Menu

Babi Pangang

Ik zit een beetje in een Asian Flow geloof ik. Ik heb de hele tijd een craving naar rijstgerechten met vlees, kip en lekkere groente. Er is een tijd geweest dat ik er helemaal niet zo van hield en daardoor is de Aziatische keuken nog vrij nieuw en onbekend voor mij. Meestal probeer ik maar wat uit en vaak komt het dan toch goed, net zoals dit recept voor babi pangang, ofwel varkensvlees in zoetzure saus.

Ik gebruik altijd varkenshaas als ik een gerecht met varkensvlees maak, wil je een meer budgetrecept maken, dan kun je ook gewoon varkenslappen gebruiken. Door de hoeveelheid ingrediënten lijkt het misschien ingewikkeld maar het is echt heel easy. Probeer maar uit!

babi pangang

Ingrediënten voor 4 personen
Vlees
500 gr varkenshaas
2 el ketjap
1 tl verse gember geraspt
1 teen knoflook
3 el olijfolie
Peper en zout

Pangang saus
1 rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
1 tl verse gember geraspt
1 tl sambal
2 el azijn
1 el ketjap
1 el bruine suiker
250 ml kippenbouillon
1 tl maïzena + 1 el water
Peper en zout

Zo maak je het
Maak eerst de marinade van de olie, de ketjap, de verse gember, een teentje gehakte knoflook en wat peper en zout.

Snij het vlees in repen en laat het minimaal een uurtje (het liefst langer) marineren in de koelkast. Je kunt dit de avond van te voren klaar zetten.

babi pangang

Laat een grillpan goed heet worden. Grill het vlees aan weerszijden goudbruin en gaar en leg het vervolgens apart.

Nu ga je beginnen met de saus. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Snijd de paprika in blokjes en bak deze mee.

Voeg de tomatenpuree toe en bak dit mee. Door verhitting zal de tomatenpuree ontzuren.

Voeg de gember, de bouillon, de ketjap, de sambal, de azijn en de bruine suiker toe en roer er een gladde saus van. Laat dit ongeveer 10 minuten trekken.

Maak een papje van de maïzena en een el water en voeg dit bij de saus. Laat de saus al roerende op een middelhoog vuur indikken. Breng de saus verder op smaak met peper en zout.

Voeg het varkensvlees bij de saus en serveer de babi pangang met rijst of noodles.

babi pangang

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

58 reacties

 • Nathalie
  4 september 2019 om 16:24

  Lijkt me wel, dmv kip wordt het ajam pangang

 • Annika
  23 juli 2019 om 12:10

  Nee, dat denk ik niet. Babi pangang maak je wel echt met varkensvlees.

 • Mevr c
  18 juli 2019 om 11:46

  Kan ik er ook ander vlees voor gebruiken i.p.v. varkensvlees?

 • Marjan darwinkel
  10 april 2019 om 16:39

  Als ik iets wil maken toets ik het recept met jounaam. Altijd lekker! Ook dit. Heerlijk om zonder pakjes te koken. Dus dank je wel!!

 • Annika
  14 februari 2019 om 15:09

  Goed om te horen!

 • elskookt
  13 februari 2019 om 22:55

  Vandaag gemaakt, héérlijk recept, echt super makkelijk om te maken ook!

 • Michaela
  27 augustus 2018 om 13:37

  Hi Pauline, Welke azijn kan ik hiervoor het beste gebruiken? Groetjes, Michaela

 • Claire van der Heijde
  3 november 2017 om 18:49

  Supersupersuperlekker! Driesterrenrecept!

 • Apolonia Brongers
  18 juli 2017 om 16:49

  Ik heb de saus gemaakt, ruikt echt zoals bij de Chinees. Volgende keer iets minder sambal,ik vond het te heet. Groetjes Apolonia

 • Pauline
  30 januari 2017 om 11:36

  Ketjap Manis, zoete dus.

 • Linda Sonneveld
  27 januari 2017 om 13:17

  Hallo Pauline, Welke ketjap gebruik je precies? zout of zoet?

 • Sabrina Dondorp Brandt
  18 januari 2017 om 21:30

  wij zijn gek op babi pangang maar van de chinees krijg ik altijd last van mijn darmen. Deze ga ik zeker proberen.!! Misschien zonder de sambal voor onze 7 jarige dochter.

 • Pauline
  2 november 2016 om 18:40

  Dat kan wel. Ik zou het dan heel rustig verwarmen in de saus op een laag vuur. Want je wilt natuurlijk niet dat je vlees taai wordt.

 • Irene
  1 november 2016 om 16:55

  Ik ben het nu aan het maken, het ruikt heerlijk! Ik vraag me alleen af of ik het ook kan invriezen? En zo ja, hoe kan ik het het beste weer opwarmen?

 • Tony
  26 oktober 2016 om 19:38

  Heb het recept gisteren gemaakt .....wat was dat lekker daar kan geen Chinees bij ons aan tippen
  Dank je wel voor het heerlijke recept

 • Pauline
  6 mei 2016 om 16:56

  Wat leuk om te horen! Thanks :)

 • Margo
  5 mei 2016 om 20:18

  Hallo Pauline, gezocht op babi pangang saus zelf maken en uiteindelijk kwam ik bij jouw recept uit. Het recept is eenvoudig en het smaakte echt heerlijk! Daar waren we het alle drie over eens.
  k heb het varkensvlees vervangen door kip. Voor de rest heb ik jouw recept gevolgd.
  Zeker een receptje om te printen en in mijn boek te bewaren! I

 • Frea de Jong
  4 maart 2016 om 07:55

  Hoi Pauline,

  Van de week heb ik dit recept gemaakt en het was heerlijk! Mijn man is een babi pangang-fan en hij zei: dit is beter dan bij de Chinees! En dat zegt wat als hij het zegt ☺. Sowieso heb je een fijne site. Keep up the voor work!

  Groetjes Frea

 • Pauline
  16 juni 2015 om 13:35

  Ja dat kan wel, maar dat moet je heel kort bakken. Dan apart leggen en de saus verder afmaken.

 • Jamie
  16 juni 2015 om 12:54

  Oh zo heerlijk dit!
  Heb je toevallig een tip voor als ik de varkenshaas wil vervangen door rundvlees? Misschien werkt ossenhaas?

 • Janneke
  30 maart 2015 om 22:27

  Heb het recept nu voor de tweede keer gemaakt. Superlekker!! Met kleine kinderen kan ik het niet zo pittig maken, dus gebruik ik geen sambal en bijna geen peper. De tweede keer heb ik er een draai aan gegeven, waardoor nog lekkerder. Mijn man zegt dat het niet lekkerder kan, wat een compliment he! Ik doe sowieso kipfilet i.p.v. varkensvlees (gezonder en malser), en i.p.v. paprika heb ik er gebakken champignons doorheen gedaan. In verhouding iets minder ui, maar door de marinade nog een flinke scheut ketjap, en door de saus nog een lepeltje extra djahé (gemberpoeder). Erg bedankt!

 • Jacqueline
  25 maart 2015 om 16:09

  Tjee Pauline, dit recept staat al zo lang op je site en nu pas gemaakt. Waarschijnlijk omdat ik het niet zo op 'de' Chinees heb met al die toegevoegde rotzooi.
  Maar wat een toppertje is dit, zeg! Zeker in combinatie met de vega nasi goreng. We hebben gesmuld!!! Tnx!!

 • Tony
  12 maart 2015 om 10:20

  Hoi Rokus.
  Je hebt helemaal gelijk dat het procureur moet zijn.
  Je kunt ook schouderkarbonades (procureur in plakjes) halen.
  Die zijn veel malser dan haasjes, die snel droog worden.
  Wil je geen procureur gebruiken, of wil je stukjes en geen reepjes, dan kun je beter de slager vragen om kophaasjes of hampuntjes.
  En doorgaans moet je het frituren in een hele hete wokpan, maar aangezien gefrituurd eten i.m.o. ongezond is, gebruik ik ook liever een grillpan of i.d.d. een oven.

 • Mia
  4 maart 2015 om 18:09

  Hoi Pauline,


  Allereerst mijn complimenten voor je mooie recepten, geweldig leuk!
  Ik heb jou pas ''ontdekt'' en inmiddels al heel wat van jou ideeën gepikt. De babi pangang was ook erg lekker, lekkerder en gezonder dan het originele recept overigens...;)
  Het vlees in de grillpan wordt op deze manier ook best lekker krokant en inderdaad gezonder dan de gefrituurde babi van de chinees! Ik heb alleen geen olijfolie gebruikt, in Indonesië heb je geen olijfbomen en dus ook geen olijfolie. Zonnebloemolie heeft bij dit recept dan ook mijn voorkeur omdat er geen bijsmaak aan zit.
  Ik hoop dat je nog heel lang door gaat!

 • Angel
  4 februari 2015 om 17:06

  PS...ff zitten smokkelen met de babi pangang saus. vooral handig met groot gezin: lading verse tomaten incl. water opzetten na koken pureren vervolgens poederzakje babipangang saus incl. bijbehorende hoeveelheid water en (daarom bezocht ik je site) bastardsuiker (incl. nog stukjes ananas) om e.e.a. nog lekker aan te passen op smaak...next time zal ik voor je recept gaan...mot wel lowbudget tis nie anders ff....verder gebruikte ik KIP...

 • Angel
  4 februari 2015 om 16:51

  Zag er tussen staan dat je nog eens een soto soep gaat maken... ik heb de hollandse versie gemaakt en het is en welkome afwisseling t.o.v. BBQ, Grillen, Fondeu...etc. en gezond..basic van mij was EEN HETE (TEMPERATUUR) Kipbouillon (incl. kip draderig en champignons) en dan van allerlei groenten fijngesneden en variaties...zo hebben we ook blackbeans erbij..en rode pepers waardoor je al snel een mexicaans achtige soepje hebt...mijn kinderen (5) loving it..en het is super gezellig...uiteindelijk gooi je de bruikbare restanten in restant bouillon en je hebt soep voor de dag erna!!!! nagenoeg geen afvalresten..

 • Irene
  2 februari 2015 om 21:50

  Vandaag gemaakt en het viel goed in de smaak.
  Hoeveel tomatenpuree moet je gebruiken? Ik had een vrij groot blikje en achteraf was dit misschien toch net wat teveel.

 • Charlotte
  30 januari 2015 om 13:11

  Hoi Silvia, heb je een recept van die zelfgemaakte sweet chilisaus? :)

 • Linda
  16 december 2014 om 19:03

  Was heerlijk,heb geen grillpan en had hamlappen. Maar heb de lapjes op de wokbrander op hoog vuur aangebraden en gelijk het vuur uit en een deksel erop.Zo blijft het vlees heerlijk mals geen knapperig babi pangang korstje maar wel heerlijk met mie en de verrukkelijke saus.

 • Pauline
  26 augustus 2014 om 18:37

  Oh dat is een goed idee. Dat ga ik ook eens proberen :)

 • Rokus
  26 augustus 2014 om 17:18

  hoi Pauline, ik zie een boel enthousiaste reacties, maar het orginele recept is met spek of soms procureur uit de oven of Q. Misschien leuk om ook eens te plaatsen. Ik probeer altijd wel voor authentiek te gaan met dit soort recepten, neemt niet weg dat het ook met varkenshaas lekker zal Zijn.

 • Pauline
  4 augustus 2014 om 16:02

  Ik zou dan eerder honing gebruiken.

 • Marja
  3 augustus 2014 om 19:03

  Vanavond gemaakt en wij hebben gesmuld. En ook nog eens makkelijk te maken. Dit recept komt vaker op tafel.

 • John
  3 augustus 2014 om 11:08

  Hi kan ik in plaats van bruine suiker ook stroop gebruiken?

 • Silvia
  14 juli 2014 om 05:41

  En goede honing is eveneens ongeraffineerd. Ik maak mijn eigen sweet chilisaus met honing en die is echt da bomb. :)

 • Silvia
  14 juli 2014 om 05:39

  Palmsuiker (van Arenga, ook te koop bij Jumbo) is ongeraffineerde suiker die nauwelijks schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Ik ben er een grootverbruiker van. :)

 • Rebecca
  27 juni 2014 om 18:30

  Ik houd normaal niet van Chinees eten (vooral afhaal), maar dit recept was hier een groot succes! Gemaakt met hamlappen, echt heerlijk. Gaat op het vaste lijstje met maaltijden, ik vond het erg leuk en makkelijk om te maken.

 • Pauline
  15 april 2014 om 11:54

  Hiep Hiep Hurray

 • Nellies
  14 april 2014 om 22:12

  Ik heb dit vanavond gegeten en het was HEER-LIJK! De varkenshaas was zo heerlijk mals. En de zoet-zure saus, nooit geweten dat het zo makkelijk zelf te maken is. Al met al een zeer geslaagd recept, dankjewel!

 • Pauline
  10 april 2014 om 10:34

  Ik heb altijd die kleine blikjes

 • Eline
  9 april 2014 om 18:39

  Vraagje: hoeveel gram zit er in de tomatenblikjes die jij gebruikt?
  In die van mij zat 70 gr, maar vond de smaak erg overheersend. Het smaakte helaas niet zo lekker als van de afhaalchinees.

 • Pauline
  9 april 2014 om 11:10

  Goed plan! Ga ik een keer doen :)

 • Louise Mulder
  8 april 2014 om 21:18

  Wil je een keer soto maken? Dat is n Indonesische kippen soep waarbij je aard eieren prei selderij en taugé gebruikt.

 • Pauline
  4 april 2014 om 18:18

  Ja dat lijkt me super lekker.

 • Annie Laumen
  4 april 2014 om 12:57

  Heerlijk babi pangaang
  Inplaats bruine suiker palmsuiker !!!!!!
  Gaat dat ook?
  Grt Annie

 • Eva
  3 april 2014 om 09:24

  Ziet er heerlijk uit!

 • Sarah - Tasting Lifestyle
  2 april 2014 om 21:30

  Ik ben zelf een grote fan van de Aziatische keuken! Ik hou echter liever van het pikante of van curry gerechten en minder van zoetzuur maar jouw receptje ziet er zeker niet mis uit!

 • Esmée
  2 april 2014 om 16:09

  Ooh, dit ga ik zaterdagavond uitproberen! Maar dan gebruik ik denk ik kip of vis in plaats van varkensvlees, daar houden ze bij mij thuis meer van :) Al haalt het wel het hele idee Van babi pangang weg, dus daar denk ik nog even over na ;)

 • Petra
  2 april 2014 om 15:21

  Ik ben dol op Babi Pangang, maar dat ben ik eerlijk gezegd op haast alle aziatische gerechten, er zijn zoveel variaties mee mogelijk en eigenlijk vind ik het altijd leuk om die variaties te lezen...

 • Dita
  2 april 2014 om 14:23

  Mmmhh lekker! Ik ga vanavond lekker nasi maken :)

 • MySimplySpecial
  2 april 2014 om 13:16

  Wat een handig recept!

 • Pauline
  2 april 2014 om 12:56

  Ja Manis en ik weet het wel zeker dat je er punten mee scoort

 • Pauline
  2 april 2014 om 12:56

  Sojasaus is ook een optie, maar er gaat ook suiker in en dat hoort toch wel een beetje bij babi pangang

 • Misha
  2 april 2014 om 11:19

  Dit recept lijkt me heerlijk, maar ik kook (geraffineerde) suikervrij. Wat voor alternatief kan ik gebruiken voor de ketjap?

 • Andrea
  2 april 2014 om 11:16

  Oh! Ik denk dat ik hiermee thuis ga scoren. Je pasta met avocadosaus was ook al een hit. Vraagje, bedoel je met ketjap ketjap manis?

 • Laura
  2 april 2014 om 10:29

  Dit ga ik meteen doorsturen naar mij vriend! Die is echt GEK op babi pangang, haha :-)

 • Svenja
  2 april 2014 om 10:06

  Lijkt me een heerlijk gerecht!

 • saskia
  2 april 2014 om 08:40

  Ik heb zo mijn eigen babi pangang recept uitgedokterd. Ik gebruik speklappen. Afhankelijk van de dikte. Twintig tot dertig minuten in de oven bij 180 graden. Liefst op rooster. Minder vet en knapperig. Ik voeg een paar drupperls oranjebloesem toe. ( toko ) Je kunt ook de rasp van de schil toevoegen.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.