Tapenade
Zelf tapenade maken is heel makkelijk en het is snel klaar. Je kan het maken van enkel groene of zwarte olijven, maar zelf vinden we tapenade met zongedroogde tomaat het lekkerst. Let er wel op dat je geen zout toevoegt. Olijven zijn van zichzelf al vrij zout en extra zout is dus niet zo lekker. Daarom voegen we altijd een scheutje citroensap toe om het zoutige een beetje op te heffen. Dit smeersel is lekker op vers stokbrood, Turkse pide, maar ook op een toastje of crostini.
Tapenade: 5 x anders
Liever wat variëren? Wij geven je 5 suggesties:
- Wissel de type olijven af. Bijvoorbeeld zwarte olijven, groene en paarse kalamata-olijven. Ook altijd lekker: kappertjes!
- Lekker pittig: voeg een snufje chili vlokken toe voor wat extra pit.
- Veg geroosterde noten, zoals walnoten of amandelen, toe voor een knapperige textuur.
- Groene tapenade: gebruik groene olijven, verse basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas voor een heerlijke groene variant.
- Mix gedroogd fruit, zoals vijgen of dadels, met noten en olijfolie voor een verrassend zoete tapenade.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 1 bakje
- 100 gr groene olijven (zonder pit)
- 150 gr semi gedroogde tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 el citroensap
- 3 el olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Meng alle ingrediënten tot een grove spread in een keukenmachine. Dat is alles! Maak het niet te glad, zodat je tapenade nog een beetje structuur behoudt.
Is je mengsel te droog, voeg dan nog wat extra olie toe.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in