fbpx
Menu

Teriyaki courgette met homemade teriyaki saus

Ha lekker weer een recept met teriyaki saus! Ik denk namelijk stiekem dat je alles lekker maakt met teriyaki saus. Je begrijpt, ik ben er gek op. Of je het nou op kip, tofu of biefstuk smeert, het wordt er allemaal lekkerder op en zo ook op courgette! Het geeft de courgette een lekker hartige smaak en dat is net wat je nodig hebt wanneer je opzoek bent naar een fijn vegetarisch recept. Nou vind ik sowieso dat een gerecht lekker veel smaak moet hebben, maar wanneer ik op de vegetarische tour ga dan heb ik daar helemaal zin in en teriyaki is een perfecte saus daarvoor. 

Zelf teriyaki saus maken

In dit recept maak je de teriyaki saus zelf. Ik vind dat zelf leuk en bovendien weet je precies welke ingrediënten er in gaan. Wat ook fijn is, je kunt er zelf een beetje aan sleutelen, wanneer je het lekkerder vind met iets meer sojasaus, of iets zoeter of misschien iets pittiger – ga je gang! Dat is toch een stuk lastiger dan wanneer je een pakje openmaakt. Verder is de rest van het recept niet zo lastig, je bent er zo mee klaar. 

Ook heel lekker met..

Bij deze teriyaki courgette schotel heb ik geen andere groenten behalve taugé toegevoegd, maar bimi of peultjes zouden ook heel fijn kunnen. Je kunt er natuurlijk ook een beetje lekkere rijst bij koken of noedels bij maken voor wanneer je nog wat volledigere maaltijd wilt. En het is ook lekker wanneer je een omelet bakt en dan de teriyaki courgette er bij serveert. 

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 courgettes
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 200 gr taugé
  • 75 gr pinda's
  • 7 gr munt (verse)
  • 14 gr basilicum (verse)
  • Peper en zout
  • 1-2 el olie (neutraal smakende)

Ingrediënten voor de teriyaki saus

  • 100 ml sojasaus
  • 100 ml water
  • 4 tl bruine suiker
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gr gember (verse)
  • 4 tl maizena
  • 4 tl sesamolie

Zo maak je het

  1. Hak de knoflook fijn en rasp de gember. Doe alle ingrediënten voor de teriyaki saus in een steelpannetje behalve de sesamolie en maizena. Verwarm op laag vuur en laat al roerende de suiker oplossen. Roer in een kommetje de maizena met een klein beetje water tot een papje en voeg dan toe aan de saus. Dit maakt de teriyaki saus dikker. Roer goed en kook zachtjes voor 5 minuten. Laat de saus een beetje afkoelen en voeg de sesamolie toe. 

  2. Snijd de ui fijn en rode peper fijn (wanneer je niet van pittig goud verwijder je eerst de zaadjes van de rode peper). Snijd de courgettes in stukken. 

  3. Verhit wat olie in een flinke koekenpan of wok. Doe de fijngesneden ui en peper in de pan en bak tot 2-3 minuten totdat de ui een kleurtje heeft gekregen en zacht is geworden. Voeg de courgette toe en bak rondom bruin. Giet de teriyaki saus er overheen. En schep nog eens goed om tot dat de saus zich aan de courgette hecht. 

  4. Hak de kruiden en pinda’s grof. Verdeel de courgette over de borden. Garneer de courgette teriyaki met taugé, verse kruiden en pinda’s. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

4 reacties

Reactie plaatsen