ham kaas kroketten

Ham Kaas kroketten

Het schijnt dat mijn oma, daar is ze wéér, vroeger vaak zelf haar kroketten maakte. Ik kan me daar zelf niet zoveel meer van herinneren, maar volgens mijn moeder waren ze heerlijk. Ik vind het zelf ook erg leuk om te doen en helemaal om te variëren met de vulling. Ik heb nu gekozen voor ham kaas kroketten, een hele lekkere combi. Maar je kan ze ook vullen met spinazie en fetakaas, of met geitenkaas, hmm.

Deze kaas kroketten zie je in Spanje veel op de kaart staan. Croquetas worden daar vaak als Tapas gegeten. Het recept heb ik van mijn Hotelschool periode, die van mijn oma heb ik helaas niet meer. Het is even een klusje en het vergt wat geduld, maar het resultaat is waanzinnig.

Ingrediënten voor 20 kleine kroketjes
100 gr boter
120 gr bloem
Iets gesnipperde ui
1/2 tl kerriepoeder
1/2 tl paprikapoeder
6 dl bouillon
130 gr belegen kaas
150 gr Parmaham
3 takjes peterselie
Peper en zout

Overige ingrediënten
Bloem
Eiwit
Paneermeel (of Panco)
Olie om in te frituren

Bereidingswijze

Maak eerst de vulling voor de kroketten, dit noemen we salpicon! Dit doe je door de boter te smelten in de pan en de ui hierin aan te fruiten. Vervolgens voeg je de kerrie- en de paprikapoeder toe en daarna de bloem. Een mengsel van boter en bloem noemen we een roux. Laat de roux gaat worden in de pan. De textuur moet een beetje zanderig aan voelen.

Haal de pan van het vuur en laat de roux vervolgens afkoelen. Snij in de tussentijd de Parmaham in stukjes en rasp de kaas in grove stukken. Als de roux afgekoeld is voeg je een deel van de hete bouillon toe en meng het geheel met een garde door elkaar. Zet de pan weer op het vuur en voeg de resterende bouillon toe met een spatel. Voeg vervolgens de kaas en de Parmaham toe en tenslotte de gehakte peterselie. Breng de salpicon op smaak met Peper en zout en laat dit afgedekt goed afkoelen in de koelkast (minimaal een uur).

kroketten maken

Als de salpicon volledig afgekoeld is, zet je de spullen klaar voor het paneren. De methode die ik gebruikt hebt, heet paneren à l’anglaise. Je zet hiervoor 3 bakjes klaar, 1 met bloem, 1 met (gepasteuriseerd) eiwit en 1 met paneermeel. Ik heb een scheutje olie door het eiwit geroerd om het schuimen te voorkomen.

paneren a la anglaise

Maak kroketjes van de salpicon, je kan ook balletjes maken, dan heb je bitterballen. Zorg dat het één geheel wordt. Haal de kroketten eerst door de bloem, klopt de overtollige bloem er af. Haal de kroketten vervolgens door het eiwit en sluit af met het paneermeel. Het paneren is heel belangrijk, als dit niet goed gebeurd, gaan de kroketten lekken in de pan.

ham kaas kroketten

Zet een pan op het vuur met olie om in te frituren. Ik heb een wok gebruikt met plantaardige zonnebloem olie. De temperatuur van de olie moet ongeveer 180 graden zijn. Dit kan je checken door een klein stukje brood in de olie te gooien, als dit meteen begint te bruisen en goudbruin kleurt, is je olie voldoende op temperatuur.

ham kaas kroketten

Bak de ham kaas kroketten in ongeveer 4 à 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

 ham kaas kroketten

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Tapas recepten Borrelhapjes

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in