fbpx

Zelf Kroketten maken bij Van Dobben

kroket

Zelf Kroketten maken bij Van Dobben

Zelf kroketten maken is best een klusje. Ik heb al eens vaker kroketten gemaakt op de Hotelschool en eerder heb ik kleine tapas kroketjes gemaakt met ham en kaas of deze met alleen kaas. Maar ik ging nu voor het echte werk, een echte rundvlees kroket. Ik was samen met een handvol andere bloggers uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen bij Royaan, bekend van de van Dobben en Kwekkeboom croquet. En ik kreeg zomaar het recept voor een kroket mee en dat ga ik natuurlijk met jullie delen.

pietbrink

Een kroketje of bitterbal sla ik nooit af dus ik was reuze benieuwd hoe dit in de fabriek gemaakt werd. En daar komt wel wat meer bij kijken dan je misschien denkt. Meester croquettenmaket Piet Brink bedenkt alle recepten voor de verschillende kroketten. Een kwekkeboom is een patisserie kroket met melk en room en Van Dobben is de stoere variant op basis van  bouillon. Van Dobben heeft een nieuw verbeterd recept waarin het originele recept van Aat van Dobben uit 1945 als uitgangsbasis is genomen. Het is niet zomaar boter, bloem en vlees, er wordt gebruik gemaakt van de beste ingrediënten, allemaal 100 % natuurlijk. Voordat de croquet op de markt gebracht is, zijn er wel 50 proef recepten aan vooraf gegaan.

vandobben

vandobben

Piet leert ons hoe je croqetten maakt en ik heb zelf mijn eigen Van Dobben kroket gerold. En daarna lekker opgegeten op een Van Dobben broodje.

broodje kroket

Vervolgens krijgen we nog een rondleiding door de fabriek, reuze interressant om te zien. De kroketten worden aan de lopende band gemaakt, maar allen met de hand ingepakt. Zo wordt er tegelijk toegezien op een constante kwaliteit.

royaal

We sloten de dag af met een borrel en een portie bitterballen. Ik vond het een ontzettend leuke dag en als ik nu mijn kroketje eet denk ik hier nog met weemoed aan terug.

Wil je ook zelf kroketten maken? Ik heb hier het kroket recept van de Meester zelf.

Ingrediënten voor 15 st. 
500 gr runderpoulet
0,5 ltr bouillon
60 gr boter
60 gr bloem
2 eieren
150 gr paneermeel
1 el melk
Snuf Nootmuskaat
Scheutje Worcestersaus
Handvol peterselie
Peper en zeezout

Zo maak je het
Maak een bouillon van het rund, peterselie, laurier, 1 wortel, ui en een ltr water. Laat dit 3 uur trekken.

Het water verdampt dus er blijft een 0,5 ltr bouillon over.

zelf kroketten maken

Snij het vlees in stukjes van 1 x 1 cm.

Smelt de boter in de pan en voeg de bloem er bij. Dit heet een roux.

Laat het 3 minuten garen, totdat de roux zanderig aanvoelt en wit uitslaat.

Voeg al roerende de koude bouillon toe totdat er een gladde ragout ontstaat.

Spatel vervolgens het vlees en de peterselie erdoor en laat het 4 minuten zachtjes doorkoken.

Breng de ragout op smaak met peper en zout, nootmuskaat en een scheutje worcestersaus.

Schep de ragout in een bord en laat het minimaal 4 uur afkoelen.

Zet het paneermeel klaar in een bord en kluts de 2 eieren met de melk los in een ander bord.

kroketten maken

Maak een balletje van de ragout met een ijsschep en haal deze door de paneer.

kroketten maken

Rol er dan een kroket van. En haal de kroket door het eimengsel.

Haal de kroket vervolgens nog eens door het paneermeel.

De kroketten moeten aan alle zijden goed bedekt zijn.

Laat de kroketten minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Frituur de kroketten in 5 minuten goudbruin op 180 graden.

kroket

Fotografie door In the picture fotografie

BewarenBewaren

Easy Pastasalade
Tropische cruesli
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

99 Comments
  • nienke

    12 november 2014 at 21:39 Beantwoorden

    This is the recipe I use when making beef croquettes. I add in my own ingredients on top of the recipe as above like tobasco sauce, spinach, etc. It is the best one I found so far and I have searched the net for over 10 years.\r\n\r\nsometimes I try something new but I mostly stick to this simple recipe. I even prefer my home made kroketten as to the ones I eat when I visit holland once a year.

  • Henk Ruysch

    12 november 2014 at 16:17 Beantwoorden

    Hi, I live in England and have been trying to make these kroketten as per this recipe, \r\nmy mix will not set hard enough for me to roll into logs. I’m following the instructions and leaving it to cool in the fridge over night but it’s still quite soft the following day, What am I doing wrong? Please help as i’m missing kroketten from when I used to live in Holland\r\nMany thanks\r\nHenk

    • nienke

      12 november 2014 at 21:27 Beantwoorden

      You use too much stock. What I do is I have extra beef. If it is too “wet” I throw a bit more beef into it. They need to be a thick and dryish substance, otherwise they fall apart in the fryer. Dont be afraid to use the worchester sauce. Last time My daughter threw half a bottle in the mixture, turned out they were delicious.

      • Jopie

        9 december 2014 at 02:41 Beantwoorden

        Hallo Nienke, ik woon al 40 jaar in New Zealand, als je op Een Nederlandse site met Nederlandse mensen Schrijft spreek Dan a.u.b. Nederlands, hoe moeilijk kan dat zijn, je vergeet je moedertaal toch nooit!,,,

  • Bouke

    10 november 2014 at 20:48 Beantwoorden

    Hoi, \r\nIk wou dit recept proberen met 3 liter boullion ( kroketten voor de hele familie 😉 ) alles ging goed tot het opstijven van de ragout, deze was uiteindelijk en helaas te slap. Omdat ik 3 liter bouillon had gebruikt had ik het gewicht van de bloem en boter x6 gedaan, volgens mij is dit goed. Wordt er misschien ook gelatine gebruikt ?

    • Pauline

      11 november 2014 at 11:51 Beantwoorden

      Oh wat jammer. In principe zou dat goed moeten gaan. Je kunt alsnog wat gelatine erdoorheen doen.

  • Meral

    31 oktober 2014 at 14:14 Beantwoorden

    Hoi Sevecebn, \r\n\r\nik woon zelf ook in Turkije, en je kan prima deze kroketten maken hoor! \r\n\r\nvlees haal je gewoon bij de slager, verder heb je alleen paneermeel en vleesbouillon nodig en die kun je ook gewoon kopen in elke suppermarkt, en de rest weet je zelf ook denk ik al te vinden!\r\n\r\nVeel succes en eetsmakelijk

  • sevecebn

    21 oktober 2014 at 13:05 Beantwoorden

    hoi ık woon ın turkiye \r\nen ık wıl zelf krokketten maken. maar helaas heb je hıer nıet al dıe Ingrediënten\r\nhoe kan ık het anders gaan maken \r\nwıllen jullıe mıj even helpen aub..

    • mara rhebok

      8 november 2014 at 06:39 Beantwoorden

      Als je geen paneermeel hebt dan brood roosteren of als het er is beschuiten tegen elkaar wrijven dan heb je paneermeel.

  • puck

    17 oktober 2014 at 22:52 Beantwoorden

    Ik las recent een artikel over een van de eerste kroketmakers van nederland. Hier werd ook gelatine gebruikt om een steviger massa te krijgen waardoor het makkelijker verwerkbaar is. Tevens werd de eerste keer gepaneerd met een fijne paneer en de 2e keer met een groffe paneer. Volgens de maker om het eerste laagje vaster te maken.\r\nMijn buurman (oud banketbakker) kroketten zijn trouwens uitgevonden door banketbakkers, geeft ook aan dat je bij het paneren geen dooier maar alleen het eiwit moet gebruiken. Dit stolt sneller bij het bakken en voorkomt scheuren van de kroket.\r\nIk heb ze zelf vroeger wel eens gemaakt en 1 op de 5 lekte inderdaad , dus ik ga het nog een keer proberen zoals ik het heb beschreven.\r\n\r\ngroet Puck

  • Cris

    18 september 2014 at 15:54 Beantwoorden

    Ik doe de opleiding zelfstandig werkend kok, en ik heb laatst bitterballen gemaakt op school, alleen staat het me niet bij dat ik buillon heb gebruikt. Is de buillon echt nodig om bitterballen te maken?

  • Tanja

    6 september 2014 at 19:56 Beantwoorden

    Zouden ze ook op een andere manier gemaakt kunnen worden als in een friteuse?\r\nIs invriezen ook mogelijk?

    • Pauline

      6 september 2014 at 21:41 Beantwoorden

      Ja dat gaat heel goed. En kroketten moet je gewoon frituren 😉

  • Henk

    30 juli 2014 at 22:24 Beantwoorden

    Ik woon in zuid Duitsland en hier worden geen kroketten verkocht nu is mijn vraag als ik hier dit wil verkopen en het bij jullie afneem wat het kost, en misschien meerdere producten.\r\nVriendelijke groeten Henk Hekkert

    • Pauline

      31 juli 2014 at 11:11 Beantwoorden

      Hoi Henk ik verkoop geen kroketten, ik maak ze alleen af en toe voor mijzelf. Ik zou van Dobben of Holtkamp benaderen als ik jou was.

    • Marcel

      6 september 2014 at 19:57 Beantwoorden

      Prima, ik woon ook in zuid-duitsland dus \r\nals het zover is kom ik graag op een \r\nkroketje voorbij….

    • Fam. Holtkamp

      11 oktober 2014 at 01:51 Beantwoorden

      Beste Henk,\r\n\r\nHoeveel moet je er van hebben??\r\nMail me maar even!

  • jolanda

    26 juli 2014 at 16:55 Beantwoorden

    Zo maakten mijn moeder ze ook klaar. Nu heb ik het recept ook weer. Was he kwijt. Dank je wel.

  • Masha

    16 juni 2014 at 13:50 Beantwoorden

    Begrijp ik het goed dat je het rund eerst gebruikt om de bouillon te trekken en vervolgens de boullion afgieten en het vlees daaruit in stukken snijden om het vervolgens in de kroketten te gebruiken? Kwam er niet helemaal uit.

    • Pauline

      16 juni 2014 at 19:58 Beantwoorden

      Ja dat klopt inderdaad. Maar je kunt ook blokjes bouillon gebruiken.

  • Jacky

    14 juni 2014 at 14:07 Beantwoorden

    Ik ben superblij dit recept te hebben gevonden, want ik mis een goede hollandse kroket. Straks de boodschapjes doen om morgen lekker in de keuken te rommelen.

  • Rennie

    28 mei 2014 at 06:18 Beantwoorden

    Lekker! Nou alleen nog de sate’ kroket variatie vinden

  • Lynn vrenken

    5 mei 2014 at 19:12 Beantwoorden

    Wauw super leuk om te zien!

  • Dennis

    26 februari 2014 at 17:49 Beantwoorden

    E-621 is bekend onder de naam VETSIN wat veel in de Indonesische keuken gebruikt wordt. Het wordt inderdaad veel gebruikt in produkten als smaak versterker. Wil je geen E-621 koop dan niets met een barcode erop.

  • Jan

    23 februari 2014 at 16:06 Beantwoorden

    Zijn er ook kroketten te koop waar geen smaakversterker E-621 of wel mononatrium glutomaat in zit? van deze smaakversterker wordt ik doodziek van. Welk merk heeft dat er niet in, en waar te koop?

    • Pauline

      23 februari 2014 at 16:11 Beantwoorden

      Dat weet ik zo niet, ik denk dat je misschien bij een biowinkel aan het juiste adres bent. En anders gewoon zelf maken, valt reuze mee.

  • ferd

    4 februari 2014 at 10:08 Beantwoorden

    Ben al een tijdje op zoek naar een goed omschreven recept v w b de kroketten, en nu dus gevonden. Ik woon niet (meer) in Nederland maar heb soms heimwee, in de zin van iets willen eten dat hier niet te koop is, zoals kaas mmmmm…..\r\nEven wel een vraagje: er is hier in geen velden of wegen peterselie te vinden, dus mijn vraag: door wat kan ik dat vervangen? \r\nFijne dag verder. Ferd

    • Pauline

      4 februari 2014 at 10:48 Beantwoorden

      Kan me voorstellen dat je de kroketten mist. Ik zou de peterselie gewoon weglaten, is geen must.

    • bart

      7 april 2014 at 17:47 Beantwoorden

      vervang het door selderij, koriander(blad!) of kervel (in noodgevallen) zoals KROKETTEN stuur anders een mail en evt. na mijn reply je adres dan laat ik peterseliezaadjes bij je bezorgen, want geen enkele soep of stoofpot kan zonder peterselie bereid worden.

    • Anneke

      27 mei 2014 at 01:10 Beantwoorden

      Weet niet waar je woont, maar Parsley is peterselie. Een beetje Coriander smaakt ook heerlijk in de kroketten.

  • Mareique Oudolf

    26 december 2013 at 16:53 Beantwoorden

    Dank voor het recept, in Portugal kennen ze wel crocettes je \r\nMoet alleen naar het vlees zoeken.\r\nFijne feestdagen en een gezond 2014, gr Mareique.

    • Pauline

      27 december 2013 at 16:52 Beantwoorden

      Ja die ken ik ook vanuit Spanje in allerlei soorten en maten

  • Wim

    9 december 2013 at 11:10 Beantwoorden

    Ik ga straks samen met mijn vrouw en moeder het recept thuis proberen. Als het me lukt ga ik ze maken voor een internationaal oud en nieuw feest in Zuid Korea.\r\nIk ben niet echt een kok, dus afwachten maar.\r\nAlvast bedankt voor de duidelijke beschrijving.

  • reinie

    24 november 2013 at 17:06 Beantwoorden

    Wauw, ik heb ze net klaargemaakt. 20 grote bitterballen en 1 kroket. We gaan ze straks frituren..ben heel benieuwd

  • tom

    31 oktober 2013 at 08:56 Beantwoorden

    al eens de aspergekroket of de zwezerik-truffel kroket?\r\nook zeer bijzondere smaak

  • Patty

    28 oktober 2013 at 19:11 Beantwoorden

    Wat een handig blogje. Vandaag het recept geleend voor het maken van kroketten met het vlees van een wilde gans. Ik had de bouten gekonfijt en we vonden de eerste bout niet echt lekker. De rest dus lekker klein gesneden, ragout gemaakt en morgen de kroketten rollen. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

    • Pauline

      28 oktober 2013 at 20:38 Beantwoorden

      Oh dat zijn chique croquetten zeg. Ben benieuwd naar de smaak 😉

      • Marcus

        16 december 2013 at 15:43 Beantwoorden

        Leuk dit maar voor hoeveel kroketten is dit recept?

    • Patty

      29 oktober 2013 at 19:17 Beantwoorden

      Noh! En ze zijn toch lekker geworden! Bedankt voor het mooie recept!

  • Esmee

    18 juni 2013 at 20:26 Beantwoorden

    Hmm dat lijkt me leuk om een keertje te proberen! Ohh ik heb nu wel echt trek in een kroketje als ik zo die foto’s bekijk haha 🙂

  • Annika

    18 juni 2013 at 18:25 Beantwoorden

    Hmm dat ziet er lekker uit! Lijkt me leuk om eens te maken, of bijv. garnalenkroketjes 🙂

  • Marion

    18 juni 2013 at 17:36 Beantwoorden

    Heb je gezien dat hij door Culy is overgenomen?\r\nIk ga ze zeker maken. Ze lijken erg veel op die van mijn moeder, wiens recept helaas verloren is gegaan.

  • Marja

    18 juni 2013 at 14:08 Beantwoorden

    Ik heb er van de week nog eentje op…maar toch echt gekocht!! Leuk dat jij ze zelf gemaakt hebt!

  • Joyce

    18 juni 2013 at 11:24 Beantwoorden

    Tof dat je zoiets mocht doen!

  • MySimplySpecial

    18 juni 2013 at 11:03 Beantwoorden

    Leuk om te zien! Ik ben vooral fan van kalfskroketten!

  • Sylvia

    18 juni 2013 at 10:04 Beantwoorden

    Ik vind kroketten de allerlekkerste snacks die er zijn, maar ik heb me eerlijk gezegd nog nooit afgevraagd hoe ze nu eigenlijk gemaakt worden ;P Leuke post om te lezen dus!

  • kayleigh

    18 juni 2013 at 08:34 Beantwoorden

    Wat leuk om te zien! Lijkt me tof om mee te maken

Plaats een reactie