Menu
Cranberry-vlechtbrood-UPK-20-10-BLOGPOST-141.jpg

Vlechtbrood met cranberry’s en icing

Het leek ons leuk om voor de kerst een vlechtbrood te maken en bij kerst denken wij aan cranberry’s. Die gebruiken we in de vulling. Je kunt zelf een cranberry compote maken van verse cranberry’s. Bekijk daarvoor het linkje. Cranberry’s kun je ongeveer vanaf oktober tot januari in de supermarkt kopen. Of gebruik een cranberry compote of jam uit een potje. Waarom een vlechtbrood maken? Nou, de lol van het kneden, in elkaar draaien en hoe mooi ze altijd uit de oven komen is de combinatie waar wij van houden. Plaatjes zijn het, terwijl het echt niet moeilijk is om te maken. Het is net als het maken van een vlecht in je haar.

Vlechtbrood met een feestelijke twist

Je kunt dit vlechtbrood heel eenvoudig maken met alleen de cranberry compote als vulling. Maar daar kun je ook een heerlijke twist aangeven met een klein beetje balsamico azijn en super fijngehakte rozemarijn. Hiermee maak je jouw gevuld vlechtbrood echt speciaal. Gebruik niet te veel rozemarijn door de vulling, het mag gewoon heel subtiel. Het is wel leuk om het vlechtbrood er mee te garneren, want rozemarijn heeft natuurlijk iets weg van kersttakjes. Wanneer het vlechtbrood uit de oven komt laat je hem goed afkoelen en versier je hem met zelfgemaakte icing. Dit maak je heel gemakkelijk en  supersnel van poedersuiker wat je mengt met eiwitten en wat druppels water.

4-6 personen

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 385 gr patentbloem
  • 7 gr gist (1 zakje)
  • 200 ml volle melk (+ 2 el extra)
  • 55 gr roomboter (+ 40 gr extra)
  • 1 ei (gesplitst, alleen het eigeel )
  • 60 gr kristalsuiker
  • 125 gr poedersuiker
  • 1 snufje zout
  • cranberry's (als garnering )
  • 2 el cranberryjam
  • 0,5 el balsamicoazijn
  • 0,5 tl rozemarijn (fijngehakt + extra takjes als garnering)

Materiaal

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Zo maak je het

  1. Schenk de melk in een steelpannetje en voeg de boter (55 gram) toe. Breng zachtjes aan de kook totdat de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer de gist door de melk en laat 7-10 minuten staan.

  2. Meng de suiker, bloem en zout in een mengkom. Giet langzaam het melkboter-mengsel er bij en kneed in 10 minuten tot een elastisch deeg. Maak er een bal van en leg in een roestvrijstalen mengkom. Dek af met plastic folie en laat 45 minuten rijzen. 

  3. Maak ondertussen de cranberry vulling. Je kunt zelf een cranberry compote maken of je gebruikt de cranberry jam. Hak de rozemarijn heel fijn en roer samen met de balsamicoazijn door de cranberry jam. Laat de rest van de boter (40 gram) op kamer temperatuur komen.

  4. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) of 180 graden (hetelucht)

  5. Kneed het deeg nog een keer door en rol dan uit tot een rechthoek ter grootte van een velletje a4. Leg het deeg zo voor je neer dat de korte kant onder ligt. Besmeer het deeg met een laag roomboter en daarna met een laagje cranberryjam. Rol het deeg op, zodat er een lange worst ontstaat. Snijd de worst in 3 lange repen. Vlecht de repen in elkaar en knijp het deeg aan de onder en bovenkant vast. Leg het vlechtbrood op een met bakpapier beklede bakplaat.

  6. Meng het eigeel met 2 eetlepels melk en bestrijk het vlechtbrood er mee. Bak in 20 minuten goudbruin. Klop de poedersuiker en het eiwit tot een gladde icing. Laat het brood volledig afkoelen en schenk de icing over het brood. Versier eventueel met wat cranberry’s (of gedroogde cranberry’s – de hele cranberry’s kun je niet rauw eten) en takjes rozemarijn. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan