Menu

Wat koop je bij de biowinkel?

In de Ask me anything vertelde ik jullie al dat ik het gros van mijn boodschappen uit gemak gewoon bij de supermarkt haal. Toch ga ik eens in de zoveel tijd naar de biowinkel voor speciale foodies, die je in de supermarkt niet vindt. In Haarlem hebben we helaas geen EkoPlaza en als we dat wel zouden hebben, zou ik er wel vaker komen. Er is één biowinkel, helemaal aan de andere kant van de stad, dus je snapt het al, ik kom daar niet zo vaak.

Toen ik laatst in Amsterdam was op de Haarlemmerdijk kon ik het niet laten om even bij EkoPlaza naar binnen te stappen. Ik kon ook weer niet al te veel meenemen, want gesjouw met tassen en een kilo prei onder mijn arm zag ik niet zitten. Toch nam ik een aantal dingen mee die je niet in de supermarkt vindt.

Wat koop jij bij de biowinkel?

Superfood: Rauwe cacao €4,95

Wat koop je bij de biowinkel
Rauw cacao is een superfood en zit boordevol antioxidanten. Je kunt dit verwerken in bananabread maar ook over je yoghurt of havermoutpap strooien. De smaak is vrij bitter en heeft haast iets zurigs.

Superfood: Tarwegraspoeder €6,49

tarwegras
Tarwegraspoeder wordt gemaakt van de jonge scheuten van de tarweplant. Het is een superfood waar je tarwegrasshotjes mee maakt. Het is rijk aan voedingsstoffen en super gezond. Ik probeerde het een weekje uit, hier lees je er alles over.

Kokosbloesemsuiker €5,49

kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker is een 100% natuurlijke suiker, gewonnen uit de kokosbloesem. Het scoort bovendien veel lager op de Glycemische Index, waardoor het minder invloed op je bloedsuiker heeft. De smaak daarentegen is super lekker, het heeft haast iets weg van karamel.

Speltbulgur €3,99 en Boekweit €1,65

Wat koop je bij de biowinkel
Speltbulgur is bulgur maar in plaat van tarwe gemaakt van spelt. Het is de ideale basis voor een maaltijdsalade. Boekweit is een zaad en geen graan, je kunt er een ontbijtje of een salade van maken. Beide kun je ook eten als vervanger van rijst of mie, bij een curry.

Borlotti bonen €2,19

borlotti bonen
Peulvruchten zijn helemaal hot. Ik gebruik deze borlottibonen in een salade met tonijn, of ik maak er een bonotto van, een risotto op basis van bonen.

Kiemen €1,49

Wat koop je bij de biowinkel
Kiemen zitten boordevol voedingsstoffen. Het zijn de eerste scheuten die ontstaan uit zaden. Ik eet ze op een boterham met kaas of voeg ze toe aan een salade.

Spelt muesli €4,15

Wat koop je bij de biowinkel
Mijn favoriete muesli is deze speltmuesli van De Halm. Gemaakt van spelt en zonder toegevoegde suikers.

Havervlokken €1,64

havervlokken
Havervlokken is haver zonder dat het gekneusd is. In de supermarkt koop ik meestal de AH basic oats en die zijn geplet, waardoor ze fijner van structuur zijn. Ik denk dat ik met deze grove vlokken iets ga bakken.

Crackers van spelt €2,09

Wat koop je bij de biowinkel
Even een snackje tussendoor. Kleine crackertjes met Provencaalse kruiden gemaakt van speltbloem.

Chocolade zonder suiker €1,89

Wat koop je bij de biowinkel
Deze chocolade is gezoet met kokosbloesemsuiker en dus vrij van geraffineerde suikers. Hij is vrij bitter maar dat zal je niet verbazen met 92% cacao. Ik hou er wel van. En het voordeel van deze chocolade is dat je aan één stukje genoeg hebt.

Raw repen €1,89

Wat koop je bij de biowinkel
Handig voor onderweg. Rauwe repen zonder suiker en 100% natuurlijk.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

35 reacties

 • Stefanie
  4 augustus 2014 om 21:03

  Leuk om te zien :)
  Ik haal ook meestal de bijzondere dingen daar en de rest in de supermarkt.

 • Gerda van Wijk
  28 juli 2014 om 19:28

  Ik blijk allergisch te zijn voor melkeiwitten (niet alleen van de koe, maar ook van het schaap en de geit), tarwe en soja. Wie heeft spelt-ideeen voor me en wat ik wel kan eten? Bijna alles bevalt wel iets van melk, tarwe of soja. Graag hulp!!!

 • Anke
  20 mei 2014 om 17:16

  Ik heb een beetje hetzelfde lijstje van de biowinkel. Mijn voorkeur gaat ook altijd uit naar speltproducten, quinoa en boekweit. En daarbij een heerlijk aards ruikend stukje aleppozeep.
  Maar wat ik me na het lezen van jouw stuk dan weer eens afvraag: quinoa en boekweit zijn zaden en tarwe is een graan - maar granen zijn toch ook niets anders dan zaden?
  Wat maakt dan het verschil?

 • Pauline
  13 april 2014 om 13:34

  Ik zag het laatst idd, ik reed er voorbij.

 • Pauline Lap
  13 april 2014 om 09:19

  Hoi Pauline, weet je dat de Ekoplaza in hoofddorp is verhuisd. Je moet wat verder doorrijden, het centrum in. Hij zit naast Pronto de ijssalon, op de Kruisweg. Schuin tegenover de ABN bank. Ben erg benieuwd wat je van de nieuwe winkel vindt. Fijn weekend.
  Groetjes Pauline

 • Yvonne
  11 april 2014 om 13:12

  Hoi,

  Ja sinds mijn bakmanie kom ik er nu ook geregeld, koop dan altijd 1 versgebakken koek waar je de halve middag op door kan. heerlijk zijn ze ook. Ken jij, kokosolie? En waar gebruik je dat voor? Zie het ineens overal opduiken.
  Lees het wel weer. Ja de chocola koop ik er ook voor het bananenbrood. Trouwens de nettorama heeft ook 72% chocola voor goede prijs.

 • Pauline
  11 april 2014 om 10:41

  Jaa die ken ik, super winkel!

 • Monique
  10 april 2014 om 23:26

  Pauline, Mabruk aan de Botermarkt is 'klein beetje' minder ver dan het Houtplein. Zij hebben ook veel van wat je hebt gekocht. Vaak goedkoper dan bij de natuurwinkel. Groet!

 • ZONDERZOOI
  10 april 2014 om 20:36

  Wat leuk om te zien, ik koop veel dezelfde dingen zoals de RAW-bars en de 92% chocoladerepen, heerlijk om van te smullen! Havermout koop ik wel altijd in de gewone supermarkt, dat scheelt wat qua prijs.

 • Joli
  10 april 2014 om 12:39

  Wat een fijne boodschapjes heb je gedaan.
  Ik ben gezegend met een mega grote Biowinkel hier in de stad, waar ik elke week even ga neuzen. De kokosbloesemsuiker heb ik laatst ook gehaald. Ben benieuwd hoe die in een taart zal smaken.

 • Pauline
  10 april 2014 om 10:33

  Ja dat klopt inderdaad, daar kom ik ook wel eens. Maar die hebben toch weer een ander assortiment dan ekoplaza.

 • Leon
  9 april 2014 om 23:57

  Als ik me niet vergis zit er in het centrum van Haarlem een Marqt..
  Heeft wel wat weg van de ekoplaza, misschien zelfs nog wel beter..

 • M
  8 april 2014 om 16:55

  Coop op het Stuyvesantplein in Haarlem heeft ook veel van de Vegetarische Slager. En dan heb je ook nog de Natuurwinkel in Overveen op 15 minuutjes fietsen van je nieuwe adres! ;-)

 • Pauline
  8 april 2014 om 11:24

  Ja die ken ik :)

 • Pauline
  8 april 2014 om 11:22

  Ja dat klopt inderdaad, ik ga binnenkort maar weer eens naar Hoofddorp, maar mijn voorraadje is eerst weer voldoende aangevuld.

 • Pauline
  8 april 2014 om 11:21

  Ja daar ben ik ook vaak te vinden, ook voor amandelmeel.

 • Pauline
  8 april 2014 om 11:16

  Jaa die moet ik binnenkort ook eens halen :)

 • Charlotte
  7 april 2014 om 20:46

  Ik haal standaard kiemen, speltmeel, boekweitmeel, biologische bonen in blik en sojamelk bij de biowinkel. Vroeger kocht ik er ook nog vaak superfoods en dingen als kokosbloesemsuiker, maar die bestel ik lievere online omdat het toch wel flink goedkoper is. Oh, en uiteraard stap ik Ekoplaza altijd even binnen voor de dingen van de Vegetarische Slager :D

 • Tycho
  7 april 2014 om 14:44

  Bij veel Turkse supermarkten kan je (goedkoper) ook diverse granen en zaden halen zoals bulgur en boekweit. Kwam ik laatst achter.

 • Sofieke
  7 april 2014 om 14:14

  Hoi Paulien,

  Ik denk dat jij de Natuurwinkel op 't Houtplein bedoelt? Ik woon in Santpoort en haal mijn groente- en fruittassen van Vitatas (zo blij dat ik dat ben gaan doen) altijd bij 't reformhuis in Bloemendaal en ook veel basisproducten, voor zover de supermarkt dat niet heeft. Wat ze niet hebben kan ik bestellen via bewustwinkelen.nl en daar laten leveren, bijv. goedkoper bio-merk. Ondanks m'n uitkering is dat prima te doen, gewoon goed kijken wat je nodig hebt en verder hand op de knip houden.
  En eens in de zoveel tijd ga ik naar de Ekoplaza (Hoofddorp of Amstelveen) of Natuurwinkel (Haarlem Houtplein).
  En in de Mr. Cornelisstraat heb je De Groene Juffers, en op de Ged. Oude Gracht heb je nog Marqt al vind ik die laatste erg duur vergeleken met de anderen. Maar Ekoplaza en Natuurwinkel zijn lekker groot en winkelen 't prettigst vind ik.

 • Aisha
  7 april 2014 om 14:05

  Leuk om te zien wat jij er allemaal koopt. Ik heb een Ekoplaza op een kwartiertje fietsen dus ik zou er eigenlijk vaker heen moeten. Dat ga ik binnenkort dan ook maar weer eens doen. :)

 • Rita Lang
  7 april 2014 om 13:11

  Hey Susanne,\n\nIk heb laatst op mijn facebook pagina de notenrepen van Puurgezond gepost. Ik heb ze zelf al diverse keren gemaakt en ze zijn lekker en gezond je krijgt +/- 8 stuks met de aangegeven hoeveelheden, en je kan variëren met div. noten en gedroogd fruit. Alleen heb je de pruimen echt wel nodig ivm de consistentie van de reep, maar je kan dan b.v. wat minder pruimen doen en bv. ook cranberry`s toevoegen. Als je op de site de zoekoptie notenreep ingeeft zie je het recept. Succes ermee groetjes Rita Lang.

 • Lisa
  7 april 2014 om 12:39

  Ohh nu heb ik spijt dat ik gister in den haag niet even de ekoplaza ben binnengelopen!!

 • eef
  7 april 2014 om 11:44

  Ik koop daar vaak cacao nibs/rauwe cacao en chocolade. Ik heb heel veel geluk met de haagse markt en een hele goede notenboer op de hoek, die allerlei "superfood"gerelateerde artikelen heeft. Veel goedkoper allemaal dan bij de ekoplaza..

 • Noortje Bakker
  7 april 2014 om 11:14

  Hoi,
  Ik bestel tegenwoordig veel superfoods via www.bodyandfitshop.nl. Daar betaal je echt stukken minder dan bijv. bij een EkoPlaza. Wellicht een tip voor de volgende keer als je gaat inslaan :)
  Groetjes Noortje

 • MySimplySpecial
  7 april 2014 om 11:07

  Fijn overzicht! Ik kom eigenlijk nooit in de biowinkel.

 • Farah - Food and other Friends
  7 april 2014 om 10:56

  Ik woon maar in een klein stadje dus er is hier geen echte biologische winkel. Gelukkig hebben we een 'groenteboer' met een uitgebreid assortiment... Dus alle bovenstaande dingen kan ik daar kopen, super fijn!

 • Pauline
  7 april 2014 om 10:51

  Dat is een heel goed idee!

 • Pauline
  7 april 2014 om 10:50

  Ja dat zag ik laatst ook, fijn zeg!

 • Mirjam
  7 april 2014 om 10:16

  Hi Pauline,
  In hoofddorp zit een ekoplaza die recent helemaal vernieuwd is (ben daar opgegroeid), dus mooi........fietstochtje langs het Spaarne ;-)
  groetjes Mirjam

 • Stella
  7 april 2014 om 09:59

  Wat leuk om te zien wat je er koopt, de kiemen en kokosbloesemsuiker lijken mij wel wat!

 • Bibi
  7 april 2014 om 09:59

  Ik haal meestal mijn kikkererwten in de biowinkel. Die zijn lekker zacht daar! Ook koop ik er mijn spelt/volkorenmeel om brood mee te bakken en haal ik daar mijn palmsuiker en kokosolie. Meestal struin ik even rond en moet ik me inhouden om niet van alles mee te nemen. Oja! En ze verkopen suikervrij mayonaise. Héél erg fijn!

 • Annie Laumen
  7 april 2014 om 08:53

  Afgelopen donderdag nog in de bio-winkel geweest
  voor acacia honing(Traay) en goji bessen

 • Susanne
  7 april 2014 om 08:44

  Oehhh ik zie wel wat dingen die ik ook zou willen kopen! Jammer genoeg ben ik een arme student en moet ik zuinig zijn op m'n geld, nog even sparen dus! Misschien leuk om met de havervlokken te maken: gezonde mueslirepen? Ben al zo lang op zoek naar een goed recept maar het wil nog niet lukken...

 • Petra
  7 april 2014 om 08:44

  Het laatste wat ik in de bio winkel heb gekocht is lijnzaad...een aantal superfoods heb ik namelijk de laatste keer op de markt gekocht,( daar staat een notenhandel waar je alles kan kopen in de hoeveelheden die je wenst en dat vond ikzelf wel prettig om dingen uit te proberen...)
  Maar het is wel zo dat ik er best wel regelmatig kom, om even te kijken als ik iets nieuws lees bv op het internet over bio voeding...en 9 van de 10 keer heb ik toch wel een aantal dingen in het mandje...

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST