Amerikaanse maten: Van cups naar grammen?

Foto & Ontwerp by Niels Datema

Ik lees heel veel Amerikaanse foodblogs, mijn favoriet op dit moment is Joy the Baker. In Amerika hebben ze andere meeteenheden dan in Nederland, daar gebruiken ze cups en teaspoons. En het lastige is dat 1 cup bloem, niet evenveel weegt als een cup suiker. Ik heb zelf wel een setje measuring cups en teaspoons in huis, die gebruik ik dus als ik Amerikaanse recepten kook. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo’n set baking cups heeft.

In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel grammen 1 cup weegt. Zoals je ziet is het bij ieder ingrediënt anders. Als je eenmaal de cup hoeveelheid weegt, kan je gemakkelijk de andere cup maten berekenen.



van cups naar grammen

 

 

Cups in Ml

  • 1 ts                 5 ml
  • 1 tbsp          15 ml
  • 1 cup         240 ml
  • 3/4 cup     180 ml
  • 2/3 cup     160 ml
  • 1/2 cup     120 ml
  • 1/3 cup       80 ml
  • 1/4 cup       60 ml

Cups in Grammen

1 cup ¾ cup cup ½ cup cup ¼ cup 1 tbsp
Bloem & Meel 130 gr 96 gr 86 gr 65 gr 43 gr 32 gr 8 gr
Suiker 200 gr 150 gr 130 gr 100 gr 65 gr 50 gr 12,5 gr
Bruine suiker 180 gr 135 gr 120 gr 90 gr 60 gr 45 gr 11,5 gr
Maïzena 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 7 gr
Rijst 190 gr 140 gr 125 gr 95 gr 65 gr 48 gr 12 gr
Macaroni 140 gr 100 gr 90 gr 70 gr 45 gr 35 gr 9    gr
Couscous 180 gr 135 gr 120 gr 90 gr 60 gr 45 gr 11 gr
Havermout 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 6    gr
Boter 240 gr 180 gr 160 gr 120 gr 80 gr 60 gr 15 gr
Gehakt fruit 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 10 gr
Noten gehakt 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 10 gr
Noten gemalen 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 7,5 gr
Panko 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 20 gr
Parmezaan 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 11 gr
Honing 340 gr 255 gr 227 gr 170 gr 113 gr 22 gr 21 gr
Cacao 100 gr 75 gr 66 gr 50 gr 33 gr 25 gr 6 gr
Chocolade druppels 160 gr 120 gr 106 gr 80 gr 53 gr 40 gr 10 gr

maatcups kopen

 

De maatlepels en maatcups koop je bij Dille & Kamille.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Video: How to Rozen van botercrème spuiten
5 recepten met ei voor Pasen
Bewaar
122 Comments
  • Sophie

    4 mei 2014 at 21:51 Beantwoorden

    yes, nu kan ik eeeindeellijkk americaanse en engelse recepten maken, heel erg bedankt! top

  • Ellen

    29 april 2014 at 15:05 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nIk heb hier een recept met poedersuiker, weet jij ook voor welke suiker ik die aan moet houden?\r\n\r\nOf zou het een heel andere hoeveelheid zijn?\r\n\r\ngroetjes Ellen

  • genelle

    21 april 2014 at 18:04 Beantwoorden

    Die rijst, is dat gekookt of ongekookt?

  • breimaan

    18 april 2014 at 14:47 Beantwoorden

    Geweldig deze site! Heb net Magnolia bakery cupcakes gebakken. En dit keer helemaal goed gelukt dankzij de tabel. Dank je wel!

  • Luna

    9 april 2014 at 20:07 Beantwoorden

    Wat handig!\r\nWeet jij toevallig wat Heavy Cream is en hoeveel gram 1-1/3 (\r\néén&éénderde) is?\r\nGroetjes Luna

    • Martine

      24 mei 2014 at 12:20 Beantwoorden

      Ik kreeg een recept voor fudge en dat ging over cups etc en toen was ik ineens hier en spotte jouw vraag! Ik weet niet of je een antwoord hebt, maar kijk eens naar de link… Wellicht heb je er wat aan.\r\n\r\nIk was namelijk op zoek hoe je de echte clotted cream krijgt.

      • Martine

        24 mei 2014 at 12:24 Beantwoorden

        Maar wat moet je als 1-1/3 hebben?

        • Janneke

          28 mei 2014 at 15:51 Beantwoorden

          1 en 1/3 = 1 hele cup en 1/3 cup .\r\nOmrekenen in de tabel van Paulien, al naar gelang hetgeen je wilt gebruiken. \r\n\r\nGr. Janneke

  • Janak

    27 maart 2014 at 18:13 Beantwoorden

    Hoi, heb net een lemon curd taart gemaakt en super goed gelukt!!!! Bedankt voor de handige lijst, goed en overzichtelijk! Thanksss 😉

  • Liesa

    20 maart 2014 at 12:21 Beantwoorden

    Hey!\r\n\r\nWeet je toevallig of dat setje van Dille&Kamille nog te verkrijgen is? Lijkt me echt heel erg handig!\r\n\r\nGroetjes\r\nLiesa

  • Frouke

    9 maart 2014 at 21:00 Beantwoorden

    Hoi! Is dat bovenste (hout met wit) setje meetlepels van jou? Waar koop je die, ze zijn erg mooi!

  • Minoes

    29 januari 2014 at 10:45 Beantwoorden

    Kan iemand mij vertellen hoeveel 2 cup coconut cream, 1 cup aardbeien, 1/3 cup en 1/2 cup ijsklontjes zijn?

    • Pauline

      29 januari 2014 at 15:49 Beantwoorden

      Dat is 480 gr kokosmelk, de aardbeien is 150 gr, en de ijsklontjes 70 gr. Je kunt ook alles in google vinden trouwens.

  • marielle

    16 januari 2014 at 11:16 Beantwoorden

    Kan iemand please checken of dit een beetje klopt? \r\n\r\nIngredients:\r\n(120 g) 1/2 cup unsalted butter, melted (1 stick)\r\n1 large egg\r\n(150 g) 3/4 cup light brown sugar, packed\r\n(50 g) 1/4 cup granulated sugar\r\n(15 ml) 1 tablespoon vanilla extract\r\nheaping (125 g)1/2 cup creamy peanut butter (like Jif or Skippy, do not use homemade)\r\n1(169 g) 1/4 cups all purpose flour\r\n(4 g) 1/2 teaspoon baking soda\r\npinch salt, optional and to taste\r\n(200 g) 6 to 7 ounces dark or semi-sweet chocolate, roughly chopped (I used Trader Joe’s Dark Chocolate Pound Plus Bar, 54%)

  • marielle

    16 januari 2014 at 10:57 Beantwoorden

    Wat is 1/2 cup pindakaas in gram?\r\n\r\ngeweldige site! x

  • simone

    15 januari 2014 at 08:56 Beantwoorden

    Op het moment dat ik met Paleo begon heb ik meteen ook Cups gekocht.\r\nDe meeste recepten die ik in het begin maakte waren van Amerikaanse bodem :)\r\nMaar een erg fijn overzichtje! Deze maar eens even uitprinten en in de keuken hangen.

  • Nienke

    11 januari 2014 at 18:28 Beantwoorden

    Hallo Pauiline,\r\nik had een vraag je valt poedersuiker onder suiker \r\n\r\ngr Nienke

  • Bianca

    20 december 2013 at 15:46 Beantwoorden

    Het Pauline. Super deze site. Erg handig. Ik heb dit receptje , en zou graag ter controle willen weten wat de hoeveelheden zijn. Zou jij voor mij een vertaling kunnen maken? \r\nAlvast onwijs bedankt.

    • Pauline

      20 december 2013 at 18:47 Beantwoorden

      Ik zie geen receptje, je kunt ook alle ingrediënten op google zoeken. Bijv 1 cup raisins is how many grams

  • José

    19 december 2013 at 22:16 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nWeet je toevallig ook waar de Engelse cups te krijgen zijn? Die maten zijn weer anders dan de US maten.\r\n\r\nGroetjes,\r\nJosé

    • Pauline

      20 december 2013 at 18:49 Beantwoorden

      Oh jee nee die ben ik nog nooit tegen gekomen. Maar misschien bij Marks and Spencer in Amsterdam

  • bella

    19 december 2013 at 15:55 Beantwoorden

    Allereest heel veel dank voor deze handige info!\r\nNu heb ik wel cupmaatlepels maar weet nooit of je die moet afstrijken of er een bergje op moet laten staan- dat scheelt nogal in gewicht… hoe doe jij dat?\r\ngroet BELLA

    • Pauline

      19 december 2013 at 18:02 Beantwoorden

      Ik ga altijd uit van afgestreken lepels en cups.

  • Alexandra Schijf

    15 december 2013 at 08:37 Beantwoorden

    Super Pauline, ik heb deze meteen onder mijn bladwijzers opgeslagen. \r\nBen nu voor twee workshopdeelnemers paleo chocolate chip cookies aan het bakken. Amerikaans recept, dus alles in cups. Fijn om jouw tabel bij de hand te hebben. Thanks!

  • lilian

    13 december 2013 at 13:40 Beantwoorden

    Ik ben ook bezig met het ontcijfer van een recept. Ik zou graag willen weten hoeveel gram, 1/4 cup rozijnen is. En hoeveel ml olijfolie1/2 cup is.\r\n\r\ngroetjes\r\n\r\nLilian

    • Pauline

      13 december 2013 at 23:21 Beantwoorden

      Dat is ongeveer 35 gr rozijnen en van cups naar ml staat in de tekst 🙂

  • Annemarie Houwaart

    12 december 2013 at 14:13 Beantwoorden

    Super! Hartelijk bedankt Pauline, nu kan ik aan de slag met de koekjes en als ze smaken en gelukt zijn ze met kerst nog eens maken 🙂 Helemaal leuk!!

  • Annemarie Houwaart

    11 december 2013 at 22:40 Beantwoorden

    Oh en de link natuurlijk :D\r\n\r\nhttp://buddingbaketress.blogspot.nl/2010/12/peanut-butter-reindeer-cookies.html

    • Pauline

      12 december 2013 at 10:42 Beantwoorden

      Hoi annemarie ik hoop dat je hier wat aan hebt :\n\n3/4 cup peanut butter = 180 gr pindakaas \n1 1/4 cup brown sugar = 225 gr suiker\n1/2 cup shortening = 95 gr\n3 tablespoons milk = 45 ml\n1 tablespoon vanilla = 15 ml\n1 3/4 cup all-purpose flour = 226 gr\n3/4 teaspoon baking soda = ik zou een tl nemen\n3/4 teaspoon salt = ik zou een klein tl nemen

  • Annemarie Houwaart

    11 december 2013 at 22:39 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk zou graag deze koekjes willen maken voor de kerst, maar kan echt geen wijs worden uit de maten van alle ingrediënten.\r\nZou jij mij hierbij willen helpen en alle hoeveelheden vertalen naar Nederlandse maten? \r\n\r\nGroetjes Annemarie

  • Willemien

    24 november 2013 at 11:00 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nBedankt voor deze handig info, superfijn!\r\nWeet je toevallig waar de houten maatlepels van zijn die bovenin deze blog staan…?\r\n\r\nGroetjes,\r\nWillemien

    • Pauline

      24 november 2013 at 20:55 Beantwoorden

      Die zijn cool he? Ik heb geen idee, zag ze voorbij komen op Pinterest.

  • Mirjam

    20 oktober 2013 at 11:12 Beantwoorden

    Super handig inderdaad, zit nu uitgeprint in mijn eigen ouderwetse kookschrift. \r\n@Annie, ik heb ze bij Dille&Kamille gekocht.

  • serpil

    23 september 2013 at 19:15 Beantwoorden

    Super handig. Dank je wel!

  • Leyssens Annie

    9 september 2013 at 00:07 Beantwoorden

    Handig. Maar waar kan ik deze cups kopen?\r\nGroeten

    • Dylan

      10 mei 2014 at 01:18 Beantwoorden

      Ik denk bij kelly’s een engelse winkel

  • Pauline

    30 maart 2013 at 16:34 Beantwoorden

    Your welcome 😉

  • Curly Creative

    29 maart 2013 at 09:26 Beantwoorden

    Wat super handig, heb m gelijk opgeslagen 😀 Dankjewel!

  • Sabien

    29 maart 2013 at 08:16 Beantwoorden

    Oh handig! Dankjewel voor delen 🙂 xoxo

  • Nick

    28 maart 2013 at 15:35 Beantwoorden

    Handig artikel!

  • Esmeralda L

    28 maart 2013 at 09:28 Beantwoorden

    Super handig!

Plaats een reactie