horchata maken

Zelf Horchata Maken

Horchata is het lokale drankje van Valencia, daar schrijven ze het als Orxata maar in het Spaans is het met een H. In Valencia vind je overal mobiele Horchata kramen waar je deze drankjes kunt kopen. Het drankje, niet te verwarren met de Mexicaanse versie, waarbij rijst gebruikt wordt, wordt ook in de lokale Horchaterias verkocht. Tijdens mijn tripje naar Valencia bezocht ik Món Orxata, de lokale Horchata fabriek, het leek mij leuk om het productieproces van het lokale drankje nader te ontdekken.

chufa

Chufa plant
Horchata wordt gemaakt van de nootjes van de chufa plant, omdat ze onder de grond groeien worden ze ook wel aardamandelen genoemd. Vlakbij de fabriek zijn enorme plantages met deze planten. De plant ziet er uit als een gras en wordt ongeveer 30 cm hoog, het enige dat gebruikt wordt, zijn de nootjes die onder de grond groeien. De planten groeien hier heel goed, vanwege het zeeklimaat. Het grappige van dit plantje, is dat de nootjes, ook tevens de zaadjes zijn voor het planten van nieuwe exemplaren.

chufa

Drogen
Na het oogsten worden de nootjes gewassen en moeten ze drogen, dat gebeurt in deze witte huisjes die op de plantage staan. De nootjes worden gedurende 3 maanden gedroogd, waarbij ze 3 keer per dag omgedraaid worden, om zoveel mogelijk vocht te verliezen. Na het droogproces zijn ze klaar om er Horchata van te maken. Je kunt ze ook zo eten, het heeft iets weg van een zoete amandel.

chufa

Horchata maken
In de fabriek wordt de Horchata gemaakt. De chufa wordt nogmaals gewassen om onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens worden de nootjes in een grote zeef fijn gemalen. Tegelijkertijd wordt er water aan toegevoegd en wat overblijft is een ongezoet drankje, wat mij het meest doet denken aan amandelmelk. Ik vind het best lekker.

horchata maken

Zoet
Spanjaarden zijn dol op “dulce”, alles moet zoet. Daarom wordt er per liter Horchate, 93 gr suiker toegevoegd. Na het productieproces wordt de suiker toegevoegd en wordt de Horchata koel bewaard. Het is de bedoeling dat je dit drankje ijskoud drinkt en als je het helemaal op zijn Spaans wil doen, doop je er een Farton in (zoet langwerpig broodje). Ik moet zeggen dat ik de versie met suiker, echt veel te zoet vond, doe mij maar gewoon het natuurlijke product, dat is al lekker van zichzelf.

horchata valencia

Ik kreeg 2 zakjes met chufas mee naar huis, de ideale aangelegenheid om dit zelf te maken. Ik heb zelf de suiker weggelaten, maar ik zal in het recept de versie met suiker laten zien.

Recept voor Horchata
250 gr chufas
1 liter water
93 gr suiker (of minder)

Zo maak je het
Laat de chufas een nachtje weken in een grote kom water.

horchata maken

Spoel de chufas af onder stromend water.

horchata maken

Pureer de aardamandelen met het water glad met een staafmixer of in een blender. Is het mengsel nog te droog, voeg dan wat extra water toe.

horchata maken

Zeef de horchata goed zodat alle stukjes achterblijven. Ik heb een hele fijne zeef gebruikt, maar je kunt dit ook met behulp van een kaasdoek doen.

Breng de horchata eventueel op smaak met suiker en zet hem weg in de koelkast.

Drink de horchata ijskoud met ijsblokjes.

horchata maken

Deze reis is is mij aangeboden door Visit Valencia.com en Tix, bekijk hier mijn disclaimer.

Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in