
Kooktip: Hoe lang kook je pasta, rijst en granen
Hoe lang kook je pasta? Hoe krijg je de perfecte rijst? En hoe lang kook je granen zoals boekweit, spelt en freekeh? En minstens zo belangrijk, hoeveel water heb je nodig? Eigenlijk is het heel makkelijk, want op de verpakking staat vaak vermeld hoe lang je het moet koken en in welke hoeveelheid vocht.
Er zit namelijk nog wel wat verschil in. De ene pasta kook je in 2 minuten gaar, de andere heeft 10 minuten nodig. Wilde rijst moet je veel langer koken dan witte rijst. En met granen zit het verschil vaak in of het een hele of een geplette korrel is.
Maar dit lijstje is handig om achter de hand te houden. Zie het als een spiekbriefje. Print hem uit en hang hem op in de keuken. Dan zit je altijd goed. En daarnaast kan je natuurlijk altijd de verpakking checken. Maar als je net als ik, alles gelijk in potten gooit, kom je met deze cheat sheet ook niet voor verrassingen te staan.
Wat | Verhouding graan : vocht | Hoe lang koken? |
---|---|---|
Amaranth | 1 : 2 | 25 – 30 minuten op een laag vuur |
Boekweit | 1 : 1,6 | 5 tot 8 minuten |
Boekweit noodles (soba) | In ruim water | 4 minuten |
Bulgur | 1 : 2 | 10 minuten op een laag vuur (wellen kan ook) |
Couscous | 1 : 1,2 | Wellen in gekookt water |
Farro | 1 : 4 | 45 minuten |
Freekeh | 1 : 5 | 15 – 20 minuten op een laag vuur |
Havermout (gekneusde versie) | 1 : 5 | 4 – 5 minuten op een laag vuur |
Havervlokken | 1 : 5 | 10 – 15 minuten op een laag vuur |
Parelgort (snelle versie) | In ruim water | 30 – 35 minuten |
Gedroogde pasta | In ruim water | 8 – 10 minuten |
Quinoa | 1 : 1,5 | 10 – 12 minuten |
Spelt | In ruim water | 40 – 45 minuten op een laag vuur |
Wide rijst | 1 : 2 | Afgedekt 45 minuten op een laag vuur |
Zilvervliesrijst | 1 : 2 | Afgedekt 10 – 12 minuten op een laag vuur |
Tip: In plaats van water kan je ook bouillon gebruiken.
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan