Rijst gerechten

Het type ingrediënt dat vaak een plek in het ‘wat eten we deze week’-menu krijgt, is toch wel rijst. Haal het vanavond nog in huis, want inspiratie genoeg zouden we willen zeggen. Rijst gerechten met kip en groente, met garnalen, vegetarisch rijst recept of een heuse rijsttafel. Of wat te denken van een poké bowl, Mexicaanse burrito’s of pilav. Stuk voor stuk met rijst in de hoofdrol. En voor als je het thuisfront met een zoet toetje wil verwennen, is daar de…rijstpudding.

Fried rice recept met ei

Lees meer overFried rice recept met ei

Risotto met chorizo

Lees meer overRisotto met chorizo

Arroz con leche met sinaasappel

Lees meer overArroz con leche met sinaasappel

Kip met rijst uit de oven

Lees meer overKip met rijst uit de oven

Turkse rijst met aubergine kebab

Lees meer overTurkse rijst met aubergine kebab

Bloemkool tandoori

Lees meer overBloemkool tandoori

Risotto Milanese met gebakken paddenstoelen

Lees meer overRisotto Milanese met gebakken paddenstoelen

Pokebowl met kip

Lees meer overPokebowl met kip

Truffelrisotto met paddenstoelen

Lees meer overTruffelrisotto met paddenstoelen

Boerenkool risotto

Lees meer overBoerenkool risotto

Beef bulgogi bowl

Lees meer overBeef bulgogi bowl

Griekse rijst

Lees meer overGriekse rijst

Indiase curry met bloemkool

Lees meer overIndiase curry met bloemkool

Risotto met garnalen

Lees meer overRisotto met garnalen

Broccolirijst met aubergine uit de oven

Lees meer overBroccolirijst met aubergine uit de oven

Zelf woksaus maken

Lees meer overZelf woksaus maken

Mexicaanse burrito's

Lees meer overMexicaanse burrito's

Mexicaanse rijst met chorizo

Lees meer overMexicaanse rijst met chorizo

Verschillen in rijstsoorten op een rij

Rijst is rijst. Zou je denken hè? Dat zit net wat genuanceerder. De verschillen zitten vooral in structuur en smaak. Waar de ene rijstkorrel veel vocht opneemt, wordt de andere juist plakkerig. U snapt, waarom risotto het best met risottorijst en niet met zilvervliesrijst is te maken. Waarom Spaanse paëlla met paëllarijst wordt gekookt. En waarom er bij sushi met – je raadt het al – sushirijst wordt gewerkt.

Hoeveel rijst per persoon?

Vanaf nu ga je het altijd onthouden: serveer je de rijst als bijgerecht, reken dan 75 gram rijst per persoon. Verwerk je het in een hoofdgerecht, dan is het 100 gram. Weet namelijk dat de rijstkorrels bij het koken zo’n 2,5 keer zo zwaar worden, wat na een simpele rekensom op zo’n 200 à 250 gram gekookte rijst uitkomt. Reken voor broccolirijst of bloemkoolrijst 200 gram per persoon. Daarover gesproken, in de categorie ‘groenterijst’ worden we heel blij van deze broccolirijst met aubergine uit de oven.

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in