Is de tomaat gezond?
Of de tomaat gezond is, is een ding dat zeker is. Zo zijn ze niet alleen een rijke bron aan vitamine A, C, E en K, maar ook kalium en foliumzuur zijn van de partij. Vol antioxidanten om je lijf te ontdoen van schadelijke stoffen. Weet je wat trouwens interessant is? De tomaat is één van de weinige groenten die voedzamer worden als ze zijn gekookt. Rauw is de tomaat gezond, gekookt komt er extra lycopeen vrij, nog zo’n antioxidant waar ons lichaam goed op gaat.
Uitgelegd: Type tomaten
Trostomaten, vleestomaten, pruimtomaten, snoeptomaatjes, zongedroogde tomaten en cherrytomaten. Oh, en wacht, de roma tomaten en coeur de boeufs zijn er ook nog. Voordat het op je bord verschijnt, is het eerst nog de vraag voor welk type tomaat kies je? Waar cherrytomaten friszoet en toegankelijk zijn, zijn zongedroogde tomaten juist heel uitgesproken, doordat ze in olie met kruiden worden bewaard. Moet je van houden. Wokken, grillen of bakken doe je het makkelijkst met de vleestomaat. En bij de geribbelde coeur de boeuf klop je aan als bijvoorbeeld gevulde tomaat op het menu staat. Waar je vast het liefst voor vers gaat, heb je aan tomaten(blokjes) uit blik ook een hele goeie. Zeker na de zomer wanneer het piekseizoen van de verse tomaat erop zit, kan je het best voor tomaten uit blik kiezen. Dit zijn namelijk tomaten die in de zomer zijn geplukt en ingeblikt. Handig, zo kook je het hele jaar rond recepten met de meest smaakvolle tomaten.
Graag veel kleur op tafel? Schakel de hulp van onze vegetarische recepten eens in.