Suikerbrood
Het bakken van brood is zoiets leuks om te doen. Vandaag delen we het recept voor een zoet brood, een suikerbrood recept. Niets is lekkerder dan de geur van vers brood uit de oven. Of toch wel? Wanneer je dit suikerbrood maakt vult de keuken zich namelijk met de heerlijke geur van koekkruiden. Om suikerbrood te maken heb je wel een beetje geduld nodig, het deeg moet namelijk een paar keer rijzen om luchtig te worden. In de onderstaande beschrijving staat heel duidelijk uitgelegd hoe je dat doet. Aan dit suikerbrood recept voegen we rozijnen en stukjes appel toe en dat pakt echt verrukkelijk uit. Omdat suikerbrood van parelsuiker wordt gemaakt hebben wij dat ook gebruikt. Parelsuiker kun je online bestellen. Wanneer daar geen zin in hebt maar toch leuk vindt om het recept te proberen kun je suikerklontjes in grove stukken hakken. Bekijk hier onze andere broodrecepten.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 1 brood
- 250 ml melk
- 100 gr roomboter (+ om in te vetten )
- 1 ei (middelgroot)
- 500 gr bloem
- 250 gr parelsuiker
- 10 gr zout
- 7 gr gist
- 4 el gembersiroop
- 1,5 el koekkruiden
- 100 gr rozijnen
- 2 appels
- poedersuiker om te bestrooien
Materiaal
- cakevorm van 30cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Wel de rozijnen ongeveer 30 minuten in warm water. Smelt de roomboter in een steelpannetje en laat afkoelen. Doe alle ingrediënten behalve de parelsuiker, rozijnen en appels in een kom en kneed in 10 minuten tot het deeg loskomt van de wand van de kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat 60 minuten rijzen.
Schil de appels, snijd de klokhuizen er uit en snijd in kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter.
Haal het deeg uit de kom en leg op een licht met olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) ingevet werkblad. Vorm het deeg tot een rechthoek en verdeel de helft van de parelsuiker, rozijnen en appel over.
Vouw het deeg op (zodat de vulling in het deeg blijft zitten) en rol het dan met een deegroller uit tot een rechthoek. Verdeel de andere helft van de parelsuiker, rozijnen en appel en vouw het opnieuw op. Kneed het deeg nu goed door en laat 20 minuten afgedekt rusten.
Vet de cakevorm goed dik in met boter. Rol het deeg weer uit tot een rechthoek en rol het strak op. Leg het deeg met de naad naar beneden in de ingevette bakvorm. Laat het deeg afgedekt nog eens 45 minuten rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een natte vinger zachtjes op drukt en het veert langzaam terug.
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrische oven), 180 graden (hetelucht oven). Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar. Het is gaar als het hol klinkt wanneer je erop klopt. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen met een snijplank op de vorm. Zo gaart het brood nog iets na zonder dat het vocht uit het brood verdwijnt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in