ingredienten granen

Kooktip: Hoe lang kook je pasta, rijst en granen

Hoe lang kook je pasta? Hoe krijg je de perfecte rijst? En hoe lang kook je granen zoals boekweit, spelt en freekeh? En minstens zo belangrijk, hoeveel water heb je nodig? Eigenlijk is het heel makkelijk, want op de verpakking staat vaak vermeld hoe lang je het moet koken en in welke hoeveelheid vocht.

Er zit namelijk nog wel wat verschil in. De ene pasta kook je in 2 minuten gaar, de andere heeft 10 minuten nodig. Wilde rijst moet je veel langer koken dan  witte rijst. En met granen zit het verschil vaak in of het een hele of een geplette korrel is.
ingredienten granen

Maar dit lijstje is handig om achter de hand te houden. Zie het als een spiekbriefje. Print hem uit en hang hem op in de keuken. Dan zit je altijd goed. En daarnaast kan je natuurlijk altijd de verpakking checken. Maar als je net als ik, alles gelijk in potten gooit, kom je met deze cheat sheet ook niet voor verrassingen te staan.

Wat Verhouding graan : vocht Hoe lang koken?
Amaranth 1 : 2 25 – 30 minuten op een laag vuur
Boekweit 1 : 1,6 5 tot 8 minuten
Boekweit noodles (soba) In ruim water 4 minuten
Bulgur 1 : 2 10 minuten op een laag vuur (wellen kan ook)
Couscous 1 : 1,2 Wellen in gekookt water
Farro 1 : 4 45 minuten
Freekeh 1 : 5 15 – 20 minuten op een laag vuur
Havermout (gekneusde versie) 1 : 5 4 – 5 minuten op een laag vuur
Havervlokken 1 : 5 10 – 15 minuten op een laag vuur
Parelgort (snelle versie) In ruim water 30 – 35 minuten
Gedroogde pasta In ruim water 8 – 10 minuten
Quinoa 1 : 1,5 10 – 12 minuten
Spelt In ruim water 40 – 45 minuten op een laag vuur
Wide rijst 1 : 2 Afgedekt 45 minuten op een laag vuur
Zilvervliesrijst 1 : 2 Afgedekt 10 – 12 minuten op een laag vuur

Tip: In plaats van water kan je ook bouillon gebruiken.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Weekendbites: Hartige Wafels met avocado en bacon
Fresh & Easy: Spinazietaart met feta
Bewaar

Pauline

Pauline - Foodblogger - Live, Love, Eat! - Denkt in eten - Verliefd op Haarlem - Coffeelover - Verzamelt kookboeken - IJsjunkie - Schreef een eigen kookboek x 2

4 Comments
  • Anne

    26 januari 2017 at 10:23 Beantwoorden

    Super handige tips, dankjewel!

  • Nicole

    26 januari 2017 at 09:28 Beantwoorden

    Heel handig!

  • Sophie

    26 januari 2017 at 09:04 Beantwoorden

    Een handig overzicht!
    Een vraagje alleen: bedoelen je met verhouding de hoeveelheid granen/pasta/rijst/water in gewicht of in hoeveel ruimte het inneemt (bijv een kopje).
    Dankjewel!

  • Demi | StudioKOOK

    26 januari 2017 at 07:52 Beantwoorden

    Handige info!

Plaats een reactie