Zelf woksaus maken
Een snelle wokmaaltijd is ideaal als je even niet weet wat je moet eten. Het is gewoon een kwestie van rijst of noedels koken. En vlees, vis, garnalen of tempeh met verschillende groentes wokken. Vervolgens kan je ieder smaakje toevoegen wat je maar wilt; zoet zuur, teriyaki, citroen knoflook of sesam. En die woksaus maak je ook heel gemakkelijk zelf met ingrediënten uit de voorraadkast. Als basis gebruiken we bijna altijd sojasaus. Dat zit al bomvol smaak en is lekker licht. Daar voegen we aan toe wat we lekker vinden zoals sesamolie, mirin, citroensap, pindakaas en sambal. Deze 5 woksauzen zijn stuk voor stuk lekker en makkelijk. Probeer het zelf maar eens!
Thaise woksaus
Ingredienten voor 4 personen
3 el sojasaus
1 el gembersiroop
2 teentjes knoflook gehakt
Sap van 1 limoen
1 el vissaus
2 tl sambal
1 tl maïzena
Zo maak je het
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg het toe aan je gewokte groenten. De maïzena zorgt voor een wat meer gebonden sausje.
Deze woksaus is lekker met garnalen.
Serveer met rijst of noedels.
Zoet zure saus
Ingrediënten voor 4 personen
3 el sojasaus
2 teentjes knoflook gehakt
1 el tomatenpuree
1 el gembersiroop
1 el azijn
1 tl maïzena
Zo maak je het
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg het toe aan je gewokte groenten en kip. De maïzena zorgt voor een wat meer gebonden sausje.
Extra lekker om ook wat verse ananas toe te voegen.
Serveer met rijst of noedels.
Maple Sesam Woksaus
Ingrediënten voor 4 personen
3 el sojasaus
1 el sesamolie
1 el maple syrup
Sap van een halve citroen
1 tl chilipeper
1 el sesamzaad
1 tl maïzena
Zo maak je het
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg het toe aan je gewokte groenten en kip. De maïzena zorgt voor een wat meer gebonden sausje.
Serveer met rijst of noedels.
Teriyaki saus
Ingrediënten voor 4 personen
3 el sojasaus
3 el mirin
1 el honing
1 teentje knoflook gehakt
1 cm gember gehakt
1 tl maïzena
Zo maak je het
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg het toe aan je gewokte groenten. De maïzena zorgt voor een wat meer gebonden sausje.
Teriyaki is lekker met biefstuk, maar kan ook met kip of zalm.
Serveer met rijst of noedels.
Pinda woksaus
Ingrediënten voor 4 personen
3 el pindakaas
2 el ketjap
Sap van een limoen
2 teentjes knoflook gehakt
1 cm gember gehakt
3 el plantaardige melk
1 el sesamzaad
Zo maak je het
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg het toe op het laatst toe aan je gewokte groenten.
Deze woksaus is lekker met kip, maar past ook goed bij tempeh.
Je kan deze woksaus ook koud serveren als een dressing.
Serveer met rijst of noedels.
Basisrecept wokmaaltijd
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr noedels of rijst
- 300 gr tempeh, vis, kip of biefstuk
- 400 - 600 gr wokgroente
- 1 x woksaus recept
- Zonnebloemolie
- Chilipeper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Kook de noedels of rijst zoals op de verpakking vermeld staat.
Bereid de woksaus volgens het recept. Snijd alle groentes fijn of gebruik een zak wokgroente. Je kan bijna alles groentes gebruiken in wokrecepten zoals paksoi, paprika, wortel, bimi, kool, prei etc.
Snijd het vlees, de vis of de tempeh in stukken. Breng op smaak met peper en zout. Bak dit rondom gaar in wat olie. Voeg de groentes toe en bak deze op hoog vuur mee. Voeg dan de woksaus toe en schep het geheel om.
Meng de rijst of noedels er doorheen.
Garneer je wokmaaltijd eventueel met cashewnoten, verse koriander en partjes limoen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in