Menu

Zomersalade met watermeloen, Prosciutto en geroosterde noten

Het is zomer en je hebt geen tijd of zin. Dat laatste komt bij mij best vaak voor, wanneer de temperatuur boven de 26 graden komt, de bbq-lucht onze buurt vult en het asfalt zindert dan ben ik vanaf 2 uur ’s middags intens moe. En echt geen zin om rijst te koken, dingen in een pan te bakken of de oven aan te zetten. Vooral die oven niet, want wanneer de lucht trilt van de warmte is het in ons huis dezelfde temperatuur of warmer. Geen goed moment voor extra warmte vanuit de keuken. Voor al die momenten onthoud deze zomersalade met watermeloen, Prosciutto en geroosterde noten! 

A life saver..

Dat klinkt wat overdreven, je overleeft het natuurlijk ook wel op een patatje van de de snackbar op de hoek – een boterham met gebakken ei of een beetje opgebakken macaroni. Maar met die warmte is zo’n sappige frisse watermeloen echt wat je nodig hebt. Het vult ook nog eens lekker je vochtgehalte aan en de combinatie met rauwe ham, in dit geval Prosciutto crudo: hemels! Nog een fijn voordeel, ik heb gewoon een pakje gebruikt met gesneden watermeloen. Want dat zie ik mezelf dus ook niet doen wanneer het hardstikke warm is, zo’n enorme watermeloen slachten (overigens gaat zo’n halfje al een stuk beter). Maar ik zou zeggen pick your battles!

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 180 gr Prosciutto crudo (of andere rauwe ham)
  • 700 gr watermeloen
  • 2 citroenen
  • 3 takjes munt (verse)
  • 50 gr pecannoten
  • 50 gr pistachenoten
  • 10 snack komkommers
  • 4 el olijfolie + een extra drizzle als garnering
  • peper en zout naar smaak

Lekker met

  • Toast

Zo maak je het

  1. Snijd de watermeloen in grove stukken, van ongeveer 2 centimeter. Snijd de komkommer in stukjes of dobbelsteentjes van 1×1 centimeter. Wanneer je het leuk vind kun je net als ik ook nog dunne plakjes van de komkommer snijden, dit doe ik op een mandoline (lekker snel!). Zet even apart.

  2. Maak de dressing. Doe de olijfolie samen met rasp en sap van de citroenen in een kommetje. Klop door elkaar. Breng goed op smaak met zout en peper.

  3. Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze even afkoelen en hak ze dan grof (dit kun je met de hand doen of heel snel in het hakmolentje van de staafmixer)

  4. Doe de watermeloen en komkommer in een mooie serveerschaal, overgiet met de dressing. Leg de plakjes Prosciutto crudo er tussen. Bestrooi met de noten. Garneer de zomersalade met blaadjes verse munt en een flinke drizzle olijfolie. Serveer met toast.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.