Zuurdesem pizza
Wat is er lekkerder dan zelfgemaakte zuurdesem pizza met een knapperige bodem, luchtige korst én je favoriete toppings? Dit pizzadeeg is een combinatie van desem én gist: het beste van twee werelden. Je krijgt die lekkere smaak van een lang gerezen deeg, zonder dat het té ingewikkeld wordt.
Tip: maak het deeg ruim van tevoren, zodat je op de dag zelf alleen nog maar hoeft te bollen, uit te rollen en te beleggen. Perfect voor een pizza-avond met vrienden of het hele gezin.
Ingrediënten voor 6 personen
- 600 gr bloem (type '00)
- 100 gr semolina
- 430 gr lauwwarm water
- 100 gr desem starter
- 1 gr gedroogde gist
- 15 gr zout
- 1 el olijfolie
- je favoriete pizza beleg
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Voed je starter en begin ongeveer 3 tot 6 uur later met het maken van het deeg. Je gaat pas deeg maken als je starter piekt, net als bij desembrood.
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. Voeg de starter, het gist en het zout toe maar zorg dat het elkaar niet raakt. Zout neemt de werking van gist af. Dit gebeurt later bij het mengen wel, maar dat is verder geen probleem.
Voeg een scheutje olijfolie toe en het water. Kneed het deeg in ongeveer 6 minuten tot een bal. Het pizzadeeg is klaar als het loskomt van de wanden en licht plakkerig is.
Dek het deeg af met een plastic zak en zet het weg in de koelkast (maximaal 4 graden). Laat het deeg minimaal 20 uur rusten, maar dit kan ook tot 2 dagen.
Haal ongeveer 2,5 uur voordat je zuurdesem pizza wil maken, het deeg uit de koelkast. Verdeel het in 6 gelijke stukken van 200 gram en vorm van ieder stuk een mooie bol. Laat deze afgedekt onder een natte theedoek nog drie uur rijzen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 250 graden (boven- en onderwarmte). Verwarm een pizzasteen mee.
Bebloem je werkblad met semolina. Druk het pizzadeeg uit tot een mooi rondje. Beleg het met alles wat je lekker vindt. Schuif de pizza’s voorzichtig in de oven. Ik heb hier een speciale pizzaschep voor.
Als je het heel lastig vindt, kan je er ook een velletje bakpapier onder leggen, en die trek je er dan later weer onderuit.
Bak de zuurdesem pizza’s in ongeveer 5 tot 7 minuten af in de voorverwarmde oven op 250 graden.
Tips om je zuurdesem pizza mee te beleggen
De zuurdesem pizza beleggen is misschien wel het leukste deel. Hier wat ideeën, van klassiek tot verrassend:
De klassiekers
-
Margherita: tomatensaus, mozzarella, verse basilicum, olijfolie
-
Salami: tomatensaus, mozzarella, pittige salami, oregano
-
Funghi: crème fraîche, mozzarella, gebakken kastanjechampignons, tijm
Iets anders
-
Zoet-zout: geitenkaas, walnoot, honing, rucola
-
Groen & fris: basilicumpesto, courgette, buffelmozzarella, citroenrasp
-
Pizza Bianca: crème fraîche, rode ui, prosciutto, burrata (deze leg je er na het bakken op)
Vega favoriet
-
Ratatouille: tomatensaus, gegrilde aubergine, paprika, courgette, olijven
-
Pompoen: dunne plakjes pompoen, gorgonzola, salie, pecannoten
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
