Stoofpotje met kip en mosterd
Op de Franse tour! Dit stoofpotje met kip. Heerlijk zo’n pot (nou ja pan, pot is eerder Belgisch) op het vuur, met zachtjes pruttelende ingrediënten die samen al hun smaken afgeven tot dat het een top gerecht wordt. Deze duurt niet eens lang! 30 minuten! Je kunt de pan na de eerste stappen ook nog eens in de oven zetten en ondertussen iets anders gaan doen (Of ovenschaal.. ik had zelf natuurlijk weer geen beschikbare pan die de oven in kon!) Natuurlijk ga ik tussendoor altijd even stiekem kijken. Of de kip niet te snel bruin wordt. En omdat het zo heerlijk ruikt wanneer je de oven opendoet!
Het voordeel is dat je ook maar een pan nodig hebt (of net als ik een pan en een ovenschaal). Dat scheelt weer in de afwas! Na het aanbraden van de kippenbouten, bak je de aardappeltjes en spekjes in de pan. Het is eigenlijk een ontzettend simpel recept. Je blust het af met wijn! Tuurlijk het is een Frans geïnspireerd recept, de wijn hoort er bij. Maar wanneer je dat niet zo ziet zitten, kun je het weglaten. De wijn voeg je overigens niet alleen voor een extra smaak toe, maar de zuren in de wijn zorgen ook dat alle aanbaksels in de pan loslaten en in de saus terecht komen. Dat is wederom niet alleen heel gunstig voor de afwas (scheelt een hoop geboen in de pan), het is vooral heel erg lekker!
Tot slot haal je de aardappeltjes en spekjes uit de pan, voegt de mosterd en slagroom toe en roert tot dat er saus ontstaat. Dan gaat alles, inclusief de kip, terug in de pan en de oven in! Over de smaken hoef je eigenlijk niet zo in te zitten, dat komt wel goed. Maar hoe voorkom je dat je straks een hele bruine mosterdkleurige massa serveert en je eerst iedereen aan tafel moet overtuigen dat het niet alleen lekker ruikt maar ook lekker is? Daarom heb ik bij dit stoofpotje met kip ook nog een topping bedacht, namelijk druiven! Ook een best klassieke combinatie. Ze worden heerlijk zoet wanneer ze even in de oven hebben gestaan. Naast dat dit stoofpotje er opeens heel tof uitziet geeft het ook iets fris aan het best stevige recept. Een fijne frisse tegenhanger dus in dit stoofpotje met kip.
Ingrediënten voor 4 personen
4 kippenbouten
Peper en zout
1 el olijfolie
1 el boter
500 gr aardappeltjes met schil, gehalveerd
150 gr spekreepjes
1 glas witte droge wijn
200 ml slagroom
3 el grove mosterd
6 takjes verse tijm
300 gr witte druiven zonder pit
Zo maak je het
Verwarm de oven op 200 graden (bij een electrische oven)
Neem een pan die ook in de oven kan, of zoek een flinke ovenschaal of 2 kleinere. De kippenbouten moeten naast elkaar in de pan passen. Heb je niet zo’n grote pan, dan kun je ze per twee aanbraden in de pan en dan in een ovenschaal leggen.
Dep de kippenbouten droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper. Doe de olie en boter in de pan, voeg wanneer er kleine belletjes in de boter ontstaan de kippenbouten toe. Braad de kippenbouten rondom mooi goudbruin. Haal ze uit de pan en zet ze even apart.
Doe de aardappeltjes samen met de spekreepjes in de pan en bak ze goudbruin. Ik smokkel altijd een beetje en gebruik aardappeltjes met schil uit een zakje. Voeg de witte wijn toe en en laat bijna helemaal inkoken. Haal de aardappeltjes en spekjes uit de pan.
Voeg de slagroom en mosterd toe. Roer tot dat je een saus hebt. Doe alle ingrediënten terug in de pan of in de ovenschaal. Verdeel de takjes tijm over het stoofpotje met kip en zet in zijn geheel voor 10 minuten in de oven.
Voeg na 10 minuten de druiven toe. Knip kleine trosjes en verdeel over de pan/ovenschaal. Zet nog 10-15 minuten in de oven, totdat de druiven een klein beetje kleuren.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in