Tiramisu bombe
Als er een toetje met koffie op de kaart staat ben ik om. Die moet ik proeven! Zo kan tiramisu mij na al die jaren nog steeds niet vervelen (zelf niet na mijn jaar werken in de pizzeria, waar ik het iedere week at). Extra leuk vind ik het dan om variaties te bedenken op mijn ó zo geliefde nagerecht. Deze tiramisu bombe is er één van.. Ik maakte hem voor kerst en at er door mijn griep geen hap van (bummer). Maar Maurits heeft mij verzekerd dat hij lekker was. Kan ook bijna niet anders: romige mascarpone-crème, biscuit doordrenkt met koffie en Amaretto en een laagje cacao.. Daar kan weinig mis aan gaan.
Ik gebruik liever niet al teveel suiker in de mascarpone vulling. Ik vind het lekkerder als het niet te zoet is. Het biscuit is namelijk ook al zoet. Maar houd je wel van zoet, voeg dan gerust een extra schepje toe. Gewoon even proeven voordat je de taart afmaakt. In de koffie heb ik nu een scheutje Amaretto gedaan. Officieel hoort er Marsala in de Tiramisu, dus dat kan je ook gebruiken. Is misschien nog wel lekkerder.
Het leuke van deze tiramisu-taart is dat je het zowel als dessert als bij de koffie kunt eten. Of voor mijn part als ontbijt, daar doe ik niet moeilijk over. De mooie ronde vorm dankt hij aan de Blanda serveerschaal van IKEA (#nosponjustfan). In deze RVS kom kan je heel goed biscuits (taartbodems) bakken. Er is een periode geweest dat ik bruids- en kindertaarten bakte en toen heb ik het geheim van deze vorm ontdekt. Natuurlijk kan je ook een gewone springvorm van 20 cm gebruiken. Maar zo’n bolletje staat extra feestelijk, vind je ook niet?
Ingrediënten voor 8 – 10 personen
Biscuit
4 eieren
120 gr suiker
100 gr (spelt)bloem
20 gr maïzena
Vulling
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
50 gr suiker
1 kopje zwarte koffie
Scheutje Amaretto (of Marsala)
1 tl suiker
Cacao
Materialen
Blanda vorm 20 cm
Zo maak je het
Begin met het maken van het biscuit. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een minuut of 10. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.
Spatel nu de bloem en de maïzena voorzichtig door het eimengsel.
Vet de Blanda vorm in met een bakspray of wat boter en giet het beslag in de vorm.
Bak het biscuit in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Het biscuit is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het biscuit volledig afkoelen (je kunt dit ook een dag van tevoren maken.)
Klop de slagroom met de suiker luchtig en stijf. Roer in een andere kom de mascarpone los. Meng de mascarpone en de slagroom nu met elkaar. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw, dus ik vind 50 gr suiker meer dan genoeg. Houd je wel van zoet, voeg dan gerust een el extra toe. Laat de vulling iets opstijven in de koelkast.
Zet een koffie. Voeg een tl suiker en een scheutje Amaretto toe. Roer het even kort en laat de koffie vervolgens afkoelen.
Snijd het biscuit 2 keer horizontaal doormidden, zodat je 3 gelijke delen hebt.
Haal de bovenste 2 delen van het biscuit. Besprenkel het onderste deel met het koffie-Amaretto mengsel. Drizzle het er een beetje overheen, maar zorg ervoor dat het niet te nat wordt.
Verdeel nu een dikke laag van de mascarpone-vulling over het biscuit en strijk het gelijkmatig uit.
Leg de tweede laag biscuit hier bovenop en herhaal de voorgaande stappen (dus eerst de koffie en dan de vulling). Houdt iets van de vulling achter voor het afsmeren.
Leg de bovenkant van het biscuit op de tiramisu taart. En druk het iets aan.
Bestrijk de buitenkant van de Tiramisu Bombe met de overgebleven mascarponecrème.
Doe een flinke lepel cacao in een zeef en strooi dit over de taart heen.
Laat de Tiramisu Bombe nog een uurtje opstijven in de koelkast voor het serveren.
Lekker met een espresso ernaast.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in