How To! Taart met marsepein maken

How To! Taart met marsepein maken

Naast mijn liefde voor koken heb ik nog een andere liefde: het maken van cupcakes en taart met marsepein. Ik deel deze hobby met heel veel vrouwen en een enkele man in Nederland, je kan wel spreken van een ware taartenhype! Het is bij mij begonnen met een verjaardagstaart voor mijn zusje, maar tegenwoordig maak ik ook bruidstaarten, kindertaarten en zomaar taarten. Nou vind ik het leuk om jou te laten zien hoe ik dit maak. Daarom deze howto van een taart met marsepein! Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

De basis
Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt zeker voor het bakken van taarten. De bodem, ook wel kapsel of biscuit genoemd, maak ik van een mix. Deze mix van Funcakes maakt echt lekkere en luchtige biscuits die nooit mislukken. Voor een taart van 18 cm gebruik ik 3 eieren, 195 gr mix en 18 ml water. Ik maak de bodem meestal een dag van te voren, om kruimelen te voorkomen.

taart met marsepein

Eerst mix je de eieren totdat deze luchtig zijn. Het beste kan je de eieren op kamertemperatuur laten komen, dit geeft het beste resultaat. Als de eieren luchtig zijn doe je de mix en de water erbij en mix je het geheel ongeveer 10 minuten. Deze lange mixtijd is erg belangrijk omdat dit de luchtigheid van je kapsel bepaalt. Mix eerst op een hoge stand en de laatste twee minuten op een lage stand.

Vet je bakvorm in met een bakspray of met wat boter en een laagje bloem. Doe de mix in de vorm en bak het kaspel in ongeveer 35 minuten af op 160 graden (hetelucht). Stop een prikker in de taart, als deze er schoon en droog uit komt is je bodem klaar. Zo niet, verleng de baktijd dan met 5 minuten en test het nogmaals.

Vervolgens maak je de vulling, hierin zijn diverse mogelijkheden. Je kan de taart vullen met botercrème, ik gebruik hiervoor vaak de mix van Funcakes. Deze is erg lekker en romig. Maar je kan ook zelf een vulling maken, bijvoorbeeld banketbakkersroom of slagroom. In deze taart heb ik een aardbeien yoghurt vulling gebruikt, het recept zal ik morgen plaatsen.

Als je een “natte” vulling gebruikt is het belangrijk een dijkje te spuiten van botercrème. Je kan hiervoor de botercrème mix gebruiken of  meringue botercrème. Doe de vulling en de botercrème alvast in spuitzakken.

taart met marsepein
 

Alle voorbereidingen zijn nu gedaan, nou kan je beginnen met het echte werk. Snij de taart doormidden zodat er 3 lagen ontstaan. Ik gebruik hiervoor een taartzaag, deze zorgt ervoor dat je taart gelijkmatig doormidden gesneden wordt. Je snijdt de taart twee keer doormidden.

 
taart met marsepein 4

Nu zijn er 3 gelijkmatige lagen ontstaan.

 
taart met marsepein

 

Vervolgens ga je de taart vullen. Het is belangrijk om het biscuit weer op dezelfde wijze op elkaar te stapelen. Ik heb hiervoor een handige tip: smeer een lik botercrème op de zijkant en kerf deze in met een mes. Zo zie je precies hoe je de lagen weer op elkaar moet stapelen.

taart met marsepein

Ik heb eerst een laagje jam op de taart gesmeerd en vervolgens een dijkje gespoten van botercrème. Het dijkje voorkomt dat de vulling de marspein raakt. Als je dit dijkje niet zou spuiten, dan smelt je marsepein en dan is de hele taart verpest. Als je botercrème als vulling gebruikt, hoef je geen dijkje te spuiten.

Taart vullen

Vul nu de taart met de vulling. Ik gebruik altijd een spuitzak omdat de vulling dan gelijkmatig over de taart verdeeld wordt. Vervolgens leg je de tweede laag van het biscuit hierop en herhaal je de stappen van het vullen.

taart vullen

Als de taart gevuld is, ga je deze afsmeren met botercrème. Dit doe je om de taart egaal te maken, zodat je straks een mooie strakke taart krijgt. Voor het afsmeren kan je een paletmes gebruiken, ik gebruik zelf een pannenkoekenmes van de Hema, deze werkt voor mij ook perfect. Zorg dat je alle gaten opvult met de crème en smeer het geheel goed af. Laat de taart vervolgens opstijven in de koelkast.

taart met marsepein

Terwijl de taart in de koelkast staat, kan je de marsepein gaan kleuren. Ik neem altijd de hoeveelheid eieren + 1 x 100 voor de hoeveelheid marsepein. Ik gebruik zelf vaak de kleurstoffen van Americolor en Wilton. Deze taart is gemaakt met de kleur Pink van Wilton.

kleurstoffen

Doe een klein druppeltje met een cocktailprikker op je marspein en kneedt het geheel goed door. Ik gebruik altijd marsepein van Zeelandia. Deze marsepein heeft een hele fijne structuur en is erg lekker van smaak. Als de marsepein stug aanvoelt, kan je deze even 10 seconden verwarmen in de magnetron. Hierdoor wordt de marsepein soepel en kneedt hij gemakkelijk door.

marsepein kleuren

De marsepein is gekleurd. Zorg dat de bol helemaal egaal van kleur is.

marsepein kleuren
 

Vervolgens ga ik de marsepein uitrollen. Ik doe dit op een bureaulegger van de IKEA. Het voordeel van deze mat is, dat de marsepein hier niet aan vast blijft kleven. Heb je geen bureaumat en blijft je marsepein wel kleven, gebruik dan wat crisco of poedersuiker op je opppervlak.

Voor het rollen gebruik ik een grote non stick roller van Wilton. Je kan dit eventueel ook met een deegroller doen. Zorg dat je de lap marsepein zo gelijkmatig mogelijk uitrolt tot een dikte van ongeveer 3 mm. Meet de lap even na, zodat deze groot genoeg is voor je taart.

taart bekleden

Nadat je de marsepein uitgerold hebt ga je deze glad maken met een smoother. Een smoother zorgt ervoor dat alle bobbels en oneffenheden uit de marsepein verdwijnen.

taart bekleden

Vervolgens haal je de taart uit de koelkast en strijkt de randen nog even goed na met een warm paletmes.

We gaan nu de taart met marsepein bekleden. Het is handig om de taart op een draaiplateau te zetten, zo kan je overal goed bij. Je pakt de lap marsepein voorzichtig op en legt deze over de taart. Ik gebruik mijn beide handen en leg deze onder de lap, zorg ervoor dat de taart in het midden staat!

taart bekleden

Ik begin met het smootheren van de bovenkant van de taart. Met de smoother, maak je de bovenkant glad en strak.

taart bekleden

Nou ga je de taart verder bekleden. Maak een kommetje van je handen en druk de taart voorzichtig aan. Begin bij de randen, duw de marsepein hier voorzichtig aan. Daarna ga je steeds verder naar beneden. Maak een soort van ronddraaiende beweging met het kommetje van je hand. Als er een plooi ontstaat, til je deze voorzichtig op en duw je de marsepein langzaam tegen de taart aan.

taart bekleden

Zo ga je verder totdat de hele taart rondom strak bekleed is.

taart bekleden
 

Vervolgens smoother je de taart rondom glad. Het beste kan je twee smoothers tegelijk gebruiken. Houdt één op de taart en één tegen de zijkant van de taart en druk ze voorzichtig aan. Zorg dat alle hobbels verdwijnen en druk de onderste rand goed aan.

 

taart bekleden

Snij de overtollige marsepein weg met een mesje. Houdt het mesje schuin op de taart, in een hoek van 45 graden en snij voorzichtig rond de taart. Vervolgens smoother je de randen nogmaals glad.

taart bekleden

Nou is de taart met marsepein klaar om gedecoreerd te worden! Hiervoor heb je ontzettend veel tools, uitstekers en hulpmiddelen. Op de foto zie je wat uitstekers, tools en een sugargun. Hiermee kan je lijntjes maken van marsepein.

 taart met marsepein

En dit is het eindresultaat! De grote bloemen heb ik gemaakt met de 5 petal rosecutter van FMM (75mm). De randjes zijn gefrilled met de balltool en het hartje is gedust. Voor de sierrand heb ik de pearl mold 6, 8 en 10 mm gebruikt. Het randje heb ik bewerkt met een crimper (closed curved serrated). Maar doe vooral wat je leuk vindt, leef je uit en maak er je eigen persoonlijke taart van!

taart met marsepein

 

Pauline nieuwsbrief

Culinaire post ontvangen?

Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.

Dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (16 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Tags

Basisrecepten Taart recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in