taart met marsepein

Taart met marsepein maken

Gedecoreerde bruidstaarten of kindertaarten zien er niet alleen prachtig uit, maar ze zijn ook vooral heel lekker. De buitenkant is vaak omhuld met marsepein of fondant en binnenin zit een luchtig biscuit met botercrème.

Taart met marsepein maken

Zelf een taart met marsepein maken is hartstikke leuk om te doen. Het is niet het makkelijkste werkje om te doen, maar oefening baart echt kunst. Met deze stap voor stap leren we je hoe je een taart kan vullen, afsmeren en bekleden.

biscuit maken

Het biscuit maken

Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt zeker voor het bakken van taarten. De bodem, ook wel kapsel of biscuit genoemd, maken we vaak met behulp van een mix. De mix van Funcakes maakt echt lekkere en luchtige biscuits die nooit mislukken. Voor een taart van 18 cm gebruik je 3 eieren, 195 gr mix en 18 ml water. Je kan de bodem het beste een dag eerder maken, anders is hij nog te vers om mee te werken.

Eerst mix je de eieren totdat deze luchtig zijn. Het beste kan je de eieren op kamertemperatuur laten komen, dit geeft het beste resultaat. Als de eieren luchtig zijn doe je de mix en het water erbij en mix je het geheel ongeveer 10 minuten. Deze lange mixtijd is erg belangrijk omdat dit de luchtigheid van je kapsel bepaalt. Mix eerst op een hoge stand en de laatste twee minuten op een lage stand.

Vet je bakvorm in met een bakspray of met wat boter en een laagje bloem. Doe de mix in de vorm en bak het kaspel in ongeveer 35 minuten af op 160 graden (hetelucht). Stop een prikker in de taart, als deze er schoon en droog uit komt is je bodem klaar. Zo niet, verleng de baktijd dan met 5 minuten en test het nogmaals.

De vulling maken

Vervolgens maak je de vulling, hierin zijn diverse mogelijkheden. Je kan de taart vullen met botercrème. Deze is erg lekker en romig. Maar je kan de taart ook vullen met banketbakkersroom of slagroom. Als je een “natte” vulling gebruikt is het belangrijk een dijkje te spuiten van botercrème. Bewaar je vulling en je botercrème alvast in spuitzakken in de koelkast.

Biscuit in 3 gelijke stukken snijden

Snij de taart doormidden zodat er 3 lagen ontstaan. Het makkelijkste is om een taartzaag te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je taart gelijkmatig doormidden gesneden wordt. Je snijdt de taart twee keer doormidden, zodat er 3 gelijke lagen ontstaan.

biscuit vullen

Taart vullen

Vervolgens ga je de taart vullen. Het is belangrijk om het biscuit weer op dezelfde wijze op elkaar te stapelen. Een handige tip: smeer een lik botercrème op de zijkant en kerf deze in met een mes. Zo zie je precies hoe je de lagen weer op elkaar moet stapelen.

taart vullen

Smeer een laagje van je favoriete jam op de taart en spuit een dijkje van botercrème. Het dijkje voorkomt dat de vulling de marspein raakt. Als je dit dijkje niet zou spuiten, dan smelt je marsepein en dan is de hele taart verpest. Als je botercrème als vulling gebruikt, hoef je geen dijkje te spuiten. Vervolgens kan je de taart vullen met je favoriete vulling. Dit gaat het makkelijkste met een spuitzak. Vervolgens leg je de tweede laag van het biscuit hierop en herhaal je de stappen van het vullen.

taart afsmeren

Afsmeren van de taart

Als de taart gevuld is, ga je deze afsmeren met botercrème. Dit doe je om de taart egaal te maken, zodat je straks een mooie strakke taart krijgt. Voor het afsmeren kan je een paletmes gebruiken, of een pannenkoekenmes van de Hema, deze werkt ook perfect. Zorg dat je alle gaten opvult met de crème en smeer het geheel goed af. Laat de taart vervolgens opstijven in de koelkast.

marsepein kleuren

Marsepein kleuren

Terwijl de taart in de koelkast staat, kan je de marsepein gaan kleuren. Gebruik altijd de hoeveelheid eieren + 1 x 100 voor de hoeveelheid marsepein. We gebruiken zelf vaak de kleurstoffen van Americolor en Wilton. Deze taart is gemaakt met de kleur Pink van Wilton. Doe een klein druppeltje met een cocktailprikker op je marspein en kneedt het geheel goed door.  Als de marsepein stug aanvoelt, kan je deze even 10 seconden verwarmen in de magnetron. Hierdoor wordt de marsepein soepel en kneedt hij gemakkelijk door. Zorg dat de bol helemaal egaal van kleur is.

Marsepein uitrollen

Vervolgens ga je de marsepein uitrollen. Doe dit op een non stick ondergrond zoals de bureaulegger van de IKEA. Het voordeel van deze mat is, dat de marsepein hier niet aan vast blijft kleven. Heb je geen bureaumat en blijft je marsepein wel kleven, gebruik dan wat crisco of poedersuiker op je opppervlak. Het uitrollen gaat het makkelijkste met een grote non stick roller van Wilton. Je kan dit eventueel ook met een deegroller doen. Zorg dat je de lap marsepein zo gelijkmatig mogelijk uitrolt tot een dikte van ongeveer 3 mm. Meet de lap even na, zodat deze groot genoeg is voor je taart.

taart smoother

Smoother

Nadat je de marsepein uitgerold hebt ga je deze glad maken met een smoother. Een smoother zorgt ervoor dat alle bobbels en oneffenheden uit de marsepein verdwijnen.

taart bekleden

Taart bekleden met marsepein

Haal de taart uit de koelkast en strijk de randen nog even goed na met een warm paletmes. We gaan nu de taart met marsepein bekleden. Het is handig om de taart op een draaiplateau te zetten, zo kan je overal goed bij. Je pakt de lap marsepein voorzichtig op en legt deze over de taart. Gebruik je beide handen en leg deze onder de lap, zorg ervoor dat de taart in het midden staat!

Begin met het smootheren van de bovenkant van de taart. Met de smoother, maak je de bovenkant glad en strak. Dan ga je de taart verder bekleden. Maak een kommetje van je handen en druk de taart voorzichtig aan. Begin bij de randen, duw de marsepein hier voorzichtig aan. Daarna ga je steeds verder naar beneden. Maak een soort van ronddraaiende beweging met het kommetje van je hand. Als er een plooi ontstaat, til je deze voorzichtig op en duw je de marsepein langzaam tegen de taart aan. Zo ga je door totdat de hele taart rondom strak bekleed is. Vervolgens smoother je de taart rondom glad. Het beste kan je twee smoothers tegelijk gebruiken. Houdt één op de taart en één tegen de zijkant van de taart en druk ze voorzichtig aan. Zorg dat alle hobbels verdwijnen en druk de onderste rand goed aan.

taart met marsepein maken

Taart afsnijden

Snij de overtollige marsepein weg met een mesje. Houdt het mesje schuin op de taart, in een hoek van 45 graden en snij voorzichtig rond de taart. Vervolgens smoother je de randen nogmaals glad.

taart decoreren

Taart decoreren

Nou is de taart met marsepein klaar om gedecoreerd te worden! Hiervoor heb je ontzettend veel tools, uitstekers en hulpmiddelen. Op de foto zie je wat uitstekers, tools en een sugargun. Hiermee kan je lijntjes maken van marsepein. De grote bloemen zijn gemaakt met de 5 petal rosecutter van FMM (75mm). De randjes zijn gefrilled met de balltool en het hartje is gedust. Voor de sierrand is de pearl mold 6, 8 en 10 mm gebruikt. Het randje heb ik bewerkt met een crimper (closed curved serrated). Maar doe vooral wat je leuk vindt, leef je uit en maak er je eigen persoonlijke taart van!

taart met marsepein maken
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (24 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Basisrecepten Taart recepten Moederdag Vaderdag Valentijn Verjaardag Oven Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in