vanille vla

Vanille vla maken

Wij vinden het altijd leuk om zelf dingen te maken die je normaal gesproken gewoon kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zoals zelf vanille vla maken! Geloof ons maar: dat is dus helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog, het is mega leuk om te doen. Zodra de geur van warme vanille en melk zich door de keuken verspreidt, weet je gewoon dat je iets heel lekkers aan het maken bent.

Vanille vla zelf maken: superleuk om te doen

Zelfgemaakte vanille vla is heerlijk romig, net iets minder zoet dan uit een pak, en je kunt er natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven. Even een halfuurtje de tijd nemen en je hebt een heerlijke homemade vla klaarstaan voor het toetje. Ook leuk om samen met de kids te maken!

oliebollen
vanille vla
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eidooiers
  • 70 gr suiker
  • 50 gr custardpoeder (of maizena)
  • 1 ltr melk
  • 1 tl vanillepasta (of 1 vanillepeul)
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Klop de eidooiers met de suiker, custardpoeder en een flinke scheut melk met een garde romig.

  2. Breng de resterende melk met de vanillepasta langzaam aan de kook in een steelpan.

    Gebruik je een vanillepeul, schraap dan het merg eruit en laat de peul ook in het pannetje mee trekken. Verwijder deze vervolgens.

  3. Voeg de hete melk al kloppend bij de eidooiers. Doe dit voorzichtig en begin met een klein beetje; je wil namelijk geen roerei maken.

  4. Giet het volledige mengsel terug in de pan en breng dit al roerend opnieuw aan de kook. Laat het ongeveer 3 minuten zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt.

  5. Giet de vanille vla (eventueel door een fijne zeef om klontjes eruit te halen) in een schaal en dek deze af met plastic folie, om te voorkomen dat er een velletje op komt.

    Bewaar in de koelkast. Vlak voor serveren kun je hem eventueel nog eventjes doorkloppen.

Variatietips

  • Maak er chocoladevla van: voeg 2 eetlepels cacaopoeder toe aan het custardmengsel.
  • Maak ook eens koffievla: vervang een deel van de melk (ongeveer 100 ml) door sterke (afgekoelde) koffie.
  • Maak sinaasappelvla: vervang een deel van de melk door vers geperst sinaasappelsap en voeg een beetje geraspte sinaasappelschil toe.
  • Maak een feestelijke variant: roer er vlak voor het serveren wat opgeklopte slagroom door voor een extra romige structuur.

Bewaartip

Zelfgemaakte vla kun je ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de vla goed afgedekt, zodat hij niet uitdroogt of geurtjes opneemt.

Vanille vla maken
Brownies met vanillevla

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.