Sticky toffee pudding
Sticky toffee pudding: dit is echt heaven on a plate! Een dessert waar je zonder twijfel iedereen superblij mee maakt. Want zeg nou zelf, wie zegt er nu nee tegen deze warme, zachte cake die is doordrenkt met een zalige zoete saus?
Sticky toffee cake
Wij geven de klassieke versie bovendien een bijzondere twist, met de toevoeging van Earl Grey-thee en sappige dadels. Om dit toetje op tafel te toveren, hoef je geen keukenprins of -prinses te zijn. Het recept is verrassend eenvoudig en het resultaat is om je vingers bij af te likken.
Lekker met
Bonus-tip: serveer de sticky toffee pudding met een bol vanille-ijs (of een toef slagroom).
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten
- 170 gr zelfrijzend bakmeel
- 85 gr lichtbruine basterdsuiker
- 85 + 115 gr kristalsuiker
- 85 + 115 gr roomboter
- 140 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 zakjes earl grey thee
- 225 gr medjoul dadels
- 0,5 tl koekkruiden
- 1 sinaasappel
- vanille-ijs
Materiaal
- Brownievorm van 29 x19 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte), 160 graden (hetelucht). Vet een brownievorm in met met boter. Bekleed de bodem met bakpapier.
Zet 150 milliliter sterke earl grey thee, laat de thee tenminste 4 minuten trekken. Snijd de pitten uit de dadels. Hak de dadels samen met de koekkruiden en rasp van 1 sinaasappel fijn in een keukenmachine. Voeg de earl grey thee toe en laat het mengsel 10 minuten staan.
Snijd de boter in blokjes. Mix met een mixer de boter en 85 gram lichtbruine basterdsuiker en 85 gram kristalsuiker romig, voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe en mix door tot de eieren goed zijn opgenomen. Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Maal de dadels en het theewater in de keukenmachine tot een gladde pasta en spatel daarna door het cakebeslag. Schep over in de ingevette brownievorm. Bak 30-35 minuten in de oven. Test met een prikker of de cake goed gaar is, komt de prikker er droog uit dan is de cake klaar.
Maak de sticky saus door in een steelpannetje de rest van de boter (115 gram) en rest van de kristalsuiker (115 gram) samen te laten smelten. Zodra het een bubbelende karamel is, roer je er voorzichtig de slagroom (140 ml) door. Kook in circa 2 minuten in tot een iets dikkere saus. Tijdens het afkoelen wordt de saus nog iets dikker.
Let op: bij het toevoegen van de slagroom kan de saus enorm gaan spetteren, doe het daarom voorzichtig en houd een beetje afstand van de pan.
Serveer de sticky toffee pudding met een bol vanille-ijs (of een toef opgeklopte slagroom).
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in