Tompouce taart
Van deze tompouce taart worden we ongelooflijk blij! Het is een combinatie tussen een tompouce en een nobake cheesecake. Dat klinkt natuurlijk al als een succes. Omdat de tompouce taart wordt gevuld met roomkaas en crème fraîche en niet met banketbakkersroom kun je hem het beste een paar uur van te voren maken. Het roomkaas gedeelte moet namelijk even opstijven. Een hele avond van te voren kan ook prima! Dan weet je zeker dat de vulling mooi stijf is geworden. Wij vonden de combinatie met sinaasappel heel erg lekker, maar je kunt ook eens citroen proberen voor een nog frissere variant. De bodem en bovenkant van de tompouce taart maak je van een rollen bladerdeeg. Die leg je in de oven tussen twee bakplaten zodat ze mooi krokant bakken maar niet te dik worden. En het roze laagje bovenop maak je super gemakkelijk met frambozenjam, eiwitten en poedersuiker. Wil je een andere kleur laagje, bijvoorbeeld oranje? Gebruik dan sinaasappel- of abrikozenjam.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8 - 12 personen
- 2 rollen vers bladerdeeg
- 400 gr roomkaas
- 250 gr crème fraîche
- 2 eiwitten
- 200 gr kristalsuiker
- 250 gr poedersuiker
- 4 blaadjes gelatine
- 125 gr frambozen
- 50 ml frambozenjam
- 1 sinaasappel (rasp en sap )
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht).
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rollen bladerdeeg in 2 rechthoeken van 23 centimeter. Leg ze op de bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een tweede vel bakpapier over het bladerdeeg en schuif de bakplaat 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als het deeg teveel omhoog komt druk je het even plat met een ovenhandschoen. Leg de laatste 5 minuten een tweede bakplaat op de bakplaat, zo wordt het deeg mooi plat. Laat het deeg daarna goed afkoelen.
Vul een kommetje met 50 mililiter koud water en week de gelatineblaadjes in 10 minuten tot ze zacht zijn.
Doe 2 eetlepels van de roomkaas in een steelpannetje, verwarm op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze daarna door de roomkaas. Laat een klein beetje afkoelen. Doe de roomkaas, kristalsuiker en crème fraîche in een mengkom en schep goed door elkaar. Roer de roomkaas uit het steelpannetje er door en meng met de sinaasappelsap en rasp van 1 sinaasappel.
Schep het mengsel op 1 van de bladerdeegbodems. Strijk de bovenkant glad met een lepel, leg de andere bladerdeeglap er boven op en druk voorzichtig aan zodat de vulling er een beetje tussenuit komt. Maak de randjes mooi gelijk. Zet de taart tenminste 3 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt de tompouce taart ook de avond van te voren maken, dan weet je zeker dat de taart mooi is opgesteven.
Maak de roze topping. Klop de eiwitten in een kom los (niet stijf), meng beetje bij beetje de poedersuiker er door tot je een dik glazuur hebt. Meng de frambozenjam door het glazuur en roer goed door elkaar. Bestrijk de bovenkant van de tompouce taart met het glazuur en versier met verse frambozen. Laat dit in de koelkast 5 minuten opstijven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in