Gebakken biefstuk met rode ui en pompoen

Als ik aan kerstige hoofdgerechten denk, komt de gedachte aan vlees toch meteen bij mij op. Ik ben zelf niet zo’n hele grote vleeseter, maar af een toe een stukje kan ik wel waarderen. Dan moet het natuurlijk wel goed vlees zijn, dus gebruikte ik een biologische kogel biefstuk voor dit gerecht. De gebakken biefstuk is lekker in combinatie met de rode uien en zoete pompoen.

Ingrediënten voor 4 personen
Uienjus
3 rode uien
1 dl rode wijn
2 dl bouillon
2 tl tijm
Peper en zout
1 klont roomboter
Olijfolie

Pompoen rösti
200 gr aardappelen
200 gr pompoen
1/2 rode peper gehakt
2 eiwitten
1 tl bloem
Handjevol peterselie
Zout

Pompoencrème
200 gr pompoen
1 bouillonblokje
Scheut room
Peper en zout

Verder
4 x kogelbiefstuk
Klontje roomboter
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
De uienjus, de pompoencrème en de rösti kan je al van te voren bereiden.

Voor de uienjus, snij je de rode uien in halve ringen. Bak ze aan in een klont boter samen met de tijm. Laat de uien gedurende 10 minuten zachtjes  garen.

Blus de uien af met de rode wijn en de bouillon. Laat de saus inkoken, totdat een mooie dikke jus ontstaat. Breng de jus op smaak met peper en zout.

Kook de aardappelen beetgaar in de schil in de water met zout. Laat ze afkoelen en rasp ze grof. Schil de pompoen en rasp deze ook grof. Meng het samen met de aardappelen, het eiwit en de bloem.

Breng de massa op smaak met royaal zout en de gehakte peper en voeg de gehakte peterselie toe. Zet een pan op het vuur met wat olijfolie.

Schep met een lepel kleine hoopjes in de pan en druk het iets plat. Bak de rösti’s aan weerszijden bruin.

Voor de pompoencrème, schil je de pompoen en snij je deze in stukken. Kook de pompoen gaar in de bouillon.

Giet de pompoen af en pureer de pompoen glad met een staafmixer. Voeg een flinke scheut room toe en breng de creme op smaak met peper en zout.

Zet een braadpan op het vuur en verhit een klontje boter en een scheut olijfolie. Bestrooi de biefstukken royaal met peper en zout. Bak de biefstukken aan beide kanten bruin. Het vlees is klaar als het veerkrachtig aanvoelt. Laat de biefstukken 5 minuten rusten onder aluminium folie voordat je het vlees aansnijdt.

Maak een mooie streep van de crème op het bord. Leg hierop de tranches van het vlees met daarop de uienjus. Serveer daarbij de pompoenkoekjes.


Bron pompoenkoekjes: Greendelicious

Christmas Tulband Cake
Kerstbrood
Bewaar
7 Comments
  • Trien van Putten

    22 december 2016 at 10:30 Beantwoorden

    Ik ga het zeker maken voor mijn vrienden met kerst. Heb nu toch een goed recept.n

  • Esther

    22 oktober 2015 at 12:06 Beantwoorden

    Jammm! Ziet er heerlijk uit, zelfs voor een zaterdag-met-vrienden! 🙂 Nu is een van hen semi-vegetarier, en eet alleen vis of kip. Wat is de beste vervanging voor de biefstuk? Hoor graag van je!

  • kim

    25 december 2013 at 22:51 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\n\r\nIk vroeg mij af; moet de pompoen ook niet eerst gekookt worden voordat je deze moet raspen? het lijkt mij zo’n onmogelijke taak deze hard te raspen? hoe doe jij dat?

    • Pauline

      26 december 2013 at 11:24 Beantwoorden

      Nee juist rauw raspen met een grove rasp. Je kunt er ook voor kiezen om hem even kort te koken, let er dan wel op dat je het goed uit laat lekken 😉

  • Sanne

    22 oktober 2013 at 18:30 Beantwoorden

    Vandaag dit gerecht gemaakt met varkenshaas in plaats van biefstuk. Het was heerlijk!

  • Marike

    18 december 2012 at 13:16 Beantwoorden

    Lekker! Bij kerst denk ik eigenlijk ook altijd aan vlees…

  • Bianca

    18 december 2012 at 09:02 Beantwoorden

    Hm lijkt me heerlijk!\nIk ben vooral gek op pompoen

Plaats een reactie