Watermeloen granita

Watermeloen granita

Een watermeloen granita is de perfecte dorstlesser op warme dagen. Ken je de slush puppy nog van vroeger? Daar lijkt het qua structuur heel erg op. Dit ijsdessert komt van origine uit Sicilië, Italië. Daar zie je ze in allerlei vormen op de kaart staan. Meestal wordt een granita gemaakt van fruit, suiker en water. Maar ik heb ze ook voorbij zien komen met citroen of koffie.

Watermeloen granita zonder ijsmachine

Deze watermeloen granita is supermakkelijk om te maken, want je hebt verder geen ijsmachine nodig. Alleen een vriezer en een vork. En een sapcentrifuge, al is die niet essentieel (zie daarvoor de tip hieronder). Oja: en een portie geduld. We hebben nu een gezondere versie gemaakt, zonder heel veel suiker. Met enkel een kneepje honing, maar die zou je eventueel nog weg kunnen laten als je het helemaal suikervrij wil hebben.

Geen sapcentrifuge?

Geen sapcentrifuge? Geen probleem! Je kunt de watermeloen ook gewoon pureren in een blender of met een staafmixer. Snijd de watermeloen in stukjes, pers het sap van de limoen erbij en pureer alles tot een glad mengsel. Zeef het mengsel eventueel om een nog fijnere structuur te krijgen. Vervolgens volg je dezelfde stappen om de granita te maken.

Watermeloen granita
Watermeloen granita
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 2 glazen

  • 450 gr watermeloen (ongeveer een halve mini watermeloen)
  • 1 limoen
  • 3 takjes munt
  • 1 kneepje honing (optioneel)

Materiaal

  • sapcentrifuge (of blender/staafmixer)
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

  1. Verwijder de schil van de watermeloen en snijd deze in grove stukken. Snijd het vruchtvlees van de limoen los. Doe dit samen met de watermeloen in de trechter van een sapcentrifuge. Pers er met de sapcentrifuge een heldere sap van.

  2. Schenk het watermeloensap in een platte vriezerbestendige schaal of bak. Voeg naar wens een kneepje honing toe en een takje munt (het sap zal de smaak van de munt opnemen) en roer het nog even om. Zet de bak in de vriezer.

  3. Roer na ongeveer 45 minuten het sap door elkaar met een vork. Deze stap herhaal je iedere 45 minuten opnieuw. Na ongeveer 3 uur is je watermeloen granita klaar. Het is klaar als het bevroren is, maar nog wel mengbaar.

  4. Roer de ijskristallen goed los met een vork. Als je het langer laat staan, zal het mengsel helemaal hard worden. Dan kan je het buiten de vriezer een beetje laten ontdooien en alsnog doorroeren.

  5. Verdeel de granita over 2 glazen. Steek in ieder glas een takje munt en garneer met een schijfje limoen.

Variatietips

Wil je een tropische twist? Voeg dan wat verse ananas of mango toe aan de watermeloen voordat je het pureert of door de sapcentrifuge haalt. Voor een extra kick kun je ook een scheutje wodka of witte rum toevoegen – perfect voor een volwassen variant! Probeer ook eens wat geraspte gember of basilicum toe te voegen voor een onverwachte smaak.

Watermeloen granita

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.