Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken

Wonen in Haarlem, betekent wonen bij het strand! En bij het strand zijn duinen en in die duinen kun je prachtige wilde bramen vinden. Ik weet niet of het door de slechte zomer komt, maar een tijdje geleden waren de bramen nog groen, sommige al iets roder, maar vooral klein. In ieder geval had ik een goede plek gespot volop onrijpe bramen en was het alleen een kwestie van wachten en de bramen niet uit het oog verliezen.

M. had een weekje vakantie en kwam op het briljante idee om de plek nogmaals te bezoeken. En hoe kon het ook anders, de bramen waren door de late zomerzon volop gerijpt en groot geworden. Met een zak vol verse bramen kwam hij glunderend thuis.

Eindelijk had ik een goede reden om Yvette haar jam te maken. In het boek legt ze stapsgewijs uit hoe je de perfecte jam maakt. Dat dit niet moeilijk hoeft te zijn, is jullie vast bekend. Het is een kwestie van fruit en geleisuiker koken. Door de geleisuiker bindt de jam tot een dikke massa. Yvette neemt een verhouding 1 : 1, dat wil zeggen 1 deel fruit op 1 deel suiker. Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw dus ik heb 3/4 van de suiker genomen. Ik denk zelfs dat de helft aan suiker wel voldoende voor mij is. Hier voeg je nog het sap van een halve citroen aan toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het geheel ongeveer 15 minuten koken.

Je kan testen of je jam goed is, door een lepel jam op een koud schoteltje te leggen. Stolt de jam? Dan is deze klaar, anders laat je het geheel nog wat langer koken. Met een schuimspaan, haal je het schuim van de massa en giet de jam in schone gesterilliserde potten.

De foto’s in het boek geven op een mooie wijze de ambachtelijkheid van zelfgemaakte jam weer. Ook de sticky afwas wordt getoond. Weet je ook meteen waar je aan toe bent! Gelukkig hebben wij daar een machine voor. Home Made beschrijft het hele proces van een zelfgemaakte fruit jam. Uiteraard blijft het hier niet bij en krijg je de recepten van spannende combinaties cadeau. Wat dacht je van abrikoos en amandelen? Klinkt goed hè?

Ik heb nu zelf het no knead bread gemaakt met huisgemaakte jam. Een lekkere combinatie en een ideaal begin van de dag, als je het mij vraagt!

bramenjam maken

 

Bron: Home Made

Tags

Saus, dressing, dips

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in