Menu

Tomatentapenade pasta met kip & spinazie

Wanneer jij thuis de vakanties boekt weet je precies waar ik het over heb – uren websites kijken! Tegelijkertijd dacht ik, het wordt dan ook wel tijd dat ik wat lekkere maar gemakkelijke recepten verzamel. Hier is er 1 snel & lekker: tomatentapenade pasta met kip en spinazie.

Het is nogal een luxe probleem, ik ben thuis behelst met het boeken van de vakanties, iets wat ik ergens best leuk vind en vooral nogal een klus. Vroeger gingen we met zijn tweeën: ik boekte 3 mooie design (ik houd van mooie dingen) bed & breakfasts ergens in Frankrijk. We vlogen lekker naar Nice en de rest deden we met een huurauto. Dat zou nog steeds kunnen, maar we wilden met onze hond op vakantie. Nou hebben wij geen kinderen, maar het is ongeveer denk een zelfde soort klus. Kobus (de hond) wil een tuin en airco, wij een zwembad, mijn vriend een bbq en ik een mooi huisje (we zitten er 2 weken dan ga ik niet in een afgeragde woning zitten) en praktisch als ik ben een vaatwasser. Oh en de hond moet ook nog mee mogen (niet geheel onbelangrijk).

Tomatentapenade & kippendijfilets

Tapenade is natuurlijk een supergemakkelijk sausje. Je mag het officieel natuurlijk geen sausje noemen, het is zoiets als pesto maar dan met olijven of tomaten. Snel gemaakt in het hakmolentje van de staafmixer! Note to myself: die zet ik gelijk op het afvinklijstje van de vakantie, zonder dat ding wordt het leven een heel stuk minder gemakkelijk! Aan deze tapenade voeg je ook wat basilicum toe. Verder kook je jouw lievelingspasta en bak je wat stukjes kip goudbruin. Misschien vraag je je af waarom ik de kip nooit van tevoren in stukjes snijd, want dat gaat toch veel sneller. Klopt, maar de kip blijft heel lekker sappig wanneer je het in zijn geheel bakt in plaats van in kleinere stukjes. Er is nog een foefje waar ik heel enthousiast over ben. Het voorzouten van de kip. Ik bedoel niet een beetje bestrooien en gelijk in de pan. Bestrooi de kippendijfilets eens 15 minuten voordat je ze gaat bakken met zout en laat ze even staan, buiten de koelkast (met een stukje folie er over). Het maakt een groot verschil, in smaak en sappigheid!

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 300 gr kippendijenfilets
  • 400 gr pasta (bijvoorbeeld volkoren penne)
  • 300 gr spinazie
  • 130 gr zongedroogde tomaten
  • 50 gr groene olijven
  • 3 el pijnboompitten
  • 10 gr basilicum (+ extra om te garneren)
  • 2 el olijfolie
  • 20 gr boter
  • zout en peper naar smaak
  • eventueel Parmezaanse kaas om te garneren

Materiaal

  • hakmolentje van de staafmixer

Zo maak je het

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn.

  2. Verhit olijfolie en boter in een koekenpan. Voeg de kippendijen toe en bak ze mooi rondom gaar en bruin (7-8 minuten). Haal ze uit de pan en zet ze even apart. Kook ondertussen de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Doe de spinazie in de pan en blijf de spinazie omscheppen tot het helemaal geslonken is. haal uit de pan en breng op smaak met wat zout en peper.

  3. Maak ondertussen de tomatentapenade. Doe de zongedroogde tomaatjes, basilicum en olijven in het hakmolentje van de staafmixer. Hak tot er een mooie smeuïge spread ontstaat. Voeg eventueel wat olijfolie toe. Zet even apart.

  4. Snijd de kip in reepjes. Doe even terug in de pan samen met de tomatentapenade en bak even mee. Giet de pasta af en voeg bij de kip in de pan. Schep tot slot de spinazie er weer door heen. Verdeel de tomatentapenade pasta over de borden en garneer met wat extra parmezaanse kaas, verse basilicum blaadjes, een royale drizzle olijfolie en maak af met wat pijnboompitjes.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.