de voedselzandloper

Wat je wel mag eten volgens De Voedselzandloper

Even een woord vooraf, ik heb het Voedselzandloperkookboek in opdracht van de uitgeverij en samen met Kris Verburgh gemaakt. Ik ben gevraagd om recepten te ontwikkelen op basis van de Voedselzandloper theorie, daarbij heb ik geprobeerd lekkere en toegankelijke recepten te bedenken met als uitgangspunt de producten die je wel mag eten. Dit maakt mij geen voedingsdeskundige en ook geen wetenschappelijk onderzoeker. Op deze vragen kan ik dus geen antwoord geven. Voor specifieke vragen wil ik je graag doorverwijzen naar de website van Kris Verburgh. Om je een beetje op weg te helpen, is de basis hier kort uitgelegd.

Ook leef ik zelf niet volgens deze theorie, ik heb er dingen uit meegenomen, maar je vindt hier ook recepten die niet aan deze theorie voldoen.

Als je De Voedselzandloper hebt gelezen, is je misschien nog niet meteen duidelijk wat je beter wel en niet kan eten volgens de methode van Kris. Ik vond het ook een grote uitdaging om lekkere en gevarieerde recepten te bedenken. Het uitgangspunt is kijken naar wat je beter wel kunt eten en niet naar de dingen die niet verstandig zijn.

voedselzandloper

Ik heb op dit moment alle recepten voor het boek ingeleverd. Ik vind het een heel mooi en gevarieerd geheel geworden, voor elk seizoen wat en voor ieder moment van de dag iets. Ik had verwacht toen ik aan dit project begon, continu honger te hebben. Ik heb immers altijd trek en tot mijn verbazing was dit juist niet het geval.

Hoe doe ik het?
Ik probeer doordeweeks vaker volgens de principes van de Voedselzandloper te eten en in het weekend ga ik er wat losser mee om. Want ik hou nou eenmaal ook van brood, pasta en bitterballen en ijs. Door het lezen van de Voedselzandloper ben ik bijvoorbeeld minder tarwe gaan eten en eet ik bijna geen suiker meer. Ik denk dat het goed voor je is om bewust met voeding om te gaan, op welke manier dan ook. Om je daarbij een beetje te helpen heb ik een overzicht gemaakt, wat je wel mag eten volgens de Voedselzandloper.

Graan en tarwe vervangers
havermoutpap
Tarwe is heel gemakkelijk te vervangen. Eet in plaats van boterhammen havermoutpap, of maak lekkere pannenkoekjes van boekweitmeel. Voor het avondeten is quinoa goed te gebruiken, quinoa is een zaad en niet gemaakt van granen.

Havermout, Quinoa, Boekweit, Amandelmeel, Kikkererwtenmeel

Melk en Yoghurt vervangers
Zuivel zoals yoghurt en melk kan je beter niet nemen volgens de Voedselzandloper. Op het gebied van melk en yoghurt zijn er legio alternatieven beschikbaar. Kaas is wel toegestaan en dit is een heerlijke verrijker voor heel veel maaltijden.

Amandelmelk, Rijstemelk, Sojamelk, Havermelk
Soja yoghurt, Soja room
Alle soorten kaas
Eieren

Peulvruchten
De voedselzandloper
Vervang pasta of rijst voor een portie peulvruchten. Peulvruchten zijn heel gezond, ze stabiliseren de suikerspiegel en bevatten veel plantaardige proteïnen.

Linzen, bruine -, witte – , kidney bonen en capucijners, kikkererwten
Allerlei soorten bonen, erwten

Suiker vervangers
Geraffineerde suiker is niet toegestaan. Als vervanger kan je het beste Stevia nemen. Koop dit wel bij de natuurwinkel. De stevia die je in de supermarkt vindt, bevat kunstmatige stoffen, terwijl stevia van nature een plantje is. Ook dadels en banaan zijn een goede suikervervanger in vooral gebak.

Stevia, dadels, banaan

Paddestoelen
De voedselzandloper

Paddestoelen zijn erg gezond, deze raad Kris ook aan om vaker te eten. Ze stimuleren het immuun systeem waardoor ze een kanker werend effect uitoefenen.

Allerlei soorten groente
DSC_0069 3
Neem in plaats van pasta, rijst of brood een extra portie groente. Maak bijvoorbeeld elke dag een lekkere salade en eet snackgroentes tussendoor.

Let wel op met maïs, deze bevat ook veel koolhydraten en zorgt voor suikerpieken.

Broccoli, tomaat, courgette, paddestoelen, wortelen, koolsoorten, sla etc.

Allerlei soorten fruit
De VoedselzandloperAllerlei soorten fruit zijn goed. Kris raad vooral aan om bessen, aardbeien en bramen te eten. Maar elk soort fruit is goed voor je. Fruit remt huid veroudering en houdt de bloedvaten gezond.

Aardbeien, bessen, bramen appel, mango, banaan, kiwi, sinaasappel etc.

Aardappel vervangers
Groentes zoals knolselderij, zoete aardappel, pastinaak en ook bloemkool lijken qua structuur heel erg op de aardappelen. Vervang je aardappelen voor een van deze groentes.

Knolselderij, Pastinaak, Zoete aardappel, Bloemkool, Wortelen

Vlees vervangers
Rood vlees kan je beter niet eten volgens de Voedselzandloper. Wel mag je wit vlees zoals kip en kalkoen eten. Vette vis is ook heel gezond en er zijn tal van vleesvervangers op de markt tegenwoordig.

Kip en Kalkoen
Vette vis zoals haring, zalm, sardines en makreel
Tofu, Tempeh, Quorn en andere vlees vervangers

Smaakmakers
Groentes en salades breng je op smaak met lekkere dressings en sauzen. Gebruik olijfolie als basis en voeg alle smaken toe die je lekker vindt. Wees niet zuinig met verse kruiden zoals peterselie. En gebruik specerijen als kurkuma en komijn.

Azijn, olijfolie, sojasaus, zelfgemaakte dressings
Kruiden en specerijen
Zelfgemaakte mayonaise
Tomatensaus

Noten en Pitten
de voedselzandloper
Dagelijk een handje verse ongebrande noten is heel gezond. Ook zaden en pitten zijn goed voor je. Voeg ze toe aan je soja yoghurt met fruit voor een lekkere bite.

Zaden zoals lijnzaad, pompoen pitten, zonnebloem pitten, sesam
Walnoten, Hazelnoten, Macademia’s, Cashewnoten etc.

Drankjes
Italiaanse koffie
Het is belangrijk om veel te drinken. Gelukkig is koffie wel toegestaan, ik kan echt niet zonder. Drink verder vooral water en groene thee.

Groene thee, Witte thee, Gember thee, Vers geperste vruchtensappen, Koffie, Smoothies, Water met smaakjes

Tussendoortjes
De voedselzandloper

Zwarte chocola met meer dan 70% cacao verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Chocola met een cacao gehalte van min. 70%
Maak zelf lekkere repen met dadels
Snackgroentes

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in