Witlof ovenschotel met gehakt

Witlof ovenschotel met gehakt

Deze witlof ovenschotel met gehakt is zo’n recept waar je meteen van opwarmt. Het is hartig, romig en heeft dat knapperige laagje aardappelpuree waar we allemaal blij van worden. Wij maken dit gerecht vaak op een doordeweekse avond, maar het is ook perfect als er gasten komen. Het ziet er door die mooie toefjes aardappelpuree namelijk best wel feestelijk uit! En als je even geen tijd hebt voor toefjes, kun je de puree er natuurlijk ook gewoon lekker rustiek overheen scheppen.

Zelfs witlof-haters houden van deze witlof ovenschotel

En wat wij zo fijn vinden aan deze ovenschotel, is dat je alles in één schaal hebt. De witlof zorgt voor een beetje bite en die licht bittere smaak, terwijl de mosterd en de kaas alles superlekker samenbrengen. Het gehakt maakt het lekker vullend, en die aardappelpuree? Die is natuurlijk altijd lekker! Dit is echt een recept dat bij ons regelmatig op tafel staat. Zelfs de witlof-haters in ons gezin vonden deze witlof ovenschotel met gehakt echt mega lekker.

Witlof ovenschotel met gehakt
Witlof ovenschotel met gehakt
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 300 gr gemengd gehakt
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 gr witlof (ongeveer 4 stronken)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eieren (maat M)
  • 75 gr roomboter
  • 75 gr geraspte jong belegen kaas
  • 2,5 el mosterd
  • olijfolie
  • peper en zout

Materiaal

  • eventueel een spuitzak en grof spuitmondje
  • ovenschaal
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (onder en bovenwarmte) of 180 graden (hetelucht).

  2. Splits de eieren. Je gebruikt voor dit recept alleen de eidooiers (tip: maak meringue van de eiwitten!). Snijd de boter in blokjes.

  3. Schil de aardappelen, snijd ze in grove gelijke stukken en kook ze in gezouten water in circa 20 minuten gaar. Giet af en laat ze 5-7 minuten met de deksel op de pan droog stomen.

  4. Stamp de aardappelen daarna tot een luchtige puree en voeg blokjes boter, eidooiers, geraspte kaas en 3 theelepels olijfolie toe. Schep goed door en breng royaal op smaak met peper en zout. Schep de puree over in een spuitzak met een grof spuitmondje.

    Tip: heb je geen spuitzak? Je kunt de aardappelpuree er in de laatste stap ook overheen verdelen, in plaats van toefjes maken.

  5. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Verwijder de harde kern van de witlof en snijd de stronken in reepjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul op middelhoog vuur. Schep de witlofreepjes door het gehakt en roerbak 3-4 minuten mee. Roer de mosterd door het mengsel en breng op smaak met peper en zout.

  6. Verdeel het gehakt-witlofmengsel over een ovenschaal. Spuit de aardappelpuree in toefjes over het gehaktmengsel. Bak de ovenschotel 30 minuten in een voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Variatietip

Wil je deze ovenschotel vegetarisch maken? Vervang het gehakt eens door linzen en/of uitgebakken champignons.

Oja, voor een extra knapperige bovenkant kun je wat paneermeel en een klontje boter over de toefjes puree strooien voordat de schaal de oven in gaat.

Bewaartip

Deze ovenschotel kun je prima een dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en bak hem op de dag zelf opnieuw in de oven. Zo heb je op drukke dagen een heerlijk, zelfgemaakt diner zonder stress. Overgebleven porties kun je makkelijk invriezen; perfect voor als je een keer geen zin hebt om te koken!

Witlof ovenschotel met gehakt
Witlof ovenschotel

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (25 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.