Citroen pijnboompitten taart

Torta della nonna

Zin in een beetje Italië in huis? Maak dan deze torta della nonna, oftewel oma’s taart, een heerlijke klassieke Italiaanse taart met citroen en pijnboompitten. Hij smaakt fantastisch. Het is een soort open vlaai met een frisse custard vulling met de smaak van citroen. Je bestrooit hem met lekker veel pijnboompitjes. Dat klinkt gek, maar is echt heel lekker. Let er op dat je deze taart goed laat afkoelen, de vulling blijft namelijk nog een beetje wiebelig na het bakken. Dit hoort, hij stijft na het afkoelen helemaal op! Zet hem dus gerust in de koelkast en haal hem een halfuurtje voor het serveren er weer uit. Bestrooi royaal met poedersuiker.  Zin in nog meer Italiaanse recepten?  Buon appetito!
torta della nonna
Citroen pijnboompitten taart
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 125 gr roomboter
  • 1 ei
  • 120 gr suiker
  • 0,25 tl zout

Ingrediënten vulling

  • 2 citroenen
  • 500 ml melk
  • 5 eieren (3 hele eieren, 2 eidooiers)
  • 75 gr suiker
  • 4 el honing
  • 4 el maizena
  • 75 gr pijnboompitten
  • poedersuiker
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden (electrisch), 170 graden (hetelucht).

  2. Klop voor de bodem de boter en suiker met een mixer in een mengkom tot een licht mengsel. Voeg het ei toe klop goed door. Schep de bloem en zout erdoor en mix nog even kort. Kneed het tot een platte schijf, dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

  3. Maak ondertussen de vulling. Mix 3 hele eieren, 2 eidooiers, suiker, honing, maizena door elkaar. Rasp en pers de citroenen er boven en klop opnieuw door. Schenk de melk in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Schenk de hete melk bij het citroenmengsel en klop goed door. Giet de vulling terug in de pan en kook het al kloppend met een garde tot het indikt. Schenk de vulling in een schone kom, dek het af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel op komt, en laat het afkoelen.

  4. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Bekleed hiermee de ingevette taartvorm. Druk het deeg goed tegen de rand. Snijd te veel aan deeg eraf. Schep dan de vulling erin, strijk de bovenkant glad en strooi de pijnboompitten erover.

  5. Schuif de taart in de oven en bak hem 50-55 minuten, tot het deeg goudbruin en de vulling gestold is. Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm. Neem hem er dan uit en laat hem helemaal afkoelen. (let op de vulling stijft echt pas op wanneer de taart volledig is afgekoeld). Bestrooi de torta della nonna met poedersuiker.

Citroen pijnboompitten taart
Citroen pijnboompitten taart

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (36 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in