, in blokjes
500 ml slagroom
200 gr belegen kaas, geraspt
3 tenen knoflook, fijngehakt
Peper en zout
Olijfolie, garnering
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), vet een ovenschaal van ongeveer 30 x 20 cm in met boter.
Doe de room en de knoflook in een steelpannetje. Breng de room rustig aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de zoete aardappel in dunne plakken van ongeveer 4-5 mm. Dit kun je het beste met een mandoline doen. Maar zonder lukt het ook. Wanneer de plakken dikker zijn duurt het garen langer. Snijd de chorizo in blokjes en de paddestoelen in dunne plakken.
Maak een laagje van de zoete aardappel plakken. Bestrooi met zout en peper. Giet hier wat van de room over. Bestrooi met wat geraspte kaas, wat blokjes chorizo en plakjes paddestoel. Maak opnieuw een laagje met zoete aardappel plakken. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. Eindig met het laagje room en kaas.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie er af en zet nog eens 20 minuten zonder folie in de oven. Bestrooi de zoete aardappelgratin met rucola en wat olijfolie.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in