Menu

Toast met harissaspread, geitenkaas en olijven

Wat zal ik eens op brood eten? 9 van de 10 keer komt er als antwoord een pot pindakaas uit de kast. Soms eet ik dagen niets anders, tot ik opeens op het idee kom om een verse batch hummus te maken of zoiets als deze harissaspread. Met mijn favoriete keukenapparaatje maak je echt heel snel zo’n smeersel. Daarna kun je het wel 4-5 dagen bewaren in de koelkast. Bij mij is het dan meestal op, misschien gaat het dus nog veel langer mee! Deze harissaspread is een combinatie van harissapasta, kikkererwten, olijven en olijfolie. Om je lunch een beetje meer instaproof te maken kun je er een mooie topping op leggen. Deze spread is ook perfect voor een toastje / hapje. En je kunt hem ook lekker bij een Marokkaanse couscousbowl serveren!

Met een lekkere crunchy topping!

Ik ben natuurlijk gek op een mooie topping en koos voor geitenkaas. Maar je kunt ook lekker een plakje oude kaas of manchego er op leggen. De amandelen geven een extra crunch. Rooster ze van tevoren even in een droge koekenpan. Zodra ik nieuwe amandelen of amandelschaafsel koop doe ik dat gelijk, dat geldt ook voor hazelnoten of pijnboompitten. Geroosterd zijn ze altijd lekkerder – ook wanneer je ze daarna moet vermalen tot een pesto of voor een bodem. Er zit net iets meer smaak aan. Wanneer je alles in 1 keer roostert kun je het gewoon uit de kast pakken zonder dat je eerst een pan op het vuur moet zetten! Hartstikke handig. Kies voor de olijven je eigen favoriet: bijvoorbeeld lekker van de markt of bij je favoriete Turkse supermarkt vandaan.

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 8 plakken brood
  • 8 plakjes geitenkaas
  • 1 handje veldsla
  • 400 gr kikkererwten
  • 10+5 groene olijven (5 extra om te garneren)
  • 4 el harissapasta
  • 5 el olijfolie
  • 20 gr amandelschaafsel (geroosterd)
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het

  1. Rooster het brood in een broodrooster of in de oven.

  2. Maak de harissaspread. Doe de kikkererwten, olijven (houd er een paar apart om de toast mee te garneren) en harissapasta in het hakmolentje van de staafmixer, mix tot een mooi gladde spread. Voeg eventueel de olijfolie toe om de spread extra smeuïg te maken. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

  3. Snijd de geitenkaas in plakken. Op de foto heb ik dik gesneden plakken geitenkaas gebruikt, je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe dik jij de plakken lekker vindt. Snijd de achtergehouden olijven in plakjes. Besmeer de toast met de harissaspread, leg de plakjes geitenkaas er op en garneer met plakjes olijf, veldsla en amandelschaafsel.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.