Stamppot zuurkool

Zuurkool stamppot met spek

Zin in een klassieke stamppot met een twist? Dan moet je deze zuurkool stamppot met spek en plakjes peer eens proberen. Wij zijn fan van de combi van zuur, zoet en zout (Pauline eet haar stamppot zuurkool altijd met appelmoes). Maar met peer is het dus ook heel lekker. De stamppot maakten we extra smeuïg en fris door crème fraîche en karnemelk aan de aardappels toe te voegen. Het spek bak je lekkere knapperig en natuurlijk mag een lekkere jus niet ontbreken. Die maken we heel simpel van het bakvet, wat roomboter en rundvleesbouillon. Om de jus wat dikker te maken kun je heel gemakkelijk maïzena gebruiken. En gaat deze op het menu deze week? Meer zin in een andere stamppot recept, hier vind je heel veel inspiratie.

Ingrediënt aardappels
Stamppot zuurkool
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gr aardapppels
  • 500 gr zuurkool
  • 1 peer
  • 75 ml karnemelk
  • 200 ml crème fraîche
  • 20 gr roomboter
  • 150 gr plakjes gerookt spek
  • 200 ml rundvleesbouillon
  • 1 el appelazijn
  • 1 el maïzena
  • 3 blaadjes laurier
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze af onder koud water en doe ze in een pan. Voeg net zoveel water toe tot de aardappels net onder water staan. Voeg wat zout toe en breng het water aan de kook. Kook de aardappels voor 10 minuten, roer dan de zuurkool er door, en leg de laurierblaadjes er tussen. Breng opnieuw aan de kook en kook nog 8-10 minuten tot de aardappels en zuurkool gaar zijn.

  2. Bak ondertussen de plakjes spek in een droge koekenpan tot ze bruin en knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken.

  3. Bewaar het bakvet van de plakjes spek, voeg de appelazijn toe en roer de aanbaksels los. Voeg boter en bouillon toe. Breng langzaam aan de kook. Meng de maizena met een eetlepel water tot een papje en voeg toe aan de jus. Roer tot de jus de voor jou gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.

  4. Giet de aardappels en zuurkool af, haal de laurierblaadjes er uit en schep de karnemelk en crème fraîche er door. Stamp tot een grove stamppot. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Snijd de peer in plakjes, roer door de zuurkool stamppot en geef de uitgebakken spek er bij. Serveer met de jus.

Ingrediënt aardappels
Stamppot zuurkool

Wat vind jij van dit recept?

3.6 (18 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Snelle recepten Stamppot recepten Aardappel Hollandse recepten Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Suikervrij Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in