fbpx
Menu

Wat je wel mag eten volgens De Voedselzandloper

Even een woord vooraf, ik heb het Voedselzandloperkookboek in opdracht van de uitgeverij en samen met Kris Verburgh gemaakt. Ik ben gevraagd om recepten te ontwikkelen op basis van de Voedselzandloper theorie, daarbij heb ik geprobeerd lekkere en toegankelijke recepten te bedenken met als uitgangspunt de producten die je wel mag eten. Dit maakt mij geen voedingsdeskundige en ook geen wetenschappelijk onderzoeker. Op deze vragen kan ik dus geen antwoord geven. Voor specifieke vragen wil ik je graag doorverwijzen naar de website van Kris Verburgh. Om je een beetje op weg te helpen, is de basis hier kort uitgelegd.

Ook leef ik zelf niet volgens deze theorie, ik heb er dingen uit meegenomen, maar je vindt hier ook recepten die niet aan deze theorie voldoen. Alle recepten die aan deze theorie voldoen, vind je in de gelijknamige categorie op mijn blog.

Als je De Voedselzandloper hebt gelezen, is je misschien nog niet meteen duidelijk wat je beter wel en niet kan eten volgens de methode van Kris. Ik vond het ook een grote uitdaging om lekkere en gevarieerde recepten te bedenken. Het uitgangspunt is kijken naar wat je beter wel kunt eten en niet naar de dingen die niet verstandig zijn.

voedselzandloper

Ik heb op dit moment alle recepten voor het boek ingeleverd. Ik vind het een heel mooi en gevarieerd geheel geworden, voor elk seizoen wat en voor ieder moment van de dag iets. Ik had verwacht toen ik aan dit project begon, continu honger te hebben. Ik heb immers altijd trek en tot mijn verbazing was dit juist niet het geval.

Hoe doe ik het?
Ik probeer doordeweeks vaker volgens de principes van de Voedselzandloper te eten en in het weekend ga ik er wat losser mee om. Want ik hou nou eenmaal ook van brood, pasta en bitterballen en ijs. Door het lezen van de Voedselzandloper ben ik bijvoorbeeld minder tarwe gaan eten en eet ik bijna geen suiker meer. Ik denk dat het goed voor je is om bewust met voeding om te gaan, op welke manier dan ook. Om je daarbij een beetje te helpen heb ik een overzicht gemaakt, wat je wel mag eten volgens de Voedselzandloper.

Graan en tarwe vervangers
havermoutpap
Tarwe is heel gemakkelijk te vervangen. Eet in plaats van boterhammen havermoutpap, of maak lekkere pannenkoekjes van boekweitmeel. Voor het avondeten is quinoa goed te gebruiken, quinoa is een zaad en niet gemaakt van granen.

Havermout, Quinoa, Boekweit, Amandelmeel, Kikkererwtenmeel

Melk en Yoghurt vervangers
Zuivel zoals yoghurt en melk kan je beter niet nemen volgens de Voedselzandloper. Op het gebied van melk en yoghurt zijn er legio alternatieven beschikbaar. Kaas is wel toegestaan en dit is een heerlijke verrijker voor heel veel maaltijden.

Amandelmelk, Rijstemelk, Sojamelk, Havermelk
Soja yoghurt, Soja room
Alle soorten kaas
Eieren

Peulvruchten
De voedselzandloper
Vervang pasta of rijst voor een portie peulvruchten. Peulvruchten zijn heel gezond, ze stabiliseren de suikerspiegel en bevatten veel plantaardige proteïnen.

Linzen, bruine -, witte – , kidney bonen en capucijners, kikkererwten
Allerlei soorten bonen, erwten

Suiker vervangers
Geraffineerde suiker is niet toegestaan. Als vervanger kan je het beste Stevia nemen. Koop dit wel bij de natuurwinkel. De stevia die je in de supermarkt vindt, bevat kunstmatige stoffen, terwijl stevia van nature een plantje is. Ook dadels en banaan zijn een goede suikervervanger in vooral gebak.

Stevia, dadels, banaan

Paddestoelen
De voedselzandloper

Paddestoelen zijn erg gezond, deze raad Kris ook aan om vaker te eten. Ze stimuleren het immuun systeem waardoor ze een kanker werend effect uitoefenen.

Allerlei soorten groente
DSC_0069 3
Neem in plaats van pasta, rijst of brood een extra portie groente. Maak bijvoorbeeld elke dag een lekkere salade en eet snackgroentes tussendoor.

Let wel op met maïs, deze bevat ook veel koolhydraten en zorgt voor suikerpieken.

Broccoli, tomaat, courgette, paddestoelen, wortelen, koolsoorten, sla etc.

Allerlei soorten fruit
De VoedselzandloperAllerlei soorten fruit zijn goed. Kris raad vooral aan om bessen, aardbeien en bramen te eten. Maar elk soort fruit is goed voor je. Fruit remt huid veroudering en houdt de bloedvaten gezond.

Aardbeien, bessen, bramen appel, mango, banaan, kiwi, sinaasappel etc.

Aardappel vervangers
Groentes zoals knolselderij, zoete aardappel, pastinaak en ook bloemkool lijken qua structuur heel erg op de aardappelen. Vervang je aardappelen voor een van deze groentes.

Knolselderij, Pastinaak, Zoete aardappel, Bloemkool, Wortelen

Vlees vervangers
Rood vlees kan je beter niet eten volgens de Voedselzandloper. Wel mag je wit vlees zoals kip en kalkoen eten. Vette vis is ook heel gezond en er zijn tal van vleesvervangers op de markt tegenwoordig.

Kip en Kalkoen
Vette vis zoals haring, zalm, sardines en makreel
Tofu, Tempeh, Quorn en andere vlees vervangers

Smaakmakers
Groentes en salades breng je op smaak met lekkere dressings en sauzen. Gebruik olijfolie als basis en voeg alle smaken toe die je lekker vindt. Wees niet zuinig met verse kruiden zoals peterselie. En gebruik specerijen als kurkuma en komijn.

Azijn, olijfolie, sojasaus, zelfgemaakte dressings
Kruiden en specerijen
Zelfgemaakte mayonaise
Tomatensaus

Noten en Pitten
de voedselzandloper
Dagelijk een handje verse ongebrande noten is heel gezond. Ook zaden en pitten zijn goed voor je. Voeg ze toe aan je soja yoghurt met fruit voor een lekkere bite.

Zaden zoals lijnzaad, pompoen pitten, zonnebloem pitten, sesam
Walnoten, Hazelnoten, Macademia’s, Cashewnoten etc.

Drankjes
Italiaanse koffie
Het is belangrijk om veel te drinken. Gelukkig is koffie wel toegestaan, ik kan echt niet zonder. Drink verder vooral water en groene thee.

Groene thee, Witte thee, Gember thee, Vers geperste vruchtensappen, Koffie, Smoothies, Water met smaakjes

Tussendoortjes
De voedselzandloper

Zwarte chocola met meer dan 70% cacao verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Chocola met een cacao gehalte van min. 70%
Maak zelf lekkere repen met dadels
Snackgroentes

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

197 reacties

  • matthijs
    26 januari 2019 om 13:41

    voor de mensen die brood niet kunnen laten staan; neem echt zuurdesembrood (totaliteit 24 uur gerezen, niet zoals de liefde en passiebroden van ah, die met een voordeeg van 24uur rijzen slechts de laatste 2 uur wordt gemengd met regulier meel).

    Beantwoorden
  • Ruth
    4 oktober 2018 om 22:11

    Hoi! Ik ben benieuwd of je nu nog (doordeweeks) volgens het Voedselzandloper principe eet :-) Ik volg je op Instagram en gebruik je kookboek voor VZL recepten! Ben erg blij dat je het praktisch hebt gemaakt, dankjewel! Goed dat je je eigen weg er ook in zoekt. Ik ben ook aan het kijken wat bij mij past en vindt het principe een mooie leidraad.

    Beantwoorden
  • Annika
    8 oktober 2018 om 15:14

    In principe volgen we de theorie niet meer. Ik eet volgens het 80/20 principe. Doordeweeks gezonde en voedzame maaltijden, die vaak toch wel vzl proof zijn, en in het weekend lekker genieten :)

    Beantwoorden
  • Angie
    12 juni 2018 om 11:31

    Hoi :) heel interessant artikel, ik ga me zeker inschrijven op een nieuwsbrief als dat kan.. Ik ben bezig aan het boek en had een vraag en ik weet niet of jij misschien weet hoe het zit? Mijn vriend is ervan overtuigd dat we vooral inheems moeten eten.. dat uitheemse voeding bv: exotisch fruit zoals zelfs een ananas, mango, cocos of exotische groenten zoals chinese kool dat wij die voedingswaarden slechter zouden kunnen opnemen omdat dat exoten zijn en ons lichaam deze voeding niet zou herkennen. Weet jij of dat klopt? Bedankt in elk geval :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juni 2018 om 12:18

    Hoi Angie ik heb eerlijk gezegd geen idee. Dit soort vragen kan je beter aan Kris zelf stellen. Ik ben meer van de praktische invulling, dus wat mag je wel en wat voor lekkere dingen kan je daar mee maken.

    Beantwoorden
  • matthijs
    26 januari 2019 om 13:38

    er is wel wat voor te zeggen, als je nagaat dat veel van de lichamelijke mechanismen gebaseerd is op herkenning (net zoals neurale netwerken in de hersenen - dingen moeten gelijktijdig voorkomen). ik denk dat er wel individuele verschillen zijn door genetisch materiaal (het genoom is echter niet significant veranderd - hetgeen er voor pleit dat het niet zo'n issue hoeft t zijn). ook blijken er wel degelijke verschillende te zijn hoe mensen bijv. mineralen metaboliseren (sommige mensen kunnen veel innemen, maar hebben toch een tekort).

    Beantwoorden
  • Marit Verburgh
    21 december 2017 om 17:54

    Ik vind de Voedselzandloper onbetrouwbaar. Medicatie vervangen door voedingssupplementen..? En bovendien, in een uitgebalanceerd dieet zijn voedingssupplementen toch overbodig? Bovendien staan er veel 'feiten' in die niet onderbouwd zijn. Vreemde theorie. Ook het Voedingscentrum is het er niet mee eens.

    Beantwoorden
  • Pake
    1 januari 2018 om 23:24

    kijk ook eens fork over knifes en fed-up. voedingscentrum wordt gesponserd door unilever AH etc. wie vertrouw je??

    Beantwoorden
  • Marit Verburgh
    2 januari 2018 om 16:30

    Voedingscentrum, zoals ik al zei.

    Beantwoorden
  • Marga van de Meent-Hartong
    10 februari 2017 om 17:39

    Ik gebruik je boek al een paar jaar. Het is mijn lievelings- kookboek.

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 februari 2017 om 15:37

    Wat leuk om te horen, dankjewel.

    Beantwoorden
  • michel wolfs
    13 november 2015 om 17:26

    Er staan recepten in met tarwemeel. Klopt dit dan volgens de voedselzandloper?


    Mvg,

    Michel

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 november 2015 om 17:16

    Die staan er niet in. Want dat is niet Voedselzandloper proof.

    Beantwoorden
  • corine aartman
    15 juli 2015 om 23:04

    dag Pauline

    Ik wil volgens de voedselzandloper principes gaan koken en heb hierover 2 vragen:
    1. waaronder valt couscous in de zandloper?
    2. aardappelen zijn ook groenten en lijken idd. erg op bv zoete aardappel. waarom mag die laatste wel en de eerste niet?

    alvast dank voor je reactie!
    Corine

    Beantwoorden
  • Mirjam
    5 februari 2015 om 11:22

    Ik herken het probleem! Geen pasta... Ik vervang de pasta graag met gourgette. Er dunne plakken van maken (lasagna vellen) met een mandoline (of kaasschaaf) en echte spaghetti slierten met een spiraalsnijder. Echt heel erg lekker en hoe leuk is het dat een lasagna helemaal uit groeten bestaat!?

    Beantwoorden
  • Yvonne
    21 september 2014 om 14:11

    Hoi Pauline,

    Wij zijn een grote fan van de Italiaanse keuken. Dat is ook het grootste gemis bij het volgen van de VZL. Zijn er recepten hoe ik toch volgens de VZL macaroni/spaghetti/tagliatelle/ravioli etc kan maken.?
    Mvg, Yvonne

    Beantwoorden
  • veerle taeleman
    4 januari 2015 om 17:45

    Hey Yvonne weet niet of je al een antwoord gekregen hebt, maar er bestaat ook glutenvrije pasta, verkrijgbaar in grote supermarkten, maar natuurlijk beter aanschaffen in de biowinkel.

    Beantwoorden
  • Pake
    1 januari 2018 om 23:27

    bij de biologische winkels vragen naar rode linzen pasta. wel de calorieën maar geen suikerpieken.

    Beantwoorden
  • Saskia
    18 september 2014 om 20:37

    Goedenavond Pauline,

    Al een tijdje ben ik bezig om dingen in mijn eetpatroon te vervangen wat tot nu toe aardig lukt. Het enige wat me nog niet lukt, is het ontbijt. Voorheen at ik soja yoghurt met noten, maar is er ook nog een ander ontbijt dat gezond is en redelijk snel klaar te maken?

    Beantwoorden
  • Auke
    20 oktober 2014 om 14:57

    Eigenlijk helemaal niet eens zo moeilijk hoor om je ontbijt aan te passen. Heel goed is gewoon fruit te nemen. Ik zelf eet geen soja dranken maar wel magere kwark en kwark met fruit is ook heerlijk. Doe er wat zonnebloempitten of ander zaden doorheen, heerlijk

    Meestal maak ik havermoutpap wat ik ook heerlijk vind. Van havermout kan je overigens heel veel dingen maken. Zoek maar eens naar recepten met havermout.

    Auke

    Beantwoorden
  • bep
    31 oktober 2014 om 14:13

    Beste Saskia,

    Je kan misschien quinoa proberen? Ik weet alleen niet of dit voldoet aan de theorie van VZL. Het is wel bekend als superfood , dus ik denk dat het wel goed zit. Het is makkelijk en snel klaar te maken en je kan dit ook met noten of fruit eten.

    Beantwoorden
  • Charlotte
    7 september 2014 om 09:34

    Heel mooi die zandloper. Perfect in combinatie met een gezond Herbalife ontbijt en supplementen. Dan krijg je alles binnen wat je dagelijks nodig hebt.

    Beantwoorden
  • helene
    30 augustus 2014 om 11:19

    Ik vraag mij af waarom je soja aanraad terwijl dat zo slecht blijkt te zijn ( zie ' 10 redenen om geen soja te consumeren) Of denk je dat al die kritieken niet waar zijn?
    Alvast bedankt voor je reactie.

    Beantwoorden
  • Patty
    24 augustus 2014 om 14:46

    Wat vindt DVZ van waterkefir?

    Beantwoorden
  • GuntherL
    15 augustus 2014 om 21:11

    Ik heb veel nuttige informatie uit de Voedselzandloper gehaald.
    Het is erg belangrijk dat hij suiker met de vinger wijst en verzadigde vetten grotendeels vrijpleit.
    Hij maakt wel 1 belangrijke fout. Versgeperst fruitsap is absoluut af te raden. Dr Robert Lustig legt dat helder uit. Door fruit te persen, verwijder je de vezels en bewaar je de fructose. Zo krijg je in feite massa's suiker binnen zonder voedingswaarde.
    Eet dus gewoon je fruit.

    Beantwoorden
  • Fanny Siebenga-Tjoa
    12 augustus 2014 om 13:17

    Goedenmiddag, ik had onlangs nog jullie boek gekocht en wat daar vermeld staat is mij wel bekend aangezien ik altijd geinterresseerd bent in voedsel en gezondheid (365 dagen koolhydraatarm eten, Amber Alberda, vegetarische etc. etc.) Bij de meeste van dit soort boeken valt mij op dat er teveel zoete recepten voor bijv. ontbijt suggestie met havermout vermeld worden. Zelf ben ik niet zo'n zoetekauw. Is het mogelijk dat jullie eventueel op jullie site ook meer recepten plaatsen voor hartige havermout? Bvd.

    Beantwoorden
  • Anique
    23 januari 2017 om 15:51

    Hartige havermout kan je maken door er een eetlepel notenpasta (naar keuze) aan toe te voegen. Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Eline
    11 augustus 2014 om 08:55

    Hoe zit het eigenlijk met het eten van crackers?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 augustus 2014 om 13:21

    Er zijn boekweitcrackers die VZL proof zijn en je kunt natuurijk zelf crackers maken. In het voedselzandloper kookboek staat een recept.

    Beantwoorden
  • Lindsay
    3 augustus 2014 om 19:28

    Ik vind niet direct iets terug over spelt in het zlboek. Mag dit eigenlijk want ik wil het wel perfect volgen
    Mvg lindsay

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 augustus 2014 om 16:01

    Nee officieel niet.

    Beantwoorden
  • plusch
    29 juni 2014 om 12:10

    Ik ben vrouw 34 jaar (maar zie er stukken jonger uit :)), eet al sinds mijn 14 vegetarisch en al sinds mijn 25 veganistisch en ik voel me in topvorm. Ik ga 4 maal per week fitnessen (cardio en power).

    Gezonde voeding is belangrijk en zoveel mogelijk puur aankopen of kweken en zelf bereiden is belangrijk.
    Ik zou iedereen aanraden om in plaats van sierplanten te zetten, plant eens een fruitboompje/struik, kweek een sla, .... (biologisch natuurlijk).

    Het is niet enkel een kwestie van wat je eet maar ook hoe bewust je er mee bezig bent en hoeveel respect je toont voor je voeding en je omgeving (vandaar dat ik besloten heb om geen dierlijke producten meer te consumeren omdat ik geen deel wil uitmaken van het lijden van anderen).

    Ook belangrijk, iedereen is anders. Voeding die voor de ene werkt, werkt daarom niet voor de andere. Ik verdraag totaal geen groene of zwarte thee, maar ik drink wel zelfgemaakte netelthee of andere kruidenthee en soms al eens een geuzeke.

    Het vergt wat onderzoek en tijd maar je bent het waard om in jezelf te investeren en zo gezond als mogelijk is voor jou, te leven.
    Het zal zowel op korte termijn als op lange termijn voordelen opleveren.

    Neem ook alles niet te zwaar op, geniet van leven, doe positieve veranderingen waar je kan en geniet van je vooruitgang. En belangrijk: wees kritisch.

    Beantwoorden
  • pauline
    15 juni 2014 om 16:48

    http://www.optimalegezondheid.com/gevaar-van-soja-producten/soja is gelemaal niet gezond zoals beschreven.

    Beantwoorden
  • annelies
    13 mei 2014 om 20:10

    Misschien dat er iets meer over groene thee en koffie verteld kan worden, want bij mij is heel duidelijk gebleken dat ik bij het vele
    drinken van allerlei soorten groene thee erg kortademig word en
    echt harkloppingen krijg. Met veel bedoel ik ongeveer 3 à 4 kopjes
    groene thee per dag. En 's morgens na de havermout een kopje
    Nespresso koffie, wat eveneens groene koffie blijkt te zijn. Ik heb
    eerst de koffie laten staan en na een paar weken ook de groene
    thee en ik merk dat ik nu geen last meer heb van hartkloppingen.

    Beantwoorden
  • emanuelle pilon
    4 mei 2014 om 20:00

    Mijn zus adviseerde mij een jaar of 7 geleden atkins te doen omdat in dat "dieet" koolhydraten niet gebruikt worden. In onze familie zijn veel mensen met suikerziekte en daarom wilde ik hier preventief mee omgaan.
    Ik had alleen iets tegen het vervangen van koolhydraten door veel eiwitten Daarom verving ik de pasta, rijst, brood door meer groenten.
    Toen ik over de zandloper las kwam ik er achter dat ik eigenlijk al jaren ongeveer zo eet. Ik eet alleen ca. 100 gram rundgehakt per week en dat is het verboden rode vlees. Ik gebruik het voor een heerlijk recept waarin de bolognese saus een bestanddeel is.
    courgette en aubergine in plakken snijden zouten en na 10 minuten afdeppen. Plakken grillen met beetje olijfolie.
    bolognese suas met rundgehakt (of iets vervangends) tomatenpuree, ontvelde tomaten , uiien, paprika, zout, peper, oregano scheut rode wijn. Laag courgette in ovenschaal, bolognese saus, vers gerasspte kaas, laag aubergine, laag bolognese saus. In oven en na 20 a 30 minuten op 180 is de lasagne zonder pasta klaar
    serveren met gestoomde brocolli en een frisse salade

    Beantwoorden
  • Pake
    1 januari 2018 om 23:33

    kippendijen in de blender en je hebt kippengehakt. prima vervanging voor runder gehakt

    Beantwoorden
  • robert
    21 april 2014 om 21:01

    Jaja, als je al dit eten ook nog eens bij biologische boeren, biologische winkels moet komen kost je dat een klein fortuin. En gaan we hier allemaal 100 mee worden?
    Kom op zeg, die Verburgh ziet er zelf graatmager uit, wat vet op de botten zou beter zijn voor je gezondheid.
    Die groene thee is ook discutabel, want het is bekend dat de groene theeplant veel fluoride opneemt, en dat laatste is ook niet zo gezond voor het lichaam, toch?
    En waarom komt de aardappel er toch zo bekaaid van af steeds: hier zitten veel vitamines, mineralen en antioxidanten in.

    Beantwoorden
  • Esmée - Essusweetslife
    21 juli 2014 om 12:52

    En waar haalt u/jij deze informatie vandaan? Dr. Verburgh is een arts en onderzoeker en toont ook de onderzoeken waaruit dit blijkt. U/jij gooit met verschillende zogenaamde dingen die wel of niet waar zijn, zonder ook maar een enkele bron te vermelden met eventuele uitleg wáárom. Dr. Verburgh vertelt ook dat je niet persé biologisch hoeft te eten om gezond te leven. Waarom zou vet op de botten goed voor je zijn in een westerse maatschappij waarin genoeg eten is. Je hoeft dus geen voorraadje te hebben voor een eventuele hongersnood.

    Beantwoorden
  • ingrid
    15 april 2014 om 16:06

    Hoi,
    Mag quinoapasta of kamutpasta wel. Mag dat dan ook samen met kippengehakt en groenten?

    Dank u

    Beantwoorden
  • Margot
    25 maart 2014 om 23:59

    Hoe zit jet met WAzA (volkoren ) crackers en rijstewafels? Is dit een goede vervanger van brood volgens de voedsel zandloper?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 maart 2014 om 12:58

    Niet als je de VZL volgt, zelf eet ik ze wel regelmatig.

    Beantwoorden
  • Yvette
    25 maart 2014 om 17:42

    Hoe zit het met producten van maismeel. Bij mij in de supermarkt hebben ze nl pasta van maismeel in het glutenvrij schap, is dat VZL proof?

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 maart 2014 om 18:24

    Nee maïsmeel is niet voedselzandloper proof.

    Beantwoorden
  • Yvette
    25 maart 2014 om 20:20

    bedankt!

    Beantwoorden
  • Susan
    26 februari 2014 om 18:39

    Als je toch een boterham per dag wilt eten. Is speltbrood dan de beste keuze ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 februari 2014 om 17:51

    Spelt is inderdaad beter dan gewoon tarwebrood.

    Beantwoorden
  • Fenna
    26 februari 2014 om 09:33

    Hoi Pauline, super leuk om alles te lezen en natuurlijk die al heerlijke recepten (ook de niet zandloperproof). De app is makkelijk en ik heb ook meerdere vriendinnen Fan gemaakt. Dank je wel, ga zo door!

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 februari 2014 om 12:59

    Wat leuk om te horen, dankjewel.

    Beantwoorden
  • Berta
    14 februari 2014 om 15:43

    Mag je volgens de Voedselzandloper kokosvet gebruiken om in te bakken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 februari 2014 om 22:29

    Jazeker dat is super gezond.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen